Olga Bancic

Del mateix autor

En un moment en què el discurs xenòfob és clarament visible i audible a França, recordem Olga Bancic, heroïna de la resistència parisenca, comunista i jueva d’origen romanès, membre de la unitat de resistència comunista FTP-MOI.

Amb la commovedora carta d’Olga a la seva filla Dolores, de 5 anys, després de la seva detenció a París el 6 de novembre de 1943, abans de ser traslladada a Alemanya, on va ser guillotinada el 10 de maig de 1944.

“La meva estimada nena, el meu estimat petit amor.

La vostra mare escriu l’última carta, estimada nena, demà a les 6 del matí, el 10 de maig, ja no hi seré.

Amor meu, no ploris, la teva mare tampoc plora. Mor amb la consciència tranquil·la i amb tota la convicció que demà tindreu una vida i un futur més feliços que la vostra mare. Ja no hauràs de patir. Estigueu orgullosos de la vostra mare, el meu petit amor. Encara tinc la vostra imatge al davant.

Crec que veuràs el teu pare, espero que tingui un altre destí. Digues-li que sempre he pensat en ell com en tu. T’estimo amb tot el meu cor.

Tots dos em voleu estimar. Estimat fill meu, el teu pare és per a tu també una mare. T’estima molt.

No sentiràs la manca de la teva mare. Estimat fill meu, acabo la meva carta amb l’esperança de ser feliç tota la vida, amb el teu pare, amb tothom.

T’abraço de tot cor, molt, molt.

Adéu amor meu.

La teva mare.

Autoria

Articles relacionats

Darrers articles