Ucraïna. Parlar clar

Del mateix autor

L’impensable està passant. La naturalització de la guerra, el militarisme i la confrontació internacional es propaga a escala massiva. Les condecoracions que parlen de llibertat s’utilitzen per alimentar la guerra i divinitzar els polítics que silencien i persegueixen els que s’hi oposen. Els comentaristes s’alegren quan s’anuncia que la guerra només s’aturarà quan un bàndol sigui derrotat militarment. Els qui defensen la boja escalada de la guerra es presenten com a herois, els que s’hi oposen i lluiten per la pau són objectiu de mentides i calúmnies. S’instal·la l’«farwest» nord-americà.

La situació és cada cop més perillosa i es pot descontrolar. Més que mai cal tenir valentia, parlar clar i posicionar-se. No per Putin, com se’ns acusa, sinó per la pau, que només pot existir si es renuncia a la guerra. Per a això, cal entendre que la guerra a Ucraïna va començar fa 9 anys després d’un cop d’estat liderat per forces feixistes, muntat amb la intervenció directa dels EUA, l’OTAN i la Unió Europea, que tenia com a objectiu la deposició del governants d’Ucraïna que es van oposar a l’operació per arrossegar el país al conflicte emergent de les potències de l’OTAN contra la Federació Russa. Cal recordar que aquest conflicte va començar a concretar-se fins i tot abans del 2014, quan la «cooperació estratègica» de la Federació Russa amb els EUA i l’OTAN, nascuda amb la fi de l’URSS, va començar a traduir-se en un setge geoestratègic materialitzat en l’ampliació de l’OTAN fins a la frontera amb Rússia; als EUA intenten aïllar Rússia econòmicament a Europa i en una guerra econòmica que es va desenvolupar en relació directa amb la participació de Rússia en la dinàmica dels BRICS i les relacions amb la Xina.

És el moment d’afirmar que el poder polític que juga Zelenski ha actuat i actua a ordre de les potències del G7, amb èmfasi als EUA; que va ser aquest poder el que va desencadenar una guerra contra el seu propi poble i va dur a terme massacres, persecucions, detencions i la il·legalització dels partits polítics. És el moment de recordar que la presència i el suport militar «occidental» a Ucraïna no és cosa de l’any passat, va col·laborar i col·laborar amb grups nazis, i aquest va ser precisament un dels factors que va augmentar el conflicte. És el moment de recordar que en el passat recent hi havia acords de pau que contenien solucions als problemes complexos presents en aquell conflicte. Acords que, en paraules de Merkel i Hollande, es van signar per donar temps a Ucraïna per armar-se i preparar-se per a la guerra oberta amb Rússia. 

El cert és que el conflicte d’Ucraïna està lluny de ser “només” un conflicte “regional”, forma part d’una estratègia d’enfrontament que duen a terme els EUA i l’OTAN i que no només implica la Federació Russa. Va més enllà, com és fàcil veure amb les maniobres nord-americanes destinades a alimentar un conflicte amb la Xina i ara bombardejar els intents d’aquest país de negociar camins cap a la pau.

Condemnar la guerra, tota, en comptes d’acceptar el joc de la dicotomia de l’odi. Rebutja la lògica que Biden va portar a Kíev: una bogeria bèl·lica amb conseqüències inimaginables. Tots els que realment estimen la pau i la democràcia han de dir no a l’espiral de la guerra. Hem d’aturar-nos i dir que no volem ser empesos a una guerra mundial, fent servir les paraules del primer ministre. Una guerra contrària als interessos dels pobles ucraïnès i rus, i de tots els pobles del món, que només serveix als qui s’estan beneficiant molt de la guerra. La gent està interessada per la pau.

Article publicat originalment en portuguès a Avante.

Autoria

Articles relacionats

Darrers articles