“Italiani, brava gente?”

Del mateix autor

Angelo Del Boca, l’historiador crític del colonialisme italià, ha mort a la seva ciutat de Torí. Els seus llibres han revelat allò que la hipocresia de la historiografia i la política oficial ha negat i amagat durant dècades, és a dir, que el colonialisme italià ha existit realment i que era tan brutal com tots els altres, ni més ni menys.

El seu llibre Italiani brava gente [1] va marcar una divisòria, posant sobre el paper les característiques i els horrors amb què Itàlia es conformava com a potència colonial a l’Àfrica, però també als Balcans, desmuntant el mite dels italians com a colonialistes “diferents ” als demés.

Però  en aquest llibre Del Boca també tracta de la unitat italiana (Risorgimento) que en realitat fou l’ocupació del sud per part de corona de Savoia i la ferotge lluita contra el bandolerisme com a capítol del colonialisme intern a Itàlia.

Angelo Del Boca, nascut el 1925, va participar a la Resistència però, com bé diu Alberto Negri, “també va alliberar Itàlia de l’estereotip dels ” italians bona gent” cultivat durant l’època del despietat colonialisme italià. Un estereotip que altres historiadors s’obstinaven a explicar com a diferent i millor a altres colonialismes.

Diverses vegades va creuar l’espasa de la controvèrsia oberta amb el pare de la negació italiana de l’època colonial, Indro Montanelli.

El 2011 es va posicionar obertament contra el cop d’estat i l’agressió militar occidental a Líbia que va deposar violentament Gaddafi.

Del Boca va ser un historiador global i un referent per a aquells que mai no han acceptat la hipocresia de l’expressió Italiani, brava gente.

D’alguna manera el podem considerar l’inspirador de la generació de nous historiadors que en els darrers anys han participat en l’estudi i la difusió de textos sobre els horrors de la dominació italiana als Balcans i s’han oposat obertament al revisionisme històric transversal al voltant del tema de les foibe. [2]

Notes

[1] “Italians, bona gent?” és el títol del llibre de l’ historiador Boca ( 2005, Neri Pozza Editore, Vicenza) que fa referencia irònica a la pel·lícula Italiani brava gente, de 1964 dirigida per Giuseppe de Santis.

[2] Es tracta de la campanya de la historiografia revisionista sobre les foibe (dolines), insisteix en exagerar les represàlies dels partisans iugoslaus sobre els ocupants feixistes d’Eslovènia i en negar els crims contra la humanitat comesos per l’ invasor feixisme italià.Font: “Italiani brava gente?” E’ morto Angelo Del Boca, storico del colonialismo italiano

Autoria

Articles relacionats

Darrers articles