Petits tigres. Una col·lecció que apropa Neus Català i Montserrat Roig a la infància.

Autor

Del mateix autor

Ricard Ribera Llorens

Fa uns dies que l’editorial manresana Tigre de Paper va presentar la col·lecció Els Petits Tigres, amb uns llibres infantils sobre Neus Català i Montserrat Roig. Per aquest motiu, avui us presentem una entrevista amb Marc Garcés, la persona que coordina aquest projecte tan engrescador.

Tigre de Paper és una editorial nascuda l’any 2011. Des de llavors heu tocat tots els pals, des de la novel·la, passant pels diaris personals o l’assaig, fins a la poesia i la novel·la gràfica. Sempre, però, els vostres llibres estaven pensats per a un públic adult. Ara presenteu la col·lecció infantil Els Petits Tigres, com sorgeix la motivació d’un projecte com aquest?

Ja feia temps que teníem ganes de fer llibres infantils perquè ho trobem molt potent i necessari però no volíem fer-ho sense aportar res nou, res diferent. És a dir, ja hi ha -per sort- algunes editorials que treballen el llibre infantil amb una perspectiva transformadora i fan molt bona feina. Nosaltres volíem aportar alguna cosa nova, i en aquestes va sortir la idea de la col·lecció Els petits tigres que pensem que ocupa un espai diferent i fa una tasca de recuperació històrica necessària.

No es pot negar que heu escollit dos personatges molt especials com a protagonistes dels primers llibres de la col·lecció, Neus Català i Montserrat Roig. Quin criteri heu fet servir per a triar-les?

Ens semblava que podien ser una bona declaració d’intencions del que pretén ser la col·lecció. La Neus Català va ser una lluitadora incansable contra la injustícia i la intolerància, la Montserrat Roig una dona que va trencar motlles i els esquemes establerts. Aquests són els referents que volem per la nostra canalla, persones que des d’àmbits diversos han estat molt compromeses amb la transformació de la societat i que sempre van mantenir-se fermes en les seves conviccions.

Apropar a la canalla uns personatges tan rics, plens de matisos, lligats a la història del país i a la societat de la qual formaven part, no ha de ser senzill. Per a quina edat recomaneu aquesta col·lecció?

Cada infant té el seu propi ritme i els contes es poden llegir en moments diferents segons el ritme de lectura que tingui l’infant. Poden llegir-los soles o també amb l’ajuda de la família o educadors. Així i tot, si hem de fixar uns estàndards, diríem que per edats entre els 7 i els 11 anys.

A part dels textos i les il·lustracions, d’Uriol Gilibets i David Agrio, respectivament, heu comptat amb l’assessorament històric de Carles Viñas. Com ha sigut el procés de treball a tres bandes?

El cert és que no ho havíem fet mai i ha estat molt xulo. També som nous en el llibre infantil i hem volgut treballar amb calma el projecte en cada una de les seves etapes. A la vegada, com anàvem a fer una cosa nova, diferent, volíem assegurar-nos que quedava un projecte xulo en tots els sentits, així que cada part està molt pensada i treballada. I a l’hora de treballar, la veritat que estem molt contents de l’equip que hem format perquè a part de ser molt bons en els seus respectius camps, han tingut sempre una predisposició total a treballar coordinadament, s’han cregut des del principi el projecte i hi han posat moltes ganes i empenta.

Estem convençudes que els llibres tindran molt d’èxit entre el públic infantil i les seves famílies. Si poguéssiu escollir, on us agradaria trobar aquests llibres més enllà de les llibreries?

Pensem que encaixen perfectament perquè es puguin treballar a les aules també i animem als i les mestres a fer-ho, ja que són històries que, a part de didàctiques i amb rerefons, són molt entretingudes i els nens i nenes s’ho passaran molt bé llegint-les. També, estem treballant per fer clubs de lectura a les biblioteques de Barcelona de cara a la tardor. Les biblioteques juguen un paper important per generar nous lectors i lectores entre els més petits i també ens semblava necessari ser-hi per ajudar a fer-ho possible. I també, sent-hi ajudem a enriquir la diversitat literària entre els més menuts.


Articles relacionats

Darrers articles