Cronologia de la Comuna de París (2)

Del mateix autor

Segon episodi: La Proclamació de la Comuna i els primers decrets

(25 Març – 1 d’abril de 1871)

Seguim publicant setmanalment la cronologia dels principals esdeveniments del 72 dies de la Comuna de Paris de 1871 [1]

DATAESDEVENIMENT
25 de marçEl principi d’eleccions ràpides per la Comuna es adoptat pels alcaldes i adjunts de Paris. Les eleccions es desenvolupen sense incidents. Fracassa la Comuna de Lió.
26 de marçEleccions a la Comuna.
27 de marçProclamació dels resultats.
28 de marçPrimera sessió de la Comuna, presidida pel membre més vell: Beslay. Adopta múltiples decisions: el secret de les sessions ( Això provocarà moltes protestes donat que trencava amb el principi de transparència i debilitava la relació amb els barris i assemblees de barri, amb les clubs, amb els batallons de la guàrdia nacional i, en general amb el poble); elecció setmanal de la taula ( primera elecció: Lefrancais, president; Rigault i Ferré, secretaris, Bergeret i Duval, assessors. Aquesta elecció significa un repartiment de funcions entre blanquistes i proudhonians); decret segons el qual la Comuna pren possessió dels serveis públics.En aquest mateixa sessió, Assi lliura els poders del Comitè Central [2] a la Comuna. El Comité Central no desapareix, seguirà organitzat i pretén conservar la direcció de la guàrdia nacional, és a dir del poble en armes, sense el qual la Comuna no és res). L’assemblea electa adopta el nom oficial de Comuna de Paris, proposat per Eudes.Designa deu comissions, entre les quals una comissió executiva ( Comissions de: finances, militar, de justícia, de seguretat general, de subsistències, de treball, d’indústria i comerç; de relacions exteriors, de serveis públics i d’ensenyament).Proclamació de l’affiche nº 44: “Avui, els criminals que no heu volgut perseguir abusen de la vostra magnanimitat tractant d’organitzar davant les portes de la ciutat un bressol de conspiració monàrquica. Ells invoquen la guerra civil; posen en marxa totes les corrupcions; accepten totes les complicitats; fins i tot s’han atrevit a suplicar el recolzament de l’estranger”. 
29 de marçDecret sobre la remissió dels lloguers: “Considerant que el treball, la indústria i el comerç han suportat tota la càrrrega de la guerra i que és just que al propietat faci la seva part de sacrifici,DECRETA: Art. 1.- La remissió general es fa als llogaters segons els termes d’octubre de 1870, gener i abril de 1871….”Decret de la suspensió de la venda dels objectes dipositats al Mont de Pietat: ““Article únic: Se suspèn La venda dels objectes dipositats al Mont de Pietat”.Decret d’abolició del reclutament.: “1.- S’aboleix el reclutament; 2. Cap força militar, a part de la guàrdia nacional, no podrà ser creada o introduïda dins de Paris;3.- Tots el ciutadans vàlids formen part de la guàrdia nacional”.
30 de marçEls decrets son públicats tot enganxant-los al murs de la ciutat.Beslay s’instal·la al Banc de França com a comissari delegat. Adopta un to molt moderat.Els versallesos intenten una entrada a la ciutat pel Pont de Neuilly. El general Gallifffet intenta entrar carregant amb el sabre al descobert, però els soldats no el segueixen. Els guàrdies nacionals el rodegen i … l’alliberen.
31 de marçPrimers problemes entre el CC i la Comuna. Disposat a afirmar la seva autoritat, el CC encarrega la re-organització de la guàrdia nacional a Cluseret.Els delegats de la Comuna prenen possessió dels seus llocs administratius.Primera reunió de la Comissió de comerç. Treball i indústria. Frankel exposa els seus projectes. Vol estudiar l’abolició del treball de nit als forns de pa ( que serà acordada el 27 d’abril); També vol que els tallers abandonats pels patrons siguin gestionats pels obrers agrupats en associacions lliures ( futur decret de 16 d’abril)
1 d’abrilPrimers escaramusses. Els Versallesos ataquen les tropes federades del costat de Courbevoie i del Pont de Neuilly.Sessió agitada a la Comuna. Assi sostingut pel CC afirma que la Comuna tan sols té competències pel que fa als afers municipals. Després de la intervenció dels blanquistes i dels jacobins Assi es arrestat. Eudes es anomenat delegat per a la guerra de la Comuna; això agreuja el conflicte amb el CC.Reunió general dels franc-maçons.

[1] La cronologia dels fets està extreta de la següent bibliografia: 1.- Henri Lefebvre, La proclamation de la Commune, 26 mars 1871, Paris, La fabrique éditions, 2018. 2.- Jacques Rougerie, Paris Livre 1871, Paris, Éditions du Seuil, 1971. 3.- William Serman, La Commune, Paris, Presses Universitaires de France, 1971. 4.- P.P. Lissagaray, Historia de la Comuna, Barcelona, Editorial Estela, 1971.5.- Jean Dautry et Lucien Scheler, Le Comité Central des vingt arrondissements de Paris, (Septembre 1870-mau 1871), Paris, Éditions Sociales, 1960.

[2] A partir d’ara, CC.

Author

Articles relacionats

Darrers articles