Comunicat de l’AEP davant l’actuació dels Mossos d’Esquadra i la protesta pacífica d’estudiants a la UAB

Autor

Del mateix autor

Fawzía Abu Jáled

Roque Dalton

Vladimir Maiakovski

Associació d’Estudiants Progressistes, 5 de març de 2008

Pel seu valor a l’hora de comprendre l’evolució del moviment estudiantil català i la seva pròpia composició, a continuació reproduïm aquest comunicat de l’AEP, publicat el 5 de març de 2008, després de la repressió del moviment estudiantil de l’UAB en unes protestes contra la precarització de la universitat pública i el procés de Bolonya, per part del cos de Mossos d’Esquadra, sota les ordres del govern tripartit i amb el vistiplau de les institucions universitàries. 

El contingut del comunicat era el següent: 
“La tancada estava emmarcada en la Setmana de Lluita convocada per la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), que tindrà com a cloenda una manifestació unitària pel centre de Barcelona aquest dijous 6 de març. Aquesta acció, que va desenvolupar-se de forma completament pacífica, volia denunciar la precària situació econòmica en què es troba la UAB i l’absolut desenteniment del rectorat al respecte. Els tancats demanaven l’acceptació per part del rector de la situació de dèficit de la universitat, un major finançament, l’obertura d’un procés participatiu per decidir col•lectivament el futur de la universitat i la garantia del rector de no prendre repressàlies contra els i les estudiants tancades. El Comitè de Vaga, a més, situa com a exigència última la declaració d’insubmissió de l’Autònoma davant el Procés de Bolonya, com ja va fer-se davant la LOU de 2001.
Les persones tancades tenien en tot moment interlocució amb l’exterior per mitjà de portaveus, que malgrat tot no va trobar voluntat de negociació per part del Rectorat ni de cap instància administrativa de la UAB, que van negar-se a dialogar i ràpidament demanaren l’aparició dels Mossos d’Esquadra per buscar una sortida forçada a la qüestió. Els agents de la policia autonòmica prengueren tot el campus, aparentment tallant-ne l’abastiment elèctric i iniciant una estratègia de desgast que, malgrat tot, no aconseguí desmoralitzar ni els i les alumnes de l’interior ni les cent cinquanta persones que els donaven suport des de l’entrada de la Facultat de Lletres.
Cap a les vuit del vespre, i davant la ferma decisió dels i les presents d’expressar lliurement les seves reivindicacions, els Mossos d’Esquadra van iniciar, sota ordre del Rector, una acarnissada càrrega policial contra estudiants que eren asseguts al terra, amb les mans alçades i entonant càntics en defensa de la universitat pública. Cínicament, tallaren el llum de tota la Facultat tres minuts abans de carregar, per impedir que els mitjans de comunicació poguessin gravar amb detall el que s’havia de succeir. La brutal actuació de la policia va deixar més d’una cinquantena de ferits per lesions de porra, i almenys tres hospitalitzats per severes contusions al cap. L’absoluta arbitrarietat i crueltat de la càrrega, completament desproporcionada i sense justificació possible, va acabar dispersant els i les presents de l’entrada de la Facultat, mentre per l’interior d’aquesta una altra dotació d’agents identificava i retenia els quaranta companys i companyes que havien iniciat la tancada.
Finalment, cap a quarts de deu, la gent de dins sortia escortada pels antiavalots, entre aplaudiments dels i les estudiants que, després de rebre la càrrega, continuaren en bloc davant la filera de Mossos d’Esquadra que impedia l’accés a l’entrada. Un cop tots foren desallotjats, finalitzà la concentració.
Davant d’aquests fets insòlits i indiscriminats, d’una actuació injustificable per part de la policia amb la connivència del Rector, l’AEP-Associació d’Estudiants Progressistes volem expressar:
1) Considerem gravíssima l’actuació del Rector, professor Lluís Ferrer i Caubet, que davant una protesta estudiantil va córrer a demanar la presència i l’actuació contundent i immediata de la policia. Com a autoritat suprema de la Universitat Autònoma de Barcelona, és el màxim responsable de l’entrada de la policia al campus universitari i de les càrregues policials que, a petició seva, van produir-s’hi.
2) Condemnem completament l’entrada i la posterior actuació dels Mossos d’Esquadra, que considerem criminal i absolutament desproporcionada, en atacar amb extrema violència un grup d’estudiants que restaven asseguts al terra amb les mans alçades. Recordem que la policia no entrava al campus de l’Autònoma des de la visita, el 1999, del llavors president José María Aznar, que fou declarat persona non grata a causa de la dura repressió policial que va esdevenir-se, aquell cop sense autorització per part del Rectorat. Rebutgem frontalment i sense pal•liatius la presència dels cossos policials dins la universitat, que sovint es produeix en estreta col•laboració dels serveis de seguretat propis d’aquesta.
3) Exigim una investigació dels fets ocorreguts i la corresponent petició de responsabilitats per part de la Universitat Autònoma, dels comandaments policials i de la Conselleria d’Interior. En un país pretesament democràtic no és acceptable que les forces d’ordre apallissin el jovent que pacíficament s’organitza per a reclamar els seus drets.
4) Defensem de forma clara i contundent la llibertat d’expressió i organització dels i les estudiants, que sota cap concepte no ha de ser coartada o reprimida per part de les institucions universitàries o governamentals. Considerem que els actuals dèficits democràtics de la universitat no poden resoldre’s per mitjà de la força i la repressió, sinó aplicant mesures de participació de l’alumnat en la presa de decisions i la gestió dels centres universitaris.
5) Mostrem la nostra solidaritat amb totes les persones afectades per les càrregues d’ahir, entre elles diversos militants de l’AEP, i oferim tot el suport que els calgui en la seva denúncia, judicial o no, dels fets.
6) Ens sumem a la petició de dimissió de tot l’equip de govern del Rectorat, i en especial del Rector Lluís Ferrer i Caubet, el Secretari General Rafael Grasa i el Vicerector d’Estudiants Joan Carbonell, promoguda pel Comitè de Vaga de la UAB, entenent que per honestedat i dignitat aquesta hauria d’haver-se produït en el mateix moment que la situació va desembocar en una pallissa policial sobre estudiants indefensos, i considerant que molt especialment el Rector actual no és una persona digna d’ocupar aquesta responsabilitat.
7) Encoratgem el moviment estudiantil en general i el de la UAB en particular a continuar intel•ligentment i incansable la lluita contra la privatització de l’ensenyament públic, i a no deixar-se endur ni per la por a la repressió ni per la provocació dels cossos policials. L’assoliment d’un grau de maduresa suficient pot conduir-nos cap a la consolidació d’un moviment estudiantil fort, pacífic però combatiu, que sàpiga i pugui assolir els seus objectius.
8) Finalment, volem recordar i fer extensiva la convocatòria per a demà dijous dia 6 de gran manifestació central a Barcelona, i de vaga en algunes facultats i campus, per a què aquesta sigui una nova demostració d’organització i de força del moviment estudiantil, que obligui les autoritats corresponents a prendre’s seriosament l’opinió de l’alumnat, i que sigui el primer pas cap a un procés de debat, participatiu i obert a tota la comunitat educativa, sobre les necessitats, deficiències i necessàries transformacions de la Universitat pública, al marge d’estratègies mercantilistes i de privatització encoberta.
Perquè l’educació és un dret i no una mercaderia,
FORA MOSSOS D’ESQUADRA DE LA UNIVERSITAT!
EL DIJOUS, SURT AL CARRER I ATURAREM BOLONYA!”


Articles relacionats

Darrers articles

Què pot la poesia?

Joana Raspall i Juanola

Gabriel Celaya

Àmal Yarrah