Discurs del primer de maig de 1974 a Lisboa

Autor

Del mateix autor

En el marc de la celebració del 50 aniversari de la Revolució dels Clavells i, en aquesta edició dedicada al Primer de Maig, traduïm al català aquest discurs de Cunhal en l’1 de maig de 1974, sis dies després de l’inici del procés revolucionari.

Aquesta immensa manifestació, per la possibilitat de la seva realització, és, en si mateixa, l’afirmació irrefutable que la classe obrera, el poble treballador, tots els demòcrates, els militars, tota la nació portuguesa, estan fermament decidits a dur a terme la liquidació del feixisme i les seves restes, per consolidar i ampliar les llibertats, per posar fi a la guerra, per establir un règim democràtic a Portugal.

Aquests són els objectius fonamentals de l’hora actual. Poden i han d’aconseguir-se- Si ho volem, ho seran.

El nostre poble té tota la raó quan crida a la victòria!

Es tracta d’una victòria històrica.

La democratització de la vida nacional ha fet passos veloços en els sis dies transcorreguts des del 25 d’abril.

Proposo, companys i amics, que aquí, tots, en una sola veu, que estic segur que avui serà la veu d’avantguarda de Portugal, la veu dels treballadors, la veu de tot el nostre poble, — saludem el Moviment de les Forces Armades i li assegurem:

Vostès són (i confiem que sempre estaran) amb el poble!

El poble està i estarà amb vostès.

Aprovem fermament les mesures adoptades per la Junta de Salvació Nacional per a liquidar el feixisme i instaurar la llibertat. Assegurem a la Junta de Salvació Nacional que, en totes les mesures que continuï adoptant amb els mateixos objectius, continuarà tenint el nostre suport actiu.

En aquests dies s’han fet passos gegantescos cap a la democratització de la vida nacional.

Però existeix el perill de la reacció feixista, el perill de la contrarevolució.

Encara que ningú més que nosaltres, els comunistes, ha sofert la repressió feixista, molts amb sang, llibertat i vida, no ens anima l’esperit de venjança. Però ha d’assegurar-se amb les mesures necessàries que els feixistes no tornin al poder.

D’aquí fem una crida a reforçar la vigilància de les masses en cooperació amb: les forces armades, vigilància de l’activitat, conspiracions i provocacions dels qui intenten en l’ombra tornar a la tirania i al terror feixistes.

Aviat es formarà un Govern provisional.

Per a garantir la democratització de la vida nacional, per a aplanar el camí a la pau, per a resoldre els problemes més apressants de la vida econòmica i social, per a celebrar eleccions lliures; deuen, al nostre judici, participar en el Govern provisional a tots els partits i sectors democràtics representatius.

Amb aquests objectius, el Partit Comunista Portuguès està disposat a assumir les seves responsabilitats.

Vells prejudicis anticomunistes que encara volen conduir a una participació condicionada del P.C.P. en la vida política i en les responsabilitats que li corresponen pel suport popular amb el qual compta, no facilitaran ben segur la realització de les tasques de construcció d’una societat democràtica a Portugal.

Per a garantir la victòria definitiva, insistim en dues condicions essencials i immediates.

La primera condició essencial és la unitat i la ràpida expansió i enfortiment de l’organització de la classe obrera, de les masses populars, de les forces democràtiques.

És particularment significatiu del paper de la classe obrera que sigui avui, en aquesta desfilada del primer dia de maig, jornada internacional dels treballadors, que el nostre poble doni una afirmació tan gran d’unitat.

Estem segurs que aquesta unitat es reforçarà en l’acció, en la lluita, en les iniciatives populars.

Unitat dels treballadors. Unitat del poble. Unitat de comunistes, socialistes, catòlics, liberals (el front unitari que ve de l’època de la dictadura) unitat de tots sense excepció en aquesta hora decisiva per al futur de consolidar els resultats històrics aconseguits amb el moviment del 25 d’abril i en els sis dies transcorreguts des de llavors.

La classe obrera, les masses populars, són una força immensa, però han d’estar organitzades.

És necessari, indispensable, decisiu, organitzar (i organitzar ràpidament) aquesta força immensa de les masses populars.

El Partit Comunista Portuguès aplaudeix els nous i grans passos fets en pocs dies pel moviment sindical, que és ja un gran i poderós moviment dels treballadors, lliure i independent.

Saludem el moviment democràtic, gran força organitzada de caràcter unitari, i el seu ràpid desenvolupament, moviment les estructures actuals del qual són indispensables encara per a garantir el progrés de la democratització de la vida nacional.

És necessari accelerar l’organització del nostre poble.

Que a tot arreu es desenvolupin les organitzacions democràtiques. Que a tot arreu s’obrin seus i llocs de reunió.

En nom del P.C.P., a tots vosaltres, companys, amics i companys, des d’aquí us faig una crida a què us organitzeu —que us organitzeu ràpidament i en massa— en el moviment democràtic i els partits polítics.

La segona condició de l’èxit, essencial per a assegurar la victòria definitiva, és l’aliança del poble amb les forces armades.

Hem de fer tot el possible, estimats companys i amics, perquè es reforci cada dia i es faci irreversible l’aliança, la cooperació, la solidaritat mútua entre les masses populars i les forces armades.

El feixisme va buscar cavar el divorci i una barrera d’odi entre els seus fills: el poble i els militars. Que es reforci la fraternitat entre les masses treballadores i els oficials del Moviment de les Forces Armades, entre les masses treballadores i els soldats i mariners.

Esperem que l’any pròxim, l’1 de maig, ja en un règim democràtic, acabada la guerra, tingui lloc, no sols una gran manifestació dels treballadors i de tot el nostre poble, sinó també -si així ho desitgen i decideixen els seus dirigents- una desfilada de les forces armades lleials als objectius democràtics del moviment revolucionari del 25 d’abril.

Visca la unitat de la classe obrera i de tot el poble portuguès!

Visca la unitat de tots els demòcrates!

Visca l’aliança de les bases i les forces armades!

Fi de la guerra!

Eleccions lliures!

Instauració d’un règim democràtic escollit pel propi poble!

Articles relacionats

Darrers articles