Array

3 segles de tirania

Autor

Del mateix autor

Fawzía Abu Jáled

Roque Dalton

Vladimir Maiakovski

Comunicat de Comunistes de Catalunya davant el tricentenari dels Decrets de Nova Planta.

El 16 de gener de 1716, just ara fa 3 segles, Felip V va promulgar els Decrets de Nova Planta. Amb aquests decrets la monarquia borbònica va imposar l’absolutisme centralista i va abolir els Furs i les constitucions dels estats de la Corona d’Aragó. Des d’aquesta data i durant 300 anys, l’Estat Espanyol s’ha vertebrat com un projecte polític de l’absolutisme, només incomodat per les efímeres experiències de les dues repúbliques i quatre dècades de regència feixista de Franco. El tricentenari d’aquests decrets coincideixen amb el reialme de Felip VI i constitueixen el tancament de 3 segles de tirania.

Aquest tricentenari posa de manifest la pervivència d’un poder monàrquic completament anacrònic a l’Estat Espanyol i d’una concepció centralista, classista i absolutista de l’Estat. Arriba en un moment de profunda crisi de les institucions i de descomposició social i nacional, amb una monarquia més deslegitimada que mai i tot un model d’estat qüestionat des dels seus fonaments. Als 3 segles d’absolutisme borbònic ens trobem que l’Estat Espanyol és un estat fallit.

Per a Comunistes de Catalunya el tricentenari dels Decrets de Nova planta suposen la constatació que és més necessària que mai una revolució democràtica i republicana que faci trontollar i caure definitivament els fonaments de l’absolutisme borbònic. Ara més que mai cal la unitat popular per a forçar un procés constituent per la República Catalana i per una federació de repúbliques dels pobles d’Espanya. Ha arribat l’hora d’abolir la monarquia definitivament amb la unió de la classe treballadora i les classes populars que som la immensa majoria de la ciutadania.

Comunistes de Catalunya
Secretaria de Comunicació

Font: Comunistes.cat


Articles relacionats

Darrers articles

Què pot la poesia?

Joana Raspall i Juanola

Gabriel Celaya

Àmal Yarrah