Reivindicació política (i sentimental) en el 75è aniversari de la RDA: la nostàlgia del socialisme real

Autor

Del mateix autor

In der DDR nicht alles war gut, aber vieles war besser‘ 

(A la RDA no tot va ser bo, però moltes coses foren millors)

El proper 9 d’octubre de 2024 es complirà el 75 aniversari de la fundació de la República Democràtica Alemanya (RDA), l’estat socialista alemany que va existir fins a la seva annexió a l’Alemanya Occidental el 3 d’octubre de 1990, gairebé 41 anys després. Ara com ara, cap historiador o analista sense perjudicis ideològics pot negar que la RDA, des dels punts de vista cultural, social, esportiu, econòmic i polític, va ser l’intent més reeixit de donar consistència i viabilitat al projecte de creació d’un Estat realment socialista a Europa, un cop superada la barbàrie del nazisme.

Mapa i escut de l'antiga RDA

Plànol i escut de l’RDA

Hurra, ich lebe noch! (Hurra, encara soc viva)

Des de la caiguda del Mur de Berlín ha anat creixent entre la població dels territoris de l’antiga Alemanya Oriental el sentiment de l’anomenada Ostalgie, acrònim de les paraules Ost i Nostalgie (nostàlgia). Després de la caiguda del Mur el 1989 i la Reunificació alemanya l’any següent, la major part dels records de l’etapa socialista van ser eliminats, alhora que els ciutadans de la República Democràtica Alemanya (RDA) es van veure forçats a incorporar-se al sistema econòmic i cultural occidental. De cop, les marques de productes de la RDA van desaparèixer de les botigues per ser substituïdes per marques occidentals, independentment de la qualitat i preu de les unes i les altres. Tot i això, segons passava el temps, alguns alemanys de l’est van començar a sentir nostàlgia de certs aspectes de les seves vides durant l’època socialista que ja no existien sota el capitalisme. L’Ostalgie es refereix a la nostàlgia d’aspectes de la cultura i el dia a dia de la RDA que van desaparèixer després de la Reunificació. Un exemple curiós és la beguda refrescant Vita Cola, que a l’est alemany competeix dignament amb les coles nord-americanes.

Publicitat actual de Vita cola, la cola de l’antiga RDA

Valorar la gestió de l’Estat socialista alemany

L’Ostalgie posa en valor positiu la gestió de l’Estat socialista alemany en referència a la igualtat de gènere, la seguretat social, la preservació de la seguretat ciutadana i l’ordre públic i també, la qualitat de l’assistència sanitària i del sistema educatiu a la RDA. Convertir molts d’aquests valors en drets reconeguts ha costat anys i decennis de lluites encara inconcluses a la majoria de països del món, i actualment l’onada reaccionària que ens arrossega està qüestionant i fent retrocedir moltes d’aquestes conquestes, que a la RDA tenien rang constitucional.

Samarretes de la selecció nacional de futbol de l’antiga RDA, a la venda en un comerç de Berlín.

No està de més fer memòria d’alguns d’aquells aspectes que van fer de la RDA un estat exemplar en determinats àmbits:

  • La plena ocupació era a la RDA era una política d’Estat. El 1988, poc abans de la caiguda del mur, el 92% de la població femenina en edat de treballar estava integrada a l’activitat laboral o en procés de formació, mentre que a la veïna Alemanya Occidental, aquest percentatge no arribava al 55%. Les lleis laborals de la RDA garantien la igualtat salarial entre homes i dones.
  • Pel que fa a la formació, el 1985, a les 54 universitats de la RDA el 50% dels alumnes eren dones. Una dada també molt alta per a l’època: a Espanya no s’hi va arribar fins el 2010.
  • El 1989, el 80% dels nadons eren cuidats a les llars d’infants, el 96% dels nens entre 3-6 anys a les escoles bressol i el 81% dels nens entre 6-10 anys tenien atenció i cures després de l’escola a centres infantils. I tot de forma gratuïta, com a la resta de nivells educatius.
  • La RDA fou el primer Estat del món en regular l’avortament de manera integral. L’avortament va estar permès a partir del 1972, sense condicions ni cost, i a càrrec de la seguretat social de l’estat.
  • A la RDA s’impulsava la planificació familiar i la píndola anticonceptiva es prescrivia amb recepta mèdica totalment gratuïta, era part de l’assegurança social.
  • L’Alemanya comunista va ser també pionera en els drets de gais i lesbianes, amb la descriminalització el 1957 i la legalització total el 1967. La prostitució estava totalment prohibida.
  • El naturisme (FKK), la cultura del cos lliure, va ser política d’estat a la RDA.
  • Les pensions de jubilació i les seves revaloritzacions estaven blindades constitucionalment.

Una experiència personal: la importància de pertànyer a un col·lectiu

Gràcies a la llavors existent Associació d’Amistat Catalunya-RDA Wilhelm von Humboldt vaig tenir la sort de rebre una beca del servei d’intercanvi acadèmic de l’Alemanya de l’Est que em va permetre gaudir el 1981 d’un profitós període d’estudis a la prestigiosa Humbolt Universität. Essent un dels poquíssims estudiants universitaris provenint d’un país occidental a Berlín Est, vaig poder constatar que una de les característiques d’aquella societat era la manca d’individualisme i la importància de pertànyer a un col·lectiu (la família, els companys de treball, del club d’esports…), on la superació personal individual anava estretament lligada al progrés dels grups dels quals formaves part. 

Fa més de 40 anys, a la RDA vaig creure -tot i els nombrosos errors, començant pel maleït autoritarisme- que el socialisme és possible. Entre altres coses, perquè els postulats de Marx segueixen plenament vigents: ens ho ha hagut de recordar un multimilionari nord-americà com Warren Buffett: “Hi ha lluita de classes, però és la meva classe, la classe rica, la que fa aquesta guerra i, a més a més, l’estem guanyant”.

Referències:

Warren Buffett: “Hay lucha de clases y los ricos estamos ganando” https://www.rankia.com/foros/economia/temas/1643555-warren-buffett-hay-lucha-clases-ricos-estamos-ganando

La mujer en la República Democrática Alemana https://creandopueblo.files.wordpress.com/2013/10/rda.pdf

Ostalgie

https://es.wikipedia.org/wiki/Ostalgie

30 años de la caída del Muro de Berlín: “ostalgie”, la nostalgia en Alemania por los tiempos socialistas en la antigua RDA

https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-50305153

Universitat Humbolt de Berlín

https://ca.wikipedia.org/wiki/Universitat_Humboldt_de_Berlín

Een verklaring van de Ostidentität en de nostalgie naar de DDR in het huidige Oost-Duitsland (1990-2008) 

https://scriptiebank.be/scriptie/2008/nicht-alles-war-gut-aber-vieles-war-besser-een-verklaring-van-de-ostidentitat-en-de

Saltando el Muro: las relaciones culturales entre España y Alemania Oriental

https://theconversation.com/saltando-el-muro-las-relaciones-culturales-entre-espana-y-alemania-oriental-198932

Articles relacionats

Darrers articles