Cronologia de la Comuna de París (5)

Del mateix autor

Cinquè episodi: 23 a 30 d’abril de 1871

Seguim publicant setmanalment la cronologia dels principals esdeveniments dels 72 dies de la Comuna de Paris de 1871 [1].

DATAESDEVENIMENT
23 d’abril 1871La proposta d’ intercanvi de l’arquebisbe Darboy per Auguste Blanqui es rebutjada per Thiers, que acomiada fredament diverses delegacions ( Lyon, La Havre) que li demanen la fi de la guerra civil.La Comuna, inquieta, incrimina Clusseret, quan ell pretén abandonar la sala, és retingut.Davant la Comuna, Frankel proposa un principi. “No estem aquí tant sols per a les qüestions de la municipalitat, sinó per a fer reformes socials”.
24 d’abril 1871Els franc-maçons havien obtingut, junt amb la Lliga pels drets de Paris, una treva per a el dia següent, des de les 9 del matí a les 17 h., per tal de permetre l’evacuació de Neuilly. Aquest fet els fa alimentar de nou la seva il·lusió sobre una conciliació entre la Comuna i Versalles.  El moviment per a la pau civil estén per les províncies i, a Paris, entre les classe mitjanes.
25 d’abril 1871Treva limitada al sector de Neuilly. Federats i versallesos es veuen cara a cara a vint passos els uns dels altres. Durant la treva, Thiers fa instal·lar fins a 300 peces d’artilleria que, a partir de les 17 h., comencen un terrible bombardeig sobre el fort d’ Issy i els entorns.Versalles comença a aturar els transports de vitualles amb la finalitat d’afamar Paris.A la sessió de la Comuna es reprèn la discussió sobre el sots-comitès de barri ( instruments del Comitè Central).La Comuna posa un local a disposició de les delegacions obreres en el Ministeri d’Obres Públiques.
26 d’abril 1871Batalles de carrer a Issy-les Moulineaux, a Billancourt. Els versallesos s’aproximen al fort d’Issy, que era un bastió dels federats.Rossel, descontent per què el seu esforç per a restablir la disciplina ha fracassat, dimiteix de la cort marcial.
27 d’abril 1871Decret del ministeri d’Obres Públiques de la Comuna prohibint el treball nocturn als forns de pa. És la publicació oficial del decret adoptat el 20 d’abril.Decret de la Comissió executiva ( Comuna de Paris) que prohibeix el sistema de multes i retencions sobre els salaris.Reunió general dels franc-maçons al Châtelet. Decebuts amb la negativa a negociar per part de Versalles decideixen recolzar la Comuna i es manifesten al pati de l’Hôtel de Ville.
28 d’abril 1871La situació militar propicia debats cada cop més aferrissats dins la Comuna.Rossel vol salvar Paris a base d’una dictadura militar i organitza amb el recolzament del Comitè Central un veritable complot per desembarassar la Comuna d’ “entabanadors” i de “retòrics”, que entorpeixen la lluita i deixar-hi tant sols els homes d’acció i d’energia.Els símptomes inquietants de defecció es multipliquen. Un batalló, el 8è. refusa de combatre.Carta de Victor Hugo al diari Rappel : “El dret de Paris a declarar-se Comuna és incontestable”. Però indignat pel decret (inaplicat) dels hostatges, Hugo afegeix: “La Comuna és una bona cosa, però mal feta”.Miot proposa a la Comuna la constitució d’un Comitè de Salvació Pública. Obté que la proposta sigui discutida en una sessió secreta de la Comuna. Actua en connivència amb els “conspiradors” del Comitè Central. El Comitè de Salvació Pública ( record de 1793) hauria d’exercir la dictadura.La comissió de re-organització de l’ensenyament es posa al treball. Prepara un projecte d’ensenyament laic, popular, i al propi temps professional i integral. L’alcaldia del IIIè. districte aprova la gratuïtat dels equipaments escolars.S’aprova una nova declaració “Al poble del camp”, que precisa el caràcter de la revolució del 18 de març. La declaració és enganxada als murs de Paris.
29 d’abril 1871Gran activitat de les lògies maçòniques que treballen per a la conciliació. Preparen una gran manifestació a celebrar a lo llarg de les muralles.Violents combats entorn del fort d’ Issy.Rossel exposa el seu pla davant la Comissió executiva ( restablir la disciplina, organitzar una caserna per a un cós d’elit capaç de reprendre l’ofensiva.Evacuació del fort d’ Issy, menys alguns federats que donen la impressió als versallesos de que el fort encara es defensa.
30 d’abril 1871Rossel es encarregat per decret de la Comissió executiva ( publicat l’endemà al Journal Officiel) de les funcions de delegat provisional per a la guerra. Clusseret es revocat.Debat a la Comuna sobre la proposta de crear un Comitè de Salvació Pública. Els jacobins recolzen la proposta. La comuna s’escindeix en dues fraccions iguals (26 vots a favor, 26 vots en contra).Eleccions municipals agitades a la resta de França, que donen la victòria als republicans.Els federats recuperen el fort d’Issy sota el comandament de Cluseret. En el moment en que retorna de l’operació vencedora, s’ entera de que ha estat revocat i és arrestat. Rossel pren el comandament: reclama el recolzament complet de la Comuna. Nomena Eudes comandant del fort d’Issy i dona una impuls vigorós a al construcció de barricades a tot Paris. Els versallesos fan una crida als federals que defensen el fort d’Issy a rendir-se.

Notes

[1] La cronologia dels fets està extreta de la següent bibliografia: 1.- Henri Lefebvre, La proclamation de la Commune, 26 mars 1871, Paris, La Fabrique Éditions, 2018. 2.- Jacques Rougerie, Paris Livre 1871, Paris, Éditions du Seuil, 1971. 3.- William Serman, La Commune, Paris, Presses Universitaires de France, 1971. 4.- P.O. Lissagaray, Historia de la Comuna, Barcelona, Editorial Estela, 1971. 5.- Jean Dautry et Lucien Scheler, Le Comité Central des vingt arrondissements de Paris, (Septembre 1870-mau 1871), Paris, Éditions Sociales, 1960. 6. Reclus, Élie (1827-1904). La Commune de Paris au jour le jour, 1871, 19 mars-28 mai / Elie Reclus. 1908. (Baixat de la Biblioteca Nacional de França). 7. La Commune au jour le jour. Le Journal Officiel de la Commune de Paris, 20 mars-24 mai 1871. Textes rassemblés par Patrick Le Tréhondat et Christian Mahieux, introduction de Michèle Audin, Paris, Éditions Syllepse, 2021.

Autoria

Articles relacionats

Darrers articles