Garantir el dret a la salut. Filantropia de milionaris o una nova fiscalitat justa (segona part)

Del mateix autor

“Deixeu de parlar de filantropia i comenceu a parlar d’impostos”.

No ho diu una revolucionària en una Taula Rodona Online dins la programació #ConfinamentRoig de la JCC. Aquest contundent missatge ho deia, al gener de 2019, l’historiador holandès Rutger Bredman, durant una taula rodona a la cimera de Davos.

Ara, ja dins la dramàtica crisi del Covid19, han pres protagonisme mediàtica les donacions de multimilionaris i mediàticament s’han promocionat les petites donacions.

En contraposició al despertar de la consciència majoritària de què és el sistema públic de salut qui salva vides, no s’observa, ara per ara, un altre despertar majoritari: és un sistema fiscal just el que garanteix el potent sistema públic que volem per salvar vides. Però, potser hi ha indicadors que marquen una millora.

Sense ser estadísticament representatives les xarxes socials (opinions twiteres vs resultats electorals en són una mostra), sí val la pena assenyalar les reaccions, tant a la contra (“em saltareu tots a la jugular”) com als diversos milers de m’agrada. que va suscitar aquesta piulada d’ Arnau Aymerich (a qui vàrem escoltar a la Festa Realitat 2019, en ser la veu del grup Ebri Knight):

Leo Messi ha donat els diners que guanya en dues setmanes. Només per contextualitzar la gran gesta. Però bé, em saltareu tots a la jugular per gosar posar en dubte l’heroi nacional. I així anem.

— Arnau Aymerich (@arnauebri) March 25, 2020

Una mostra del que diem és el cinisme filantròpic d’Amancio Ortega, un declarat elusor / evasor fiscal, que alhora signava la presentació d’un ERTO a Inditex. La lluita sindical de moment l’ha pogut aturar provisionalment. L’ajornament, fins al 15 d’abril, assenyala una alarma i una lluita a lliurar.

#CCOOseMueve en #Inditex que retira ERTE’s gran trabajo de toda la Sección Sindical Interempresas. La crisis sanitaria no debe ser a costa de la clase trabajadora! pic.twitter.com/QOnn7zjGNE

— CCOO Inditex – Sección Sindical Interempresas (@ccooInditex) March 19, 2020

Les denúncies del cinisme filantròpic d’ Amancio Ortega van des del Joan Serra Carné (redactor en cap de @naciodigital), la Isa Serra (Portaveu d’Unidas Podemos a l’ “Asamblea de Madrid”), o fins i tot avui mateix el Luis Gonzalo Segura (L’extinent de l’Exèrcit de Terra).

Regalen mascaretes a la sanitat pública (en una operació d’imatge estudiada), però es mouen ràpid per no esllangui la caixa: Inditex planteja un ERO temporal tot i els 3.639 milions de beneficis https://t.co/B0CMOKBs8c

— Joan Serra Carné (@jserracarne) March 19, 2020

Isa Serra obre un fil de piulades que comença així:

La sanidad pública no puede aceptar donaciones de Amancio Ortega. Se debe financiar con impuestos. Los mismos que esquiva y elude Inditex. 600 millones en tres años. Abro hilo:

— Isa Serra (@isaserras) May 19, 2019

Jack Dorsey, fundador de Twitter, ha donado 1.000 millones de $ para luchar contra el coronavirus, el 28% de su fortuna.

Amancio Ortega ha donado 576,9 millones de €, el 1% de su patrimonio.

La diferencia entre filantropía y marketing.

— Luis Gonzalo Segura (@luisgonzaloseg) April 8, 2020

També trobem una tercera opinió, respectuosa amb les donacions, però exigent amb el finançament públic: Vicente del Bosque, un dels caps més brillants del futbol espanyol

Pere Fernàndez i David Rodríguez
Membres del Comitè Executiu de Comunistes de Catalunya

Articles relacionats

Darrers articles