COVID-19: el negoci de la salut privada s’ha tret la mascareta

Del mateix autorCom és força conegut, en encetar-se la propagació del covid19, els centres sanitaris privats derivaven tots els positius a hospitals públics. Aquest és el gran cinisme del depredador capitalisme de la salut mercantilitzada: els ingresos per a la mà invisible del mercat i la despesa per a la mà visible del sistema públic de salut i del pressupost públic.

La sanitat privada factura a Espanya 28.858 milions d’euros a l’any 2016, segons dades del més recent anàlisi del sector divulgat per l’Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat (Idis).

La facturació actual total als i les clients és, segons informa El País, de 6.500 milions d’euros, amb una caiguda de l’activitat del 80% fruit de la crisi del coronavirus.

Pel que fa referència a Catalunya, els grups privats de salut representen el 69% dels hospitals i el 56% dels llits, segons l’informe ‘Sanitat privada, aportant valor’.

Però, en aquesta dramática crisi sanitària global, està la sanitat privada ‘aportant valor’, com diu el títol dels seus informes? Una pregunta encara molt més rellevant a Catalunya, on anualment el sector extreu enormes recursos que provenen de l’Administració pública.

Cada any (cada exercici pressupostari) en concepte de “despeses en concerts”, el govern de la Generalitat transfereix milions i milions d’euros als grups privats (des d’empreses fins a fundacions) en concepte de prestació de serveis. Catalunya és, segons el mateix informe elaborat pels grups de sanitat privada, la comunitat autònoma que hi destina més recursos: 2.517 milions d’euros el 2016, el 24,9% de la despesa sanitària global.

No podem obviar el fet que el sector de la salut privada (mercantilització de la salut) té una forta concentració empresarial. A Catalunya, el líder total és QuirónSalud, actualment controlat pel grup alemany Helios (propietat de Fresenius). Per tant, aquesta adquisició té escala internacional, en generar el grup sanitari privat més gran d’Europa, amb més de 100.000 empleats i 155 centres sanitaris. L’operació puja 5.760 milions d’euros.

“El grup hospitalari alemany Helios (propietat de Fresenius) ha aconseguit la propietat de QuirónSalud, el principal grup hospitalari privat de l’Estat i també de Catalunya. L’operació, pendent encara del vistiplau de les autoritats de competència, estaria valorada en 5.760 milions d’euros, i és previst que es pugui formalitzar abans no acabi l’any.

QuirónSalud és el resultat de la fusió ara fa dos anys d’IDC Salut (propietat del fons de capital de risc CVC) i el Grup Hospitalari Quirón (en mans del fons també de capital de risc Doughty Hanson i la família Quirón). A Catalunya tenen una important xarxa de centres, entre els quals destaquen l’Hospital General de Catalunya, a Sant Cugat; la Clínica del Vallès, a Sabadell, i la Clínica del Pilar, l’hospital universitari Sagrat Cor, l’hospital Teknon, l’hospital Dexeus i l’hospital Quirón, a Barcelona. El grup disposa de 1.600 llits a tot Catalunya, dels quals 1.200 són a centres a la capital catalana, on concentra al voltant del 60% del total de l’oferta hospitalària privada.

A tot l’Estat el grup gestiona 43 centres hospitalaris, 39 centres de dia i més de 300 centres de prevenció de riscos laborals. Fresenius Helios és al seu temps l’operador hospitalari europeu més gran”.

Publicació web: 07/09/16

I com no és gens d’estrany, aquest monstre de la sanitat privada ha patit denúncies socials per males pràctiques en dret laboral i per diverses tècniques d’enginyeria en elusió fiscal.:

“La Alianza Sindical Mundial Fresenius exige que se ponga término a los abusos de los derechos de los trabajadores y trabajadoras”

“El caso Fresenius: la compañía de salud que evita impuestos al igual que Amazon o Google Las empresas alemanas se encuentran entre los líderes mundiales de la evasión fiscal.”

Però tornem a la pregunta d’abans, tot recordant-la: en aquesta dramática crisi sanitària global, està la sanitat privada aportant valor’, tal com diu el títol dels seus informes ?

Les dades diuen tot el contrari. Malgrat allò el que sostingui el gabinet de comunicació de la patronal i el que recullen els mitjans:

“La patronal Alianza de la Sanidad Privada Española (ASPE) confirma que ha puesto todos sus recursos a disposición del Ministerio de Sanidad y de su ministro, Salvador Illa, para abordar la atención de las personas enfermas”

I diem “malgrat allò que digui”, perquè la mateixa patronal afirma, segons recull El País, que “necesitamos una reorganización laboral porque sino muchos centros dejarán de ser viables”, com afirma Carlos Rus, president de la Alianza de la Sanidad Privada Española (ASPE) “. En la mateixa informació, aquest mitjà recull la perspectiva sindical:

“Los sindicatos cuestionan que se envíe a casa a empleados de la sanidad privada en una crisis de estas proporciones. “Hacen falta manos para luchar contra el coronavirus en todos los departamentos y categorías. Hasta los auxiliares administrativos de las consultas que se han suspendido podrían, por ejemplo, atender e informar a las familias de los infectados”, defiende Samuel Mosquera, portavoz de Sanidad Privada en Comisiones Obreras.

Mosquera explica que tratar a un paciente con la Covid-19 es especialmente complicado por las limitaciones necesarias que se requieren para proteger al personal. Una simple prueba de rayos X precisa mucho más tiempo y las plantillas de la privada, recalca, “son mínimas” comparadas con la pública. “Los trabajadores de áreas que se han quedado sin actividad deberían redistribuirse para fortalecer el resto”, dice el portavoz de CC OO.

UGT mostró hace unos días su rechazo a la presentación de ERTE en estos centros sanitarios cuando “todos los esfuerzos, públicos y privados, se tienen que poner al servicio de la ciudadanía para frenar esta pandemia”. La central pone en duda que la sanidad privada pueda acogerse a estas medidas teniendo en cuenta que el decreto de estado de alarma lo circunscribe a actividades que sufran un cierre o disminución de servicios.”

El País. Edició web: 26/03/20

Altres mitjans com El Món també s’han fet ressò de les demandes sindicals: “CCOO demana al Govern que intervingui les instal·lacions i recursos de la sanitat privada per fer front al coronavirus. El sindicat avisa que l’hospital de Mollet té una de les taxes d’infectats per habitant més elevades”.

CCOO demana al Govern que intervingui les instal·lacions i recursos de la sanitat privada per fer front al coronavirus https://t.co/bSGOZNz1YQ

— El Món (@MonDiari) April 1, 2020

?? El Gobierno canario frena el #ERTE parcial solicitado por el gigante de la sanidad privada en las Islas para más del 90% de su plantilla https://t.co/QyevSGrJSR #COVID19 pic.twitter.com/DXYXKsIlPT

— Canarias Ahora (@Cahora) April 9, 2020

També podem acudir a fonts sindicals directes que corroboren aquestes crítiques:

? “Hacen falta manos para luchar contra el #coronavirus en todos los departamentos y categorías”. Lo cuenta Samuel Mosquera, portavoz de Sanidad Privada #CCOO @CCOOSanidadMad https://t.co/gEdL7GMKaY

— CCOO de Madrid (@CCOOMadrid) March 26, 2020

Cal l’expropiació de la propietat privada en els serveis públics!
Cal la nacionalització de tots els serveis públics!

Pere Fernàndez i David Rodríguez
Membres del Comitè Executiu de Comunistes de Catalunya

Articles relacionats

Darrers articles