La Realitat és això: molt més que una festa

Autor

Del mateix autor

Malgrat la calor implacable que regnava a Barcelona el passat dissabte 30 de setembre, la plaça de les Treballadores i els Treballadors de la Harry Walker, en el districte de Nou Barris, es va omplir de vida i fervor. Com sabeu, la Festa Realitat és un esdeveniment anual que sempre ressona amb lluita i solidaritat. El lema d’enguany, “Davant la foscor, organitzem l’alegria militant” -inspirat en el Xile d’Allende i els 50 anys del cop d’estat-, il·luminava el camí cap a un dia de trobada, debat i energia compartida.

Des de les primeres hores del matí, la plaça es va omplir de persones de totes les edats i procedències que tenien l’objectiu de gaudir d’aquesta jornada especial. Els assistents es van refugiar en la barra de beguda i menjar, atesa amb dedicació per militants de Comunistes de Catalunya i la Joventut Comunista de Catalunya (JCC). En un racó pròxim, el punt verd de reciclatge recordava l’important compromís amb la sostenibilitat ambiental, i el punt lila assegurava que l’espai fos segur per a totes, ja que el feminisme forma part dels nostres espais d’oci també, com és necessari que així sigui. A més, no faltava la tradicional paradeta de la JCC oferint xapes, exemplars de la revista Maig o bosses. 

Al llarg del matí, es va desenvolupar la molt interessant jornada “Xile, lliçons d’una derrota”, organitzada per la Fundació Neus Català a l’Escola Santiago Rusiñol (just al costat de la Festa). Tenint en compte que la Festa estava dedicada als 50 anys del cop d’estat imperialista a Xile contra el govern de Salvador Allende. La primera activitat de la jornada va consistir en una taula rodona titulada “El govern de la Unitat Popular i el cop d’estat imperialista”, en la qual van participar Mireya Valencia (militant del PC de Xile a Barcelona), Claudia González (antropòloga cubana, membre de l’Associació de cubans a Catalunya José Martí), Verónica Dávalos (presidenta del Centre Salvador Allende de Barcelona) i Alba Blanco (responsable de l’àrea Internacional d’EUiA i membre de l’executiva del Partit de l’Esquerra Europea) . La segona activitat va ser una xerrada titulada “Els efectes del cop d’estat a Xile i a tot arreu”, a càrrec de Joan Garcés (assessor polític personal de Salvador Allèn). Després del deliciós dinar amb la tradicional paella, vam assistir a la salutació del secretari general de Comunistes de Catalunya, Hèctor Sánchez, la secretaria d’organització, Nora Sánchez i del director de la Realitat, Ricard Ribera.

A més, l’espai internacional no es quedava enrere i oferia una autèntica delícia: mojitos per a alleujar la calor i animar les converses sobre solidaritat internacionalista. Vam tenir la gran sort de poder comptar amb la presència de les organitzacions Partit dels Treballadors de Brasil, Colòmbia Humana, Defensem Cuba, Partit de la Revolució Ciutadana de l’Equador, Perú Lliure, Partit Comunista Portuguès, Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí, Front per una Revolució Antiimperialista Popular i Panafricana – França Ves-te’n de Senegal, Partit dels Treballadors de Turquia, Partit Comunista de Xile, Escombra Ciutadana de Burkina Faso i Via Democràtica i Obrera de Marroc. En aquest espai vam poder assistir a la xerrada “Turquia i la irrupció del Partit dels Treballadors”, a càrrec del mateix Partit dels Treballadors de Turquia, i després a “Claus per a entendre el què està passant al Sahel. Intervencions estrangeres i cops d’estat”, realitzada por l’Escombra Ciutadana de Burkina Faso.

Com a novetat, enguany es va celebrar la primera edició de la Feria del Llibre Neus Català, organitzada por la Fundació Neus Català, on vam poder trobar les paradetes de diverses editorials i autores signant els seus llibres. Aquestes editorials eren: Apostroph, DBCoop, Ediciones del Oriente y del Mediterráneo, Edicions 1979, Edicions del pirata, Editorial Candaya,Manifest, Verso Libros i Vientosur. Així mateix, les persones que van poder signar les seves obres i xerrar amb el públic van ser Marta Vigo Mitjans amb el llibre  Que em portin al circ!, José Mansilla amb Los años de la discordia, Juan Luís Martínez amb L’horror i Manuel Delgado amb Gegants de barri: Geganters, festes i lluites urbanes a Barcelona.

Les criatures gaudiren al llarg del dia d’activitats especials per a elles, com el concert del grup Rock per Xics, la presència dels contacontes Vivim del cuentu i tallers científics per a estimular la seva creativitat i fomentar la seva curiositat. Destinats a un públic més general, va haver-hi també un taller de sardanes i un torneig de ping-pong, a més d’un exitós torneig de Sushi go. 

El vespre va arribar amb un toc d’humor àcid, molt actual i compromès a càrrec de Modgi, un còmic i guionista que participa en el Soterrani o la Sotana i del qual podeu llegir una entrevista que li vam fer i que es va publicar en l’edició de la setmana passada. El va seguir la veu envolupant de Montse Castellà, que omplia l’aire de cançons carregades d’emoció. Finalment, la vibrant actuació dels Figa Flawas, que va fer que la plaça s’omplís durant diverses hores. Per a posar fi a la nit, vam comptar amb els ritmes de PD Zitas i DJ Karmelas, fins que va arribar la matinada i vam haver de donar tancament, un any més, a aquest esdeveniment. 

Com és ja tradicional, la Realitat va ser més que una festa: va ser una celebració de la lluita, la cultura i la solidaritat internacional, perseguint el nostre objectiu d’aconseguir un món millor on totes, independentment de la nostra edat, procedència geogràfica, gènere i altres factors socioculturals, puguem viure, assaborir-lo i desenvolupar-nos lliurement com a persones. Espero que hàgiu gaudit la festa com nosaltres, i que estigueu igual d’animades per a futures edicions. Ens veiem als carrers, però a les festes també!

Articles relacionats

Darrers articles