Volem el 25% i més per a l’Atenció Primària pública

Del mateix autor

Com és habitual, la Plataforma per la Sanitat pública del Baix Vallès considerem que els plenaris dels ajuntaments són l’eina on resideix la representació popular de la ciutadania, i és per aquesta raó que creiem que és de vital importància el debat i el compromís de les corporacions locals perquè donin suport a les necessitats de la població en l’Atenció Sanitària pública i de qualitat, com bé defensa la nostra plataforma. En aquesta ocasió, demanem el suport per a la campanya que impulsem diverses organitzacions socials a l’hora d’exigir al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que s’arribi a la inversió del 25% destinada a l’Atenció Primària al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya en els pressupostos de l’any 2023. El punt en el qual ens trobem ara és molt més baix, situat al voltant del 17%.

Algunes de les entitats que estem desenvolupant aquesta Campanya del 25% per a l’Atenció Primària som Amnistia Internacional Catalunya, Marea Blanca, Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), Medicus Mundi, Rebel·lió Atenció Primària i Metges de Catalunya, una campanya en la qual reivindiquem la importància de l’atenció primària i la necessitat de dotar-la de recursos suficients. Al cap i a la fi, l’atenció primària és la porta d’accés al dret a la salut i, de fet, la pròpia Organització Mundial de la Salut assegura que pot satisfer el 70% de les necessitats sanitàries. Per això precisament és necessari arribar al 25% en els pressupostos de Salut a Catalunya.

Estem en un moment crucial per a la sanitat pública i, en particular, per a l’atenció primària, que aborda de manera integral la salut de les persones, des del naixement fins als darrers dies de la vida.

Fa molts anys que reivindiquem la necessitat de comptar amb més personal i amb més recursos per a una millor atenció sanitària, i amb la pandèmia hauríem d’haver après alguna cosa, però, en canvi, estem pitjor que abans.

Com a exemple, particularment a Mollet, en un dels nostres CAP hi ha 5 facultatius de baixa laboral que no s’han substituït: això propicia que milers de ciutadans i ciutadanes quedin potencialment desemparades, i que el personal mèdic que segueix treballant s’hagi de repartir el treball d’aquests metges i metgesses, provocant una sobrecàrrega laboral, canvis de cites, allargament de les llistes d’espera, etc.

De totes maneres, cal dir que hem aconseguit millores entre tots i totes, com ara l’ampliació de les Urgències de l’Hospital, el futur CUAP, i estem pendents de les obres d’ampliació de la zona de pediatria unificada al CAP de Plana Lledó. A més, hem assolit que l’antiga seu de la Seguretat Social a Mollet sigui, ara, un espai sanitari, així com a l’hospital de Mollet ja no som considerats clients, sinó ciutadania. 

Recordem que la sanitat pública és un dret i no és gratuïta, la paguem amb els nostres impostos, com l’IVA, entre d’altres. Per això, si hi ha un superàvit, volem que s’inverteixi a millorar l’atenció assistencial i no a crear patrimoni privat, com ha fet la Fundació Sanitària de Mollet amb el suport de Cat Salut.

Volem una sanitat de qualitat i pública 100% amb participació democràtica!

Bienvenido de Miguel és membre de la Plataforma per la Sanitat Pública del Baix Vallès /Marea Blanca CAT

Articles relacionats

Darrers articles