“La teoria del gran reemplaçament”: La ideologia supremacista blanca de l’autor de la massacre de Buffalo

Del mateix autor

Una ideologia racista que es filtra des dels marges d’internet cap al mainstream amb l’ajut de la dreta mediàtica americana i dels polítics Republicans s’està investigant com a factor motivador del tiroteig a un supermercat de Buffalo, Nova York a on van morir 10 persones. La majoria de les víctimes són de raça negra.

Conceptes de la “Teoria del gran reemplaçament” o “de la gran substitució” omplien un llarg escrit publicat en línia, suposadament per l’home de 18 anys acusat d’haver atacat els negres a la massacre de dissabte. Les autoritats encara treballen per confirmar-ne l’autenticitat.

En qualsevol cas, no hi havia dubte de les intencions racistes de l’autor.

Què és la “Teoria del gran reemplaçament”?

Senzillament, la teoria diu que hi ha una conspiració en marxa per reduir la influència de les persones blanques.

Els creients en la teoria diuen que aquest objectiu s’està aconseguint tant mitjançant la immigració de persones no blanques cap a societats tradicionalment dominades per persones blanques, com a través de simple demografia, en tenir els blancs taxes de natalitat més baixes que altres.

Els partidaris més racistes de la teoria defensen que els jueus estan darrere d’aquesta conspiració de la substitució. A les famoses marxes de supremacistes blancs a Charlottesville, Virginia, el 2017, alguns dels càntics eren coses com “No ens substituireu” i “Els jueus no ens substituiran”

Una altra explicació que està sent implantada forçosament als mitjans de comunicació mainstream als Estats Units suggereix que els demòcrates encoratgen la immigració des d’Amèrica Llatinaper tal que votants més afins ideològicament substitueixin als que anomenen americans “tradicionals”.

Quines són les seves arrels?

L’anomenada “Teoria del gran reemplaçament” té arrels profundes a la història del supremacisme blanc. Per exemple, als Estats Units els esforços per intimidar i descoratjar els negres de votar —és a dir, de reemplaçar als votants blancs a les urnes— daten de l’època immediatament posterior a la guerra civil. 

A l’època moderna, la majoria d’experts apunten a dos llibres com influències clau. The Turner Diaries, una novela de 1978 escrita per William Luther Pierce sota el pseudònim d’Andrew Macdonald, tracta sobre una revolució violenta als estats units, en què una guerra racial duu a l’extermini dels no-blancs.

L’FBI va anomenar aquest llibre una “bíblia de la dreta racista”, segons diu Kurt Braddock, un professor de la Universitat Americana i investigador al Polarization and Extremism Research and Innovation Lab (Laboratori de recerca i innovació sobre polarització i extremisme).

D’altra banda, un llibre del 2012 del francès Renaud Camus, sobre la invasió a Europa d’immigrants “negres i marrons” de l’Àfrica, es titulava “Le Grand Remplacement”. I així va néixer el nom.

Qui són els seus adeptes?

Per a alguns dels creients més extrems, certs supremacistes blancs autors de tirotejos— com el de Noruega el 2011 [1], dos a mesquites a Nova Zelanda el 2019 [2], una sinagoga a Pittsburgh el 2018 [3], i una església negra a Carolina del sud [4]— són considerats sants. Aquests supremacistes blancs “acceleracionistes” creuen que petits canvis socials no aconseguiran gaire i per tant, defensen, la única opció és enderrocar la societat.

La suposada diatriba de l’autor del tiroteig de Buffalo i alguns dels seus mètodes indiquen que havia estudiat de ben a prop a l’autor dels tirotejos de Nova Zelanda, en concret l’esforç per emetre en línia i en viu la massacre. Sembla que també va inscriure el número catorze a la seva pistola, que l’analista Mark Pitcavage explica que és l’abreviatura d’un eslògan supremacista de 14 paraules:  “We must secure the existence of our people and a future for white children.” És a dir:  “Hem d’assegurar l’existència del nostre poble i un futur per als nens blancs”.

El manifest del tirador de Nova Zelanda havia estat àmpliament difós per la xarxa. Si el missatge del tirador de Buffalo es demostra autèntic, semblaria dissenyat per a, igual que el de Nova Zelanda, difondre la seva filosofia i mètodes a una gran quantitat de gent.

Està la teoria guanyant terreny?

Tot i que les figures polítiques i mediàtiques conservadores solen mostrar públicament la seva desaprovació cap a les formes més òbvies i extremes de racisme, molts experts estan preocupats per la normalització creixent d’algunes d’aquestes opinions.

Una enquesta publicada la setmana passada per Associated Press i el NORC Center for Public Affairs Research trobà que 1 de cada 3 americans creu que actualment s’està fent un esforç per substituir els americans nascuts als Estats Units per immigrants per tal d’obtenir guanys electorals.

Els adeptes de les versions més extremes de la “teoria del gran reemplaçament” es comuniquen sovint a través d’apps encriptades, i solen anar amb compte. Saben que els estan observant.

“Son mólt intel·ligents”, va dir Braddock. “No criden obertament a les armes” 

Qui està parlant de reemplaç?

En particular, Tucker Carlson, la personalitat més popular de Fox News, ha impulsat idees falses però políticament més acceptables, que generen simpatia entre persones blanques preocupades per perdre poder.

“Sé que l’esquerra i tots aquests tuitaires es posen literalment histèrics si fas servir el terme ‘reemplaçament’, si suggereixes que el Partit Demòcrata està intentant substituir l’electorat actual, els votants que avui emeten els vots, per gent nova, votants més obedients del tercer món”, va dir l’any passat al seu programa. “Però es posen histèrics perquè això és el que està passant, de fet, diguem-ho. És cert.”

Un estudi de cinc anys acumulats del programa de Carlson fet pel New York Times trobà 400 casos en què parlava de polítics demòcrates i d’altres intentant forçar el canvi demogràfic a través de la immigració.

L’atenció dedicada per molts republicans al que consideren una frontera sud dels Estats Units “amb forats” ha estat interpretada, com a mínim per alguns, com una picada d’ull a la preocupació dels blancs que temen ser “substituits”. 

El comitè de campanya d’Elise Stefanik, la presidenta del grup republicà al Congrés dels Estats Units, va ser molt criticat l’any passat per un anunci [5] que deia que “demòcrates radicals” estaven organitzant una “insurrecció electoral permanent” a través de la regularització d’immigrants indocumentats, que crearia una majoria liberal permanent a Washington.

D’acord amb els experts, els missatges de Carlson i figures con Stefanik introdueixen la “teoria del gran reemplaçament” al públic conservador en píndoles més fàcils d’empassar-se.

Versió anglesa de l’article publicada originalment a People’s World el 16 de maig de 2022.

Notes

[1] https://apnews.com/article/europe-norway-c4dd4e29aa94f6c5751cdf51746fd57d 

[2] https://apnews.com/article/australia-race-and-ethnicity-el-paso-new-zealand-mosque-attacks-tx-state-wire-e256dbf73bf043ec9ae49af18c4a33c3 

[3] https://apnews.com/article/shootings-north-america-us-news-ap-top-news-massacres-23b04dc5e5af4129b544ab50cbba3dd6 

[4] https://apnews.com/article/dylann-roof-sentenced-death-for-killing-9-church-members-ba912545b5dc40729c80328d598ac550

[5] https://www.washingtonpost.com/powerpost/rep-stefanik-claims-in-ads-that-democrats-are-seeking-a-permanent-election-insurrection-by-providing-pathways-to-citizenship/2021/09/16/7372011a-16eb-11ec-a5e5-ceecb895922f_story.html 

Autoria

Articles relacionats

Darrers articles