Cronologia de la Comuna de París (4)

Autor

Del mateix autor

Quart episodi: 16 a 23 d’abril de 1871

Seguim publicant setmanalment la cronologia dels principals esdeveniments dels 72 dies de la Comuna de Paris de 1871 [1]

DATAESDEVENIMENT
16 d’abril 1871Eleccions complementàries a la Comuna. Es tractava de cobrir els llocs buits per les dimissions d’alguns membres, per les actes dobles d’altres i per algun mort. Paris ja no vota il·lusionadament, sinó sota el bombardeig versallès. Molt baixa participació: 61.000 vots. Decret sobre l’atorgament de la gestió dels tallers abandonats pels patrons a les societats obreres. Les càmeres sindicals havien de fer un inventari d’aquests tallers, i establir les condicions per que aquests taller reprenguin l’activitat amb l’ajut de l’associació dels treballadors que hi treballaven. Es crea una jurat que decidirà  sobre la indemnització a pagar als patrons en cas del seu retorn.Creació a Paris d’una cort marcial sota la presidència de Rosel, per a jutjar els casos d’indisciplina, de deserció o de traïció.
17 d’abril 1871Primeres mesures de la Comuna contra els desertors, els refractaris i els agents de Versalles a Paris.Els versallesos conquereixen el castell de Bécon.Moratòria sobre els deutes per productes comercials.
18 d’abril 1871Decret sobre els terminis dels deutes. El pagament es farà a partir del 15 de juliol de 1871, en terminis durant tres anys, sense interessos. Desgraciadament, la derrota de la Comuna, suposà la derogació d’aquest decret.
19 d’abril 1871Declaració al poble francès, redactada pel periodista proudhonià Denis i pel vell jacobí Delescluze. Presentada a la Comuna per Jules Vallès. Adoptada sense discussió seriosa per la Comuna. Criticada durament per P.O. Lissagaray (pp.288-290).Les tropes versalleses conquereixen Asnière.La Llei Dufaure imposa restriccions a la llibertat de premsa.
20 d’abril 1871Havent abandonat el dia anterior les seves funcions els professors de l’Escola de medecina, la Comissió d’ensenyament designa els delegats encarregats de reorganitzar l’ensenyament d’aquesta matèria.Dombrowski, amb 4000 homes, 40 canons, alguna vagons blindats i les canyoneres del Sena, conté l’assalt d’un cos armat versallès.La Comuna substitueix la seva comissió executiva pels delegats de les nou comissions que s’encarregaven dels serveis públics: Hisenda, Guerra, Seguretat General, Relacions Exteriors, Ensenyament, Justícia,  Treball i Intercanvi.Vermorel afirma en una sessió de la Comuna: “Des de fa un mes estem adormits, no tenim organització”.  Segons Lissagaray: “La comissió executiva no sabia manar; el Comitè central no volia subordinar-se. El Govern, l’Administració, la defensa, anaven a la deriva, com en la sortida del 3 d’abril”. (p. 293).Queda prohibit el treball nocturn als forns de pa.
21 d’abril 1871La Comuna procedeix a anomenat de noves comissions que controlen els serveis. De fet, decideix nomenar un govern revolucionari quins ministres seran els delegats de nou comissions i tindran el poder executiu. Ells seran  alliberats d’altres tasques ( administració dels barris)L’assemblea de la Comuna es perd en debats importants però secundaris: el deute dels lloguers ( quatre dies de debat fins arribar al decret de 18 d’abril), o la validació dels electes del 16 d’abril.Primeres dissensions públiques. Es conformen una majoria i una minoria. Violentes polèmiques entre Pyat i Vermorel.Nova temptativa de conciliació entre la Comuna i Versalles per part dels franc-maçons.
22 d’abril 1871La cort  marcial absolt ( malgrat l’opinió de Rossel) un coronel trobat en estat d’embriaguesa, condemna a penes lleugeres a uns guàrdies acusats d’indisciplina i dissolt el batalló 105. La Comuna cassa aquest acord.Creació de les carnisseries municipals.La reorganització militar anunciada per Clusserel a cops confiada a les municipalitats dels districtes i a cops als caps de legions i de batallons, a cops al Comitè Central i als comitès locals que ell dirigeix, no s’acompleix. El desordre  s’agreuja. Tant sols son usats 200 canons del total de 1200, no arriben municions i queviures als combatents.Els milers d’homes de que disposa Dombrowski passen gana en les seves posicions de combat i dins dels forts. 
23 d’abril 1871La proposta d’ intercanvi de l’arquebisbe Darboy per Auguste Blanqui es rebutjat per Thiers, que acomiada fredament diverses delegacions ( Lyon, La Havre) que li demanen la fi de la guerra civil.La Comuna, inquieta, incrimina Cluseret, quan ell preten abandonar la sala, és retingut.Davant la Comuna, Frankel proposa un principi. “No estem aquí tant sols per a les qüestions de la municipalitat, sinó per a fer reformes socials”.

Notes

[1] La cronologia dels fets està extreta de la següent bibliografia: 1.- Henri Lefebvre, La proclamation de la Commune, 26 mars 1871, Paris, La fabrique éditions, 2018. 2.- Jacques Rougerie, Paris Livre 1871, Paris, Éditions du Seuil, 1971. 3.- William Serman, La Commune, Paris, Presses Universitaires de France, 1971. 4.- P.O. Lissagaray, Historia de la Comuna, Barcelona, Editorial Estela, 1971. 5.- Jean Dautry et Lucien Scheler, Le Comité Central des vingt arrondissements de Paris, (Septembre 1870-mau 1871), Paris, Éditions Sociales, 1960. 6. Reclus, Élie (1827-1904). La Commune de Paris au jour le jour, 1871, 19 mars-28 mai / Elie Reclus. 1908. (Baixat de la Biblioteca Nacional de França). 7. La Commune au jour le jour. Le Journal Officiel de la Commune de Paris, 20 mars-24 mai 1871. Textes rassemblés par Patrick Le Tréhondat et Christian Mahieux, introduction de Michèle Audin, Paris, Éditions Syllepse, 2021.

Articles relacionats

Darrers articles