Ressenya: “Guia pràctica contra l’extrema dreta”

Autor

Del mateix autor

Amb les pròximes eleccions generals a Espanya acostant-se ràpidament (passi el que passi, el pròxim 23 de juliol serà una data memorable per tot el que implica en el clima sociopolític actual), el llibre Guia pràctica contra l’extrema dreta, publicat per Pagès Editors, esdevé una eina essencial per entendre i enfrontar-se al preocupant auge d’aquesta tendència política. Escrit per les periodistes especialitzades Alba Sidera i Gallart i Jordina Arnau Roig, aquest llibre ofereix una anàlisi en profunditat de la nova extrema dreta i proposa estratègies per desemmascarar-ne els còmplices i desactivar-los.

Amb les preocupacions creixents davant les nombroses crisis socials i econòmiques viscudes en els últims anys, és imperatiu que prenguem consciència del perill que representa l’ascens de l’extrema dreta en el país. Partits com Vox han emergit en l’escena política amb una retòrica incendiària i un discurs populista que ha generat inquietud i controvèrsia. Les seves propostes xenòfobes, LGTBfòbiques, racistes, masclistes, i en general, intolerants i contràries als valors fonamentals de la democràcia amenacen la convivència i la cohesió social. És essencial comprendre l’abast d’aquest problema i estar preparats per enfrontar-nos a aquesta amenaça democràtica mitjançant el coneixement, la solidaritat i una clara defensa dels drets humans i la diversitat.

A través de les entrevistes realitzades als vuit experts de renom seleccionats, el llibre aborda temes clau com la força dels nous feixismes, les seves fonts de finançament, els seus punts febles i els factors que expliquen el seu èxit. Amb una perspectiva multidisciplinària, aquesta obra proporciona una visió global de la situació actual de l’extrema dreta, amb una atenció especial a les seves connexions internacionals.

Entre els experts que contribueixen al llibre, destaquen noms com Jordi Borràs, fotògraf i periodista especialitzat en l’extrema dreta, i Olga Rodríguez, reconeguda periodista amb una àmplia experiència en informació internacional. A més, la participació de Marcia Tiburi, Cass Muddie, Mark Bray, Ruth Ben-Ghiat, el col·lectiu Proyecto Una i Moha Gerehou aporta una diversitat d’enfocaments i coneixements que enriqueixen la comprensió del fenomen de l’extrema dreta des de molt diferents àmbits: el gènere, l’ètnia o la classe social són factors que posen en perill a nombrosos grups humans la integritat física, psicològica, social i moral dels quals es veu posada en perill amb l’extensió i normalització del pensament feixista en la societat d’avui dia. Totes i cadascuna d’aquestes autores ofereixen la seva particular visió sobre la lluita antifeixista i els problemes socials als quals ens enfrontem, i és molt enriquidor poder llegir a tan variades veus amb anàlisis diverses que conflueixen en la necessitat d’informar-nos i actuar col·lectivament per a vèncer aquelles idees verinoses que ja han contaminat desgraciadament els nostres barris, mitjans de comunicació i cercles socials.

El llibre no es limita a analitzar els problemes associats a l’extrema dreta, sinó que també ofereix eines pràctiques per desmuntar-los. Amb un abordatge crític i compromès amb la defensa dels drets humans i la justícia social, aquesta obra busca equipar els lectors amb els coneixements necessaris per combatre aquesta amenaça democràtica.En conclusió, Guia pràctica contra l’extrema dreta  és una obra imprescindible en l’actual context social i cultural per a totes aquelles persones preocupades per l’ascens de l’extrema dreta i els seus impactes en la societat. Amb una anàlisi acurada i rigorosa, les autores i experts participants ens ofereixen una visió global i concreta del fenomen, al mateix temps que ens doten de les eines necessàries per desemmascarar i desactivar els nous feixismes, destacant la importància del coneixement, la solidaritat i la defensa dels valors democràtics en la tasca de protegir la convivència i la diversitat. És un text que ha de ser llegit, compartit i debatut, ja que només mitjançant la informació i la consciència col·lectiva podrem construir una societat més justa. I és que, malgrat tot, malgrat l’auge preocupant del feixisme, és important recordar que la història ha demostrat la resiliència i la capacitat de resistència de les societats. Durant anys, la solidaritat proletària i la defensa dels drets humans han estat pilars fonamentals per enfrontar-se a les violències contra la dignitat humana. Avui en dia, més que mai, és essencial mantenir-se units i compromesos amb la lluita contra l’extrema dreta. Amb coneixement, organització i el suport de la comunitat internacional, podem generar canvis significatius i construir una societat inclusiva, diversa i lliure. L’esperança resideix en la nostra capacitat de mobilitzar-nos, educar-nos i defensar els principis que fan que el món sigui un lloc millor per a tothom.

Articles relacionats

Darrers articles