Jaume Botey: un llegat de compromís i solidaritat

Authors

Del mateix autor

A quatre anys de la mort de l’amic, company i mestre Jaume Botey i Vallès.

El projecte cooperatiu ‘Luz de todos’ [1] és una iniciativa comunitària a San Pablo Tacaná, Guatemala, per a construir una central hidroelèctrica i aconseguir un servei d’electricitat digne, autosuficient i ecològicament sostenible. En el context de Guatemala, un dels països d’Amèrica Llatina amb més pobresa, sobretot indígena i rural, aquest projecte suposa una revolució i la confrontació amb el model de les grans multinacionals que han expoliat i utilitzat la violència quan s’han qüestionat els seus interessos. El 2021 es va aconseguir el finançament per iniciar la construcció de la central hidroelèctrica a San Pablo gràcies a l’autoorganització comunitària i el suport de l’associació Llegat Jaume Botey [2], creada per amics i amigues del Jaume després de la seva mort.

El Jaume Botey tenia forts vincles amb Amèrica Llatina, especialment amb Guatemala, impulsant diversos projectes solidaris. No hi ha millor homenatge que la solidaritat activa i internacionalista, per això, el col·lectiu que formem part del Llegat tenim clar que volem que aquest activisme que representava el Jaume Botey sigui concret i viu. Que impacti positivament en la vida de les persones, com ell va fer en vida. A l’associació s’ha volgut destacar quatre eixos transversals de la vida autèntica del Jaume: la seva dedicació i suport a les persones que més ho necessiten, marginades, oblidades, invisibles; la política i els moviments socials on va participar amb el seu lideratge pacient, humil i intel·ligent; l’educació entesa com a alliberament i capacitat de reflexió crítica; i l’espiritualitat, l’ecumenisme i “la fe com una actitud oberta de recerca”. 

A quatre anys de la seva mort, l’Associació Llegat Jaume Botey ha organitzat una trobada de debat sobre l’educació de persones adultes a la Casa de Reconciliació de L’Hospitalet, al barri de Can Serra. El vessant pedagògic del Jaume Botey és un dels aspectes que més es recorden d’ell, com a professor universitari i a diversos àmbits educatius. Al barri de Can Serra, Jaume Botey va impulsar als anys setanta l’Escola d’Adults, inspirada en les idees i mètodes de Paulo Freire, una pedagogia de l’alliberament i l’esperança. En paraules del Jaume Botey: “A Can Serra vam fer un primer mètode intentant adaptar Freire a les circumstàncies de la gent del barri, immigrats i de nivells acadèmics baixos. Intentàrem, però, sobretot que l’Escola estigués implicada en el moviment popular de caràcter reivindicatiu, sindical, polític i cultural del moment. Per nosaltres ‘alfabetitzar’ volia dir ajudar a ‘comprendre’ la realitat a fi de millorar-la”. Ara és emocionant que un institut de secundària de L’Hospitalet porti el seu nom i tingui com a lema una frase seva: “L’objectiu principal de l’educació és millorar la persona i la societat”.

El lloc triat per la trobada, la Casa de la Reconciliació, és un símbol de Can Serra, un espai de trobada i acollida i del qual el Jaume Botey va ser un dels fundadors i impulsors. El seu manifest fundacional del 1975 recorda molt el pensament del Jaume: “Creiem que la Reconciliació passa per l’alliberament col·lectiu de les classes populars i per la necessitat de posar-nos en camí per aconseguir-lo. Per la supressió de les classes socials en vista a una societat més justa, d’igualtat, fraternitat i respecte”. El Manifest es va llegir en una pleníssima inauguració i sota el control de la policia franquista i deixava clar que Reconciliació no volia dir resignació ni acceptació sinó que calia crear les condicions per assolir llibertats i vides dignes. 

El Jaume Botey va morir un 15 de febrer ara fa quatre anys. També el 15 de febrer és una data simbòlica perquè el 2003 es va celebrar la gran mobilització mundial contra la guerra que va convocar el Forum Social Mundial, un espai on ell havia participat activament juntament amb la seva companya, la Pilar Massana. Es considera la primera convocatòria global que a Barcelona va ser multitudinària.  L’activisme per la pau, en el marc de la Plataforma Aturem la Guerra i altres espais, va ser especialment important en la vida del Jaume Botey, com d’un altre gran referent com l’Arcadi Oliveres. Ara voldríem que persones com el Jaume o l’Arcardi ens donessin claus, propostes i coratge per continuar oposant-nos a totes les guerres, també a la que tot just ara comença. 

Reivindicar avui el llegat del Jaume Botey significa renovar el nostre compromís amb la pau, la solidaritat i la construcció d’un món alternatiu al capitalisme. Significa sostenir cada dia l’esperança que, rere tota injustícia, sempre hi ha marge per sembrar una altra forma de vida, més humana i més tendra. 

Notes

[1] https://luzdetodos.com 

[2] https://www.llegatjaumebotey.cat/

Articles relacionats

Darrers articles