Editorial de juliol: orgull!

Dimarts va ser el dia de l’orgull LGTBI+, una jornada de lluita i reivindicació molt necessària en un moment on l’avenç en els drets...

Irene Ortiz: “El conflicte de les cambreres de pisos serveix de guia per a la lluita sindical”

La teva trajectòria organitzativa dins de Comissions Obreres és molt llarga i reconeguda, tot i ser una persona molt jove. Com descriuries el teu...

La política de l’amor i del soc perquè som

La política de l'amor és una de les idees-força de Gustavo Petro. El soc perquè som és el contingut i el nom del moviment...

El Tribunal Suprem acaba amb el dret a l’avortament i situa una diana sobre la igualtat matrimonial i l’anticoncepció

Com era d'esperar, la Cort Suprema dels Estats Units ha votat a favor de l’anul·lació de la  “Roe contra Wade”, la sentència històrica que...

La maledicció de la resiliència

Aquest mes de juny, el Govern central ha aprovat un paquet de 110 milions d'euros destinat a la resiliència turística de les regions extrapeninsulars,...

Dretans i nazis… units!

U. A Brussel·les, un tribunal va dictar el veredicte final sobre Antony Givoine, el qual va tractar de calar foc a la porta de...

Hi ha veterans per la pau a Colòmbia?

  • Co-coordinador nacional de l'Alliance for Global Justice i responsable dels seus programes de solidaritat amb Colòmbia. Comunista estatunidenc.

Del mateix autor

Una vegada li vaig preguntar a un destacat líder del moviment social i ex senador colombià si hi havia al seu país alguna organització o moviment similar als grups estatunidencs Veterans per la Pau o Veterans Iraquians contra la Guerra (ara Donar la Volta). Va ser el 2011, i jo era allà amb una delegació patrocinada per l’Aliança per la Justícia Global i el Gremi Nacional d’Advocats dels EUA. Em va mirar un moment i després va dir: “Tenim veterans, però no estan a favor de la pau”. La seva resposta va confirmar la meva pròpia experiència limitada sobre això.

Per descomptat, es tractava de Colòmbia el 2011, un país que acabava de conèixer l’escàndol dels “falsos positius”, els detalls dels quals encara s’estan revelant. Aquest escàndol es refereix a la pràctica constant de membres de les forces armades colombianes d’atreure a joves pobres i aturats a zones remotes amb promeses de treball, matar-los i vestir els seus cossos amb uniformes de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia-Exèrcit del Poble (FARC-EP) i reclamar-los com a combatents enemics. Això es va fer per a exagerar les xifres de guerrillers morts i així obtenir recompenses i ascensos pels seus “èxits”. El tribunal de la Jurisdicció Especial per a la Pau (JEP) afirma que va haver-hi almenys 6.400 casos d’aquest tipus només entre 2002 i 2008, encara que alguns estudis eleven la xifra a 10.000. L’escàndol es va saldar amb l’empresonament de sis membres de l’exèrcit, l’acomiadament de 27 oficials i la dimissió del comandant de l’exèrcit, el general Mario Montoya.

La realitat objectiva a Colòmbia era, i és, que un soldat en servei actiu o un veterà militar que advoquen per la pau o simplement es neguen a participar en els abusos i assassinats que s’han convertit en una cosa quotidiana, és algú que simultàniament ho fa posant la seva pròpia vida en perill. Quan els soldats estatunidencs tornen a casa radicalitzats, farts de lluitar en les guerres de l’Imperi i buscant treballar per la pau, el fan a milers de quilòmetres del front. Però a Colòmbia els camps de batalla estan a casa, i les repercussions per als quals parlen poden ser greus.

No obstant això, he pensat en el que va dir l’ex senador moltes vegades al llarg dels anys. Encara que els percentatges han fluctuat, hi ha hagut un ampli suport a l’acord de pau. Vaig observar personalment una marxa per la pau en 2013 a Colòmbia que va comptar amb 1,2 milions de participants. El servei militar és obligatori a Colòmbia, encara que hi ha maneres que els joves poden prendre per a evitar-ho, especialment si les seves famílies tenen recursos econòmics. Això fa que una alta proporció de soldats provingui de famílies pobres, obreres i/o pageses. La majoria dels joves que ingressen a l’exèrcit colombià no ho fan com a monstres, amb la ment posada en l’assassinat.

Però la pressió ha de ser immensa. Fins i tot mentre escric això, arriben notícies que els soldats responsables de la tortura, mutilació i assassinat de Dimar Torres estan sent alliberats de la seva captivitat. Torres va ser assassinat el 22 d’abril de 2019. Un article que vaig escriure publicat per l’Aliança per la Justícia Global descriu el succeït:

“Dimar Torres Arévalo era un ex insurgent que havia deixat les armes per a reincorporar-se a la vida civil. Era resident del poble de Carrizal, en el Municipi de Convención, Departament del Nord de Santander. Wilson havia anat al pròxim poble de Miraflores a comprar un ganivet de caça. Quan els habitants del poble es van adonar que no havia tornat temps després, es van dirigir a un lloc de control militar pròxim que porta anys en la zona, preguntant pel seu parador. Més tard, van sentir trets i van tornar per a trobar als soldats intentant enterrar el cadàver de Wilson. Els vilatans van envoltar als soldats, van començar a gravar-los i es van apoderar del cadàver, negant-se a abandonar-lo, fins i tot quan els militars van començar a fer trets d’advertiment a l’aire. Van exigir la presència de les autoritats colombianes competents i de representants de les Nacions Unides. Un informe forense posterior va detallar una esgarrifosa successió d’esdeveniments. L’assassinat havia estat comès entre 5 i 8 soldats, precedit de tortures. Primer li van colpejar amb rifles i el van violar sexualment abans de tallar-li els genitals. A continuació, el van colpejar de nou i li van disparar a frec de roba”.

La situació es complica enormement quan els soldats que cometen aquestes atrocitats amb tanta freqüència tenen el suport total d’un sistema jurídic i polític que els dona impunitat i carta blanca de manera aclaparadora, en lloc de conseqüències pels seus crims.

Així i tot, estava segur que havia d’haver-hi exemples de soldats i veterans que volien la pau i que es resistien als abusos. On estaven, qui eren, quines eren les seves històries? No em deixaven descansar aquestes preguntes.

No vaig trigar a saber de Raúl Antonio Carvajal Londoño, un jove soldat que es va negar a rebre ordres de matar a civils en el marc de l’escàndol dels falsos positius. La seva negativa li va costar la vida, mort a trets pels seus oficials superiors el 8 d’octubre de 2006. La causa oficial de la seva mort va ser que va morir en combat a les mans de la guerrilla. No obstant això, estava destacat en una àrea fora de les zones de conflicte, en un lloc on no s’havia produït cap batalla. Durant 14 anys, el seu pare, Raúl Carvajal (pare), va fer campanya perquè es fes justícia amb el seu fill fins que va morir de Covid-19 al juny de 2021.

El 2016, vaig tornar a conèixer l’actitud dels militars i fins i tot vaig poder conversar amb alguns d’ells. Viatjava amb el meu amic i camarada Donen Kovalik, un destacat autor i advocat de drets humans i laborals. Havíem viatjat al poble de Cominera, una zona rural del municipi de Corint, en el nord del departament del Cauca. Érem allà per a observar el plebiscit del 2 d’octubre de 2016 sobre els acords de pau. Més tard ens assabentaríem que el NO havia guanyat per només 0,5% en una votació entelada per la baixa participació dels votants, una campanya massiva de propaganda de notícies falses per part de les esglésies, en la seva majoria protestants, i un huracà que va assotar la zona del Carib el dia de la votació, una zona que tenia els nivells més alts de suport a l’acord de pau al país.

El matí de la votació, vam ser al col·legi electoral. Quan arribem, una columna d’uns 15 soldats va entrar en la zona. La majoria dels soldats es van mostrar distants, i alguns semblaven visiblement descontents amb la nostra presència. No obstant això, alguns eren amables i semblaven entusiasmats de veure’ns. Recordo especialment a un parell de soldats afrocolombians que volien parlar i fins i tot fer-se fotos amb nosaltres. Van indicar que es trobaven entre els colombians que esperaven sincerament la pau i la fi del conflicte armat. Gairebé semblaven vertiginosos d’emoció.

Dan havia portat una bandera amb el signe de la pau i havia demanat als funcionaris electorals que la hissessin en algun lloc pròxim, a part del col·legi electoral. Els dos soldats es van oferir amb entusiasme a ajudar, i eren purs somriures quan van veure onejar la bandera. Quan penso en la pau a Colòmbia, per descomptat que penso en els treballadors i en els pagesos i en els líders del moviment popular i en els ex insurgents, en el que significa per a ells. Però també penso sovint en aquests dos joves soldats, en què la pau també és bona per a ells. Una pau justa a Colòmbia ho seria per a tots.

Ara mateix estic a Colòmbia, entre la primera i la segona (i última) votació per a elegir al pròxim president del país. Estic aquí informant sobre les eleccions per a l’Aliança per la Justícia Global, i també hem organitzat equips d’observació. Més d’una vegada he vist o escoltada anàlisis que descriuen les eleccions com alguna cosa que té un impacte existencial en el destí de l’acord de pau de 2016. Podria aquesta votació decidir el futur del procés de pau de Colòmbia?

Ja s’han produït dues votacions. El 13 de març de 2022, el Pacte Històric de Centreesquerra va guanyar el bloc més gran al Senat i el segon bloc més gran en la Cambra-però aquesta victòria va ser cedida només després que es descobrís un frau massiu que havia originalment produït resultats falsejats. Després de la primera volta de la votació presidencial del 29 de maig de 2022, Gustavo Petro i la candidata a la vicepresidència Francia Márquez, van obtenir el 40% dels vots, quedant en primer lloc. No obstant això, Rodolfo Hernández, sovint dit “el Trump de Colòmbia”, va obtenir el 28%, i el candidat de la dreta, Federico “Fico” Gutiérrez, el 24% dels vots. El candidat suposadament “centrista” Sergio Fajardo només va obtenir el 4% dels vots. La majoria havia assumit que Gutiérrez desafiaria a Petro en la segona volta electoral. El fet que Hernández quedés en segon lloc es va considerar una sorpresa.

Independentment del que diguin els resultats d’aquestes dues primeres votacions sobre els votants colombians, una cosa és clara: l’statu quo de l’uribisme (la tendència política d’ultradreta, associada als paramilitars, liderada per l’ex president i actual senador Álvaro Uribe) i el “centre” esgarriat van ser tots dos rebutjats rotundament. Fico, el candidat de l’stablishment de la dreta, ni tan sols va superar el 25% dels vots, i el vot per Fajardo el va relegar a la irrellevància.

Això és el que es va rebutjar. Però què es va acollir? Els resultats del 13 de març poden haver estat positius per al Pacte Històric, però més enllà d’això, és difícil de predir. Si les forces d’esquerra i de centre en el Congrés poden unir-se entorn de la legislació, tenen una majoria que podria exercir un poder considerable. No obstant això, no és una realitat amb la qual es pugui comptar. Per exemple, el Partit Liberal és el bloc més poderós del Congrés, tant pels seus escons en la cambra com en el senat. Els liberals representen una part del poder econòmic colombià. Més enllà d’això, són imprevisibles. D’aquest partit han sortit tant l’esquerrana Pietat Córdoba com l’ultradretà Álvaro Uribe. El nou Congrés exercirà una tremenda influència en els pròxims anys, encara que sigui sota la batuta dels ineptes i incapaços. Si aquest és el cas, és probable que portin a Colòmbia a un fangar. Sigui qui sigui el president triat el 19 de juny, el Congrés podria fer i desfer.

I qui serà? Les últimes enquestes mostren un empat tècnic. Encara que és gairebé impossible predir qui guanyarà, podem examinar el que les eleccions significaran per al procés de pau.

Gustavo Petro, del Pacte Històric, és ell mateix un producte d’un procés de pau. Com a jove membre de la insurrecció del M-19, la seva reincorporació a la societat civil i la seva entrada en la política van ser possibles gràcies a l’acord aconseguit entre el M-19 i el govern colombià. De la mateixa manera, Petro no ha vacil·lat en el seu suport a les negociacions que van començar en 2012, ni a l’acord de pau de 2016 que va resultar.

Per descomptat, cap procés de pau a Colòmbia és realment complet mentre el país continuï sent una colònia militar del Pentàgon i del govern estatunidenc. Si Petro ha donat algun indici sobre aquest tema, és que no prendrà accions importants per a revertir el paper de Colòmbia com a soci regional i mundial crucial de l’imperi dels Estats Units i l’OTAN. La lluita per la “segona independència” de Colòmbia haurà de continuar amb o sense una presidència de Petro.

El candidat populista i de dreta Rodolfo Hernández ha dit que no sols dona suport a l’acord de pau, sinó que ho faria retroactiu per a incloure a l’ELN (Exèrcit Popular d’Alliberament). No obstant això, Hernández no té antecedents en la defensa del procés de pau i, de fet, va votar en contra en el plebiscit de 2016.

Així com la veritable pau a Colòmbia no es pot separar del seu àmbit internacional, tampoc es pot separar de la repressió dels moviments socials, i de les condicions generals de pobresa que continuen imperant en aquest país, el segon més desigual d’Amèrica. Cal destacar que la Policia Nacional de Colòmbia, més que una força civil, està sota la direcció de les Forces Armades de Colòmbia i del Ministre de Defensa (alguna cosa que Petro ha proposat eliminar). No és incorrecte dir que els principals objectius de les forces armades colombianes en els últims anys no han estat tant els grups armats com els manifestants desarmats i els líders socials. Hernández ha proposat la creació d’una gegantesca mega presó més gran que l’àrea metropolitana de Bogotà, en la qual no s’alimentaria als presos que no treballin. És partidari de la policia antidisturbis de l’ESMAD, creada i finançada pels Estats Units, una de les institucions més odiades de Colòmbia, responsable de les baixes dels moviments populars tant en l’àmbit rural com en l’urbà. Petro, per part seva, ha estat l’únic dels candidats majors a la presidència que s’ha sumat a la petició de desmantellar l’ESMAD. En general, Hernández estaria a favor d’ampliar el poder i la força dels militars i la policia de Colòmbia.

El 22 de maig, vaig estar en la Plaça Bolívar, en el centre de Bogotà, per a observar l’últim míting de la campanya de Petro/Márquez abans de la votació de la primera volta. La plaça era una mar de banderes i pancartes que reflectien, en la seva majoria, el caràcter d’esquerra de la coalició centreesquerra. Em sento molt a gust entre banderes vermelles i cartells del Che, és cert. Però em vaig preguntar si la candidatura de Petro/Márquez té suport del centre. I em vaig posar a reflexionar de nou sobre aquella conversa de 2011 amb aquell ex senador, i sobre l’existència o no de veterans per a la pau al país. Guanyi qui guanyi el 19 de juny, hi ha un suport ampli per a sostenir el procés de pau?

Vaig mirar per a veure a un home solitari dempeus amb una pancarta una mica gran. El que vaig llegir no eren les paraules d’un altre roig com jo. Eren les paraules d’algú que realment tenia gana de pau en el seu cor, que havia donat el seu suport a Gustavo Petro. Eren les paraules d’un home religiós. Eren les paraules d’un veterà:

….Colombians i colombanas, soc un ex militar d’una família d’ex militars i vaig combatre al M-19 en els anys 80 i 86 en el Caquetá i mai el M19 es va involucrar en reclutament de menors i molt menys es van involucrar en narcotràfic, per aquesta raó faig costat a Giustavo Petro i França Márquez i reso per ells….

Els recordo, senyors i senyores… [el que] volen [l’stablishment colombià] és comprar amb els nostres diners avions i armes per a la guerra, no els importa Colòmbia sinó la plata i el vessament de sang innocent.

Hi ha un altre poder a Colòmbia que és més fort fins i tot que el poder combinat de la presidència, el congrés i l’oligarquia colombiana, recolzat pel poder militar dels Estats Units. És el poder del poble, un poble fart de la guerra i la repressió, un poble que vol la pau, un poble format per obrers, estudiants, pagesos, ex insurgents… i, sí, fins i tot veterans per la pau.

Penso en les massives vagues populars de 2019 i 2021, moviments que van fer retrocedir les mesures d’austeritat i van resistir directament a la maquinària de repressió i guerra.

La meva predicció? El somni de pau i justícia per a Colòmbia i el món romandrà mentre es mantingui en el cor de la gent.

Originalment publicat en anglès al web d’Alliance for Global Justice. Traducció al català a partir de la traducció al castellà d’Adrián Boutureira.

Articles relacionats

Darrers articles