XIII Cursa i Caminada Lluís Companys: Tornarem a lluitar, tornarem a sofrir i tornarem a córrer!

Autor

Del mateix autor

Añadir título


Adelina Escandell, Senadora de Sobiranistes i Presidenta de la Fundació l’Alternativa
La Cursa i Caminada Lluís Companys que aquest any celebra el 13è aniversari és un projecte de la Fundació l’Alternativa.
Té dos objectius; per una banda, recordar i commemorar l’Olimpíada Popular que s’havia de celebrar a Barcelona el juliol del 1936 com a contrapunt als Jocs Olímpics que el Comitè Olímpic havia atorgat a Berlín. Aquesta Olimpíada Popular havia de ser un esdeveniment no només esportiu, sinó social i cultural, però no es va celebrar perquè es va produir el cop d’estat feixista; alguns dels esportistes que havien vingut a Barcelona es van quedar per defensar la República i van constituir l’embrió de les Brigades Internacionals. L’altre objectiu és recordar a Lluís Companys, President de la Generalitat afusellat el 15 d’octubre de 1940 pels feixistes.
És per això que la Cursa i la Caminada, més enllà de portar el nom del President, es realitza, en una part important en l’Estadi Olímpic Lluís Companys.
La Fundació col·labora i organitza molts altres actes, seminaris, esdeveniment… però cap del volum de la Cursa i Caminada. Esdeveniment, que s’ha fet un nom i té un reconeixement en les proves esportives de la ciutat de Barcelona.
Per organitzar i celebrar aquest esdeveniment, que té una vessant esportiva i una de cultural, comptem amb l’ajuda de diverses subvencions de l’àmbit de Catalunya i d’Europa.
Aquest, any, com tots els altres, al voltant del mes de febrer, ja vam començar a preparar el projecte. Reunir-se amb l’entitat esportiva que coordina la cursa, presentar el projecte a les diverses instàncies, fer-ne les traduccions, els pressupostos, dissenys…
Aquest any, a més, volíem retre un especial reconeixement a Lluís Companys, perquè es commemora el 80è aniversari del seu afusellament. Vam triar un disseny per la bossa i samarreta amb la seva cara, vam encarregar un llibre a una jove historiadora amb una breu biografia per repartir a les persones corredores i les caminadores, vam preparar una exposició per tenir-la a l’Estadi, perquè hem comprovat que a la majoria de persones que participen en aquest acte els agrada trobar alguna referència històrica (l’explicació de l’Olimpíada Popular, les dones del 36, les Brigades Internacionals, Neus Català…). En els preparatius cal concretar el lloguer de l’Estadi, les ambulàncies, les assegurances, les aigües, l’avituallament, els protocols de seguretat… Un munt de tasques que semblen molt poc importants però que requereixen temps i dedicació. Aquest any, a més ha sigut necessari reformular el projecte per poder assegurar el màxim la seguretat: circuits d’entrades i sortides, sortida de corredores i corredores esglaonades, mascaretes, gel hidroalcohòlic…
Al setembre, ja vam veure que l’evolució de la pandèmia, feia perillar l’esdeveniment i vam reunir al Patronat de la Fundació per plantejar passar la cursa a format virtual. I mantenir la Caminada.
La Nova Fita, que coordina la part esportiva es va encarregar de buscar una App que fos fiable i que respongués als nostres interessos. Van traduir l’App al català (estaven en castellà), per tal d’oferir una cursa en català arreu del món i es van enviar cartes a les persones que ja s’havien inscrit demanant-los que canviessin el format, es va organitzar la logística per tornar el que havien pagat per a la inscripció presencial i fer tota la comunicació necessària perquè tothom, ara estigués on estigués, es pogués inscriure, gratuïtament a la Cursa virtual a través de l’App viRACE i retre homenatge al President Companys i recordar l’Olimpíada Popular de forma segura en el context de la pandèmia.
En paral·lel, seguíem organitzant la caminada.
Però amb la nova situació de la pandèmia i les mesures d’aïllament social que des de sanitat ens demanen, pocs dies abans de la trobada, ens hem vist obligats a ajornar-la. Però no patiu, quan tinguem nova data per la caminada, ho publicarem a la pàgina web.
Aquest any, tot i les dificultats, els canvis d’últim minut i les adaptacions seguim endavant i res ens aturarà! Tornarem a lluitar, tornarem a sofrir i tornarem a córrer!


Articles relacionats

Darrers articles