Dues cartes de Karl Marx a Ludwig Kugelmann sobre la Comuna de París

Autor

Del mateix autor

“Aquest parisencs que prenen el cel per assalt…”

Londres, 12 d’abril de 1871.

Estimat Kugelmann:

Han estat molt útils els consells mèdics de la teva última carta. Vaig anar ràpidament a visitar el doctor Matheson i provisionalment m’he sotmès a el tractament que em va prescriure. Malgrat tot el doctor diu que els meus pulmons estan en bon estat i que la tos que pateixo es deu a la bronquitis, etc. També s’ocuparà del meu fetge.

Ahir vam rebre intranquils la notícia que Lafargue (sense Laura) es trobava a Paris. [2]

En l’últim capítol de la meva 18 de Brumari va assenyalar, com veuràs si ho rellegeixes, que la propera temptativa de la revolució a França haurà d’assenyalar com a objectiu la destrucció de l’aparell burocràtic militar, i no, com ha passat fins ara fer que passi d’unes mans a unes altres. És la condició essencial per a qualsevol revolució realment popular al continent.

I això és el que estan intentant els nostres heroics camarades de Paris. És sorprenent la flexibilitat, la iniciativa històrica, la capacitat de sacrifici de que estan dotats aquests parisencs! Famolencs i arruïnats durant sis mesos, més per la traïció interior que pel mateix enemic, es revolten sense por a les baionetes prussianes, com si mai hagués hagut guerra entre França i Alemanya, com si no tinguessin als estrangers a les portes de Paris! Fins ara la Història no havia conegut un exemple tan gran! Si sucumbeixen serà exclusivament a causa del seu “bon caràcter”. Hauria estat necessari dirigir-se a l’instant cap a Versalles després que, primer Vinoy, i després els elements reaccionaris de la guàrdia nacional parisenca, haguessin deixat el camp lliure. No obstant això, es va deixar passar el moment més favorable per escrúpols de consciència. No es va voler començar la guerra civil, sense tenir en compte que aquest mischievous avorton [3] de Thiers ja l’havia iniciat a l’intentar desarmar Paris. Segon error: el Comitè Central va cessar excessivament aviat en les seves funcions per deixar lloc a la Comuna. ¡També per un excessiu escrúpol d'”honor”! Però passi el que passi, la insurrecció parisenca, encara que sigui derrotada pels llops, porcs i gossos de la vella societat, és la més gloriosa proesa del nostre partit des de la insurrecció parisenca de juny. Si algú s’atreveix, que compari els Titans de Paris, amb els esclaus del Sacre Imperi romà prussià-germànic amb els seus mascarades pòstumes i pudor de caserna i església, a feudalisme i sobretot a filisteu.

À propos [4]. A la publicació oficial de la llista de les persones que reben subsidis directes del tresor de Luis Bonaparte, apareix la notícia que Vogt va rebre 40.000 francs a l’agost de 1859. He comunicat el fet a Liebknecht per tal que en faci ús quan ho cregui convenient.

Em pots enviar el , ja que darrerament he rebut intactes diversos fulletons, no sol d’Alemanya, sinó fins i tot de Petersburg.

Gràcies per les teves trameses de periòdics (et demano que me n’enviïs encara més, ja que tinc la intenció d’escriure quelcom sobre Alemanya, el Reichtag, etc.)

Dona records a la senyora comtessa i a Kaüzchen.

K. Marx

“S’ha conquerit un nou punt de partida quina importància històrica és universal”

Londres 17 d’abril de 1871.

Estimat Kugelmann,

La teva carta ha arribat bé. Em trobes desbordat per la feina, pel que t’escric unes poques línies. És absolutament incomprensible per a mi que comparis les demostracions petit burgeses à la 13 juin 1849 [5], etc. amb la lluita que actualment es desenvolupa a Paris. Seria evidentment molt còmode fer la Història, si un només es comprometés en la lluita quan “les possibilitats són infal·liblement favorables”. [6]

D’altra banda, seria d’una naturalesa molt mística, si les “casualitats” no juguessin en ella cap paper [7]. Els casos fortuïts intervenen, naturalment, en l’evolució general dels fets i, alhora, són compensats per altres fets fortuïts. Que el moviment avanci ràpidament o que es vegi frenat, depèn en gran manera d’aquest tipus de “casualitats”, entre les que podem comptar el caràcter dels caps anomenats en primer lloc a dirigir el moviment “.

Aquesta vegada no s’ha de buscar l’ “atzar” desgraciat i decisiu en les condicions generals de la societat francesa, sinó en la presència dels prussians a França i en la seva posició tan propera a París. Això ho sabien els canalles burgesos de Versalles, i precisament per això van col·locar a poble davant d’una alternativa: o s’acceptava el desafiament o es sucumbia sense combat. A la segona possibilitat, la desmoralització de la classe obrera seria una desgràcia molt més gran que la pèrdua de qualsevol quantitat de “caps”. Gràcies al combat emprès per París, la lluita de la classe obrera contra la classe capitalista i l’Estat capitalista ha entrat en una nova fase. Sigui quin sigui el final, s’ha conquerit un nou punt de partida, quina importància històrica és universal.

Adio [8]

K. Marx 

Notes

[1] Extretes de: Karl Marx, Cartas a Kugelmann, Barcelona, Ediciones de Bolsillo, 1974, traducció al castellà de Félix Ibáñez, pp. 127-130. El volum en castellà no incloïa la introducció de Lenin, probablement per problemes de censura. Desgraciadament, el lector actual en castellà sols pot trobar una versió retallada en el llibret, Marx-Engels-Lenin, La comuna de Paris, Madrid, Ediciones Akal, 2014, pp. 103-106. La importància d’aquest correspondència faria necessària una nova edició ja fora en català o en castellà. Aquesta és la primera traducció al català de la que tinguem notícia. Traducció i notes de Joan Tafalla. No estic segur si l’edició de Barcelona, 1974 és la traducció del volum, Lettres a Kugelmann ( 1862 – 1874 ). Préface de Lénine et en annexe : Souvenirs de Franziska Kugelmann, publicat per les Éditions Anthropos, Paris, 1968, o bé del volum de Les Éditions Sociales de 1961, amb una presentació brillant de Gilbert Badia. Aquesta es pot consultar aquí: https://www.marxists.org/francais/marx/works/00/kug/kugelmann-intro.htm  .  

[2] Nota de Gilbert Badia: “Lafargue havia sortit de Bordeus, on residia, a Paris. Anava a demanar “plens poders” a la Comuna per organitzar un aixecament armat a Bordeus”.

[3] A l’original, la primera paraula està en anglès i la segona en francès. Potser podríem traduir per: “malvat abort de Thiers”. 

[4] En francès a l’original: a propòsit.

[5] En francès a l’original. Nota de Gilbert Badia: “El 13 de juny de 1849, la Muntanya va organitzar una manifestació a París per protestar contra l’enviament de tropes franceses a Itàlia, que tenia com a missió evitar la revolució allà. Es va dispersar molt fàcilment i aquest va ser el senyal de la fallida de la democràcia petit-burgesa.” Loc. cit. 

[6] Nota de Gilbert Badia: “En la seva carta del 15 d’abril, Kugelmann havia escrit: “El fracàs privarà els treballadors dels seus líders durant molt de temps i no s’ha de subestimar aquesta desgràcia. Em sembla que de moment el que el proletariat necessita són explicacions, fins i tot més que lluites armades”, Loc. cit.

[7] Nota de Gilbert Badia: “Kugelmann havia preguntat: “Atribuir el fracàs a tal i tal coincidència, no és això cometre l’error retret al petit burgès al començament del 18 de Brumari?”, Loc. cit.

[8] En italià a l’original.

Articles relacionats

Darrers articles