Tal dia com avui de 1984… S’intensifica la lluita anti-OTAN

Autor

Del mateix autor

Fawzía Abu Jáled

Roque Dalton

Vladimir Maiakovski

La memòria de les lluites del passat (més proper) és imprescindible per conèixer les experiències d’altres èpoques, però també per aprendre i extreure lliçons. En l’edició d’aquesta setmana comencem a publicar articles, cròniques i reportatges de l’Avant, Òrgan Central del PCC, sobre lluites que van marcar la història de la nostra classe i del nostre país. En l’edició del 25 d’octubre de 1984 la lluita pel referèndum per la sortida de l’OTAN va ser el tema central, i per això compartim el reportatge sobre les diferents accions que es van dur a terme durant en aquella campanya. Podeu consultar aquest i altres números a la web de l’Arxiu Josep Serradell.

La lluita pel referèndum sobre l’OTAN s’intensificarà durant els propers dies, mitjançant una campanya massiva, destinada a fer complir al govern socialista una de les seves promeses electorals més importants. Destaquen en aquesta campanya els referèndums sobre el tema que s’estan realitzant ja a diverses empreses de Catalunya, així com la manifestació convocada de forma unitària pel Comitè Català per la Pau i el Desarmament i la Coordinadora pel Desarmament i la Desnuclearització, manifestació de torxes que se celebrarà a Barcelona el proper divendres, dia 26 d’octubre, i que ha estat convocada per més de cinquanta organitzacions i col·lectius de base, que desenvolupen una gran tasca en la lluita per la pau.

Les mobilitzacions, en especial la manifestació de torxes, es desenvoluparà sota els lemes: “Referèndum ja per sortir de l’OTAN”, “Fora bases”, “Per la neutralitat” i “Dissolució dels blocs militars”. A més, ja s’han realitzat diversos actes sobre el tema, com és el celebrat a Castelldefels, convocada pel Grup per la Pau i el Desarmament d’aquesta localitat, el passat divendres, i que va consistir en un cinefórum en el poliesportiu del municipi, al que van assistir nombrosos veïns que van omplir la sala en què es va celebrar.Allà es va denunciar l’intent del govern socialista de destinar el 20% dels Pressupostos de l’any 85 per a despesa militar. 

Per una altra banda, el Comitè Comarcal del PCC del Vallès Occidental ha fet pública un full que toca els temes de l’OTAN, l’atur, la CEE, etc. En aquesta, els comunistes de la citada comarca afirmen que la política atlantista del govern “ens posa en mans de les empreses transnacionals fabricants de material de guerra, altament rentables pels monopolis”. Així mateix, els Col·lectius de Joves Comunistes (CJC) han fet una crida per realitzar referèndums als centres d’estudi i mostrar així el rebuig dels joves a l’OTAN.

Referèndums a les empreses

Al tancar aquesta informació no es tenien dades concretes sobre els resultats dels referèndums celebrats en diverses empreses de Catalunya, però existeix la certesa que en la gran majoria d’elles el no a l’OTAN ha estat la postura guanyadora de forma unànime.

En el que respecta a la província de Barcelona, les empreses que celebraran, o ja ho han fet, referèndums i assemblees són per sectors les següents: TESA, YCSA, FENCE, LETI, Henry Colomer, COPLOSA, Cristalería Navarro, Hispano Química, TITAN y NEZEL, totes elles del sector químic; en la construcció seran: COPISA, Dragados y Construcciones, CAYZASA y AGGSA; i en el metall estan les empreses Macosa, Telesincro, Miniwatt, Maquinista, Grundig, Hispano Olivetti y Torrsa, ferreries i construccions; finalment, a l’alimentació estan la Damm, Schweppes i Ram.

Els treballadors de Miniwatt contra l’OTAN

El resultat del referèndum realitzat a l’empresa Miniwatt en el qual van participar 740 treballadors va ser el següent: 693 vots a favor de la sortida de l’OTAN, 14 a favor de la permanència en la citada organització militar, 31 abstencions i 1 vot nul. Un grup d’alumnes de l’Escola Professional de la Merced, que es troba davant de Miniwatt, va voler participar també en el referèndum, pel que es va improvisar una urna especialment per a ells. D’un total de 97 nens, 86 es van pronunciar per la sortida de l’OTAN, mentre que quatre es van pronunciar a favor de la permanència en aquesta i tres es van abstenir, essent nul·les la resta de paperetes.

Per una altra banda, en l’oficina de Correos de Santa Coloma, es va realitzar un referèndum. D’un total de 43 treballadors, 33 van votar contra la permanència d’Espanya i 10 es van abstenir, no registrant-se cap vot a favor de l’OTAN. Pel que fa als centres d’estudi, fins al moment només s’ha confirmat la celebració del referèndum en l’Institut d’Ensenyament Mitjà Juan de Austria, a Barcelona.

CC.OO. per la seva banda ha fet públic un escrit en el que defensa la sortida immediata de l’OTAN i afirma que el perill de guerra és real. En una altra part es diu que “l’Estat espanyol d’aquesta dinàmica mundial -referint-se a la tensió entre blocs- i la permanència a l’OTAN no fa més que avivar el foc de la tensió”.

Èxit a Tarragona de la manifestació anti-OTAN

El passat dimarts 23 d’octubre, es va realitzar a Tarragona una important manifestació contra la permanència d’Espanya a l’OTAN i contra les bases nord-americanes. La manifestació que havia estat convocada per CC.OO. del Tarragonès i pel PCC va reunir a més de mil persones, que van desfilar llançant consignes anti-OTAN i portant pancartes de CC.OO. i del PCC en el mateix sentit. La mateixa manifestació va aprofitar per llançar crits contra la signatura de l’AES i la política de pacte social. Durant la manifestació es va repartir propaganda convocant a assistir a la manifestació convocada per la Coordinadora comarcal pacifista, prevista pel pròxim dia 27 d’octubre. Recolzen la nova convocatòria: CC.OO., PCC, CJC, PSUC, MCC, Federació d’AA.VV., entre altres organismes. La manifestació començarà a les set de la tarda al carrer Mitja Lluna.

Nombrosos referèndums a Tarragona 

A Tarragona es van celebrar durant el dia 23 nombrosos referèndums en diverses empreses, a iniciativa de CC.OO. Podem citar entra altres: Empetrol, Residencia Sanitaria Juan XXIII, Geresa, Constructora Internacional, Emasa, Junta de Obras del Puerto, així com Cubiertas y Mzov. En la Industria Química de Tarragona (del grup Cros) va participar el 88% de la plantilla en el referèndum, pronunciant-se el 75% dels treballadors per la sortida de l’OTAN, el 20 a favor de la permanència i abstenint-se la resta.

Per una altra banda, es van realitzar assemblees amb els professors de la Universitat de Tarragona i amb l’escola pública Campoclaro. La setmana vinent esperem poder donar a conèixer als nostres lectors els resultats de tots els referèndums celebrats. 

Important manifestació anti-OTAN a Sabadell

Unes 300 persones es van manifestar el dimarts 23 d’octubre a Sabadell contra l’OTAN i les bases nord-americanes. L’acte va començar a les 8, a la Plaça del Pi (Ca N’Oriac) i va concloure passades a les 9:30 de la nit, junt al Racó del Campanar.

Va obrir la marxa una gran pancarta amb el text “Referèndum clar, ara. OTAN no, bases fora”, firmada per les Comissions del Vallès per la Pau i el Desarmament. La pancarta va ser sostinguda per qualificats representants de les organitzacions que convocaven.

La manifestació va tenir en tot moment un to desenfadat, amb diversos lemes per la sortida d’Espanya de l’OTAN i contra la presència de bases militars nord-americanes en territori espanyol, que van ser corejades. Moltes de les persones portaves torxes enceses, seguint les orientacions de la convocatòria per la pau i el desarmament de Sabadell, Terrassa, Cerdanyola, Ripollet, Mollet, Barberà del Vallès i Montcada i Reixac.

Recolzaven la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell, Grup de Dones de Sabadell, Moviment d’Objecció de Consciència, CC.OO., MCC, LCR, PCC i PSUC. Les pancartes de les entitats esmentades i d’altres se succeïen davant l’àmplia columna de públic que seguia el recorregut previst. Destacava un grup procedent de Terrassa, mostrant la seva postura contrària a la construcció d’una caserna de la Policia Nacional a la seva ciutat.

L’acte d’ahir va marcar l’inici de la campanya contra l’OTAN i a favor de la convocatòria immediata d’un referèndum en termes clars, que ha preparat la coordinadora comarcal del Vallès a favor de la pau i el desarmament, i en el marc de les activitats a desenvolupar en el conjunt de l’Estat amb els mateixos fins.

Acomiadaments per un cartell anti-OTAN

La direcció del Patronat Municipal d’Habitatge ha amenaçat a un dels dotze treballadors del treball comunitari, que realitzen obres de reparació d’edificis del carrer Pere IV, número 74, per haver enganxat un cartell en el plafó amb el lema “les treballadors de l’ocupació comunitària contra l’OTAN”. 

Els senyors Bou I Herrero, membres de la direcció de dit patronat, es van persona a l’obra dient que si el cartell no era retirat abans del pròxim dimarts dia dos, el treballador que va dir que l’havia posat seria acomiadat immediatament. Es dona la curiosa circumstància que aquests dos directius són coneguts per les seves arrelades idees ultramontanes, pel que van enviar a l’encarregat de les obres de l’INEM per saber si a conseqüència del cartell podria acomiadar a un, en el seu cas a tots els treballadors, per estar d’acord amb el que deia aquest.

Per una altra banda, se sap que aquests directius han paralitzat ja diverses obres per falta de material, i que els subministraments els controla el sofre d’Herrero, qui té un negoci de materials a l’Hospitalet amb el qual els dos directius han establert un conveni.

Marxa de torxes

El divendres 26 d’octubre, a les 19:30, es celebrarà a Barcelona la marxa de de toxes amb els lemes “Referèndum per sortir de l’OTAN”, “Fora bases”, “Per la neutralitat” i “Dissolució dels blocs militars”. La marxa sortirà de la Plaça Universitat i està convocada per les següents organitzacions i col·lectius: Comitès i Col·lectius per la Pau i el Desarmament de la Vila de Gràcia, Poblenou, Baix Llobregat, Maresme, treballadors de banca, Cornellà, L’Hospitalet, Sabadell, Guinardó, Cerdanyola, Ripollet, Mollet, Carmel, L’Eixample; Comitè Anti-OTAN de Sants; Col·lectiu d’Acció Popular Clot-Camp de l’Arpa; Col·lectius Anti-OTAN pel Desarmament i la Desnuclearització de Badalona, Sta. Coloma; Comissió per la Pau de 9Barris; Col·lectiu Anti-Militarista de Sant Feliu; Comitè pel Desarmament i la Desnuclearització de St. Boi; Grup Anti-Militarista del Besòs, Coordinadora d’Estudiants Claustrals; Comitè Anti-OTAN del Casc Antic; Dones Anti-militaristes (DOAM); Comitè Anti-Nuclear de Catalunya (CANC); Moviment d’Objectors de Consciència (MOC); Justícia i Pau; Sanitaris per la Pau i Col·lectius per la Pau i el Desarmament de Sant Andreu; Sant Andreu de la Barca, Sant Boi, Horta, Sitges, Can Serra, Sant Vicenç dels Horts i Barberà del Vallès.

Les forces polítiques i sindicals que recolzen la convocatòria són: PCC, CJC, CC.OO., EEC, PSUC, ERC, NE, LCR, USTEC, STATC i MCC.

Articles relacionats

Darrers articles

Què pot la poesia?

Joana Raspall i Juanola

Gabriel Celaya

Àmal Yarrah