5 arguments contra l’agrupament de la pediatria del Conseller Balcells

Authors

Del mateix autor

Durant setmanes, el Conseller Manel Balcells ha tingut ens suspens a les plataformes, sindicats i moviments diversos que treballen i lluiten en l’àmbit de la salut, a l’espera de la presentació d’un nou model d’atenció pediàtrica a l’atenció primària i comunitària, l’APiC. Que cap dels agents de lluita per la salut pública en sabés res ens indica, en efecte, que el Conseller ha treballat en la més absoluta soledat, sense col·laborar amb les entitats ni tampoc amb les direccions dels CAP. Si ja fa més de 10 anys que es diu que falten metges i metgesses de pediatria, i també que manquen metges i metgesses de família, la pregunta és obligada: com no s’ha fet res en els darrers deu anys?

Des de Comunistes per la Salut Pública de Catalunya volem expressar el nostre rebuig inequívoc a aquesta iniciativa i volem destacar diversos motius pels quals diem NO:

En primer lloc, per la falta de Consens i Participació. La decisió d’aplicar aquest agrupament s’ha pres sense el consens i la participació necessària de les entitats i professionals afectats. Aquesta manca de col·laboració trenca els principis bàsics de proximitat i equitat territorial, elements fonamentals en el sistema de salut. Aquest no és el camí, ni ho pot ser mai.

En segon lloc, perquè és crucial involucrar grups diversos. Entenem que la presa de decisions sobre un nou model d’atenció pediàtrica ha de comptar amb un procés de participació que reculli les propostes i involucri als grups socials, polítics i sindicals del sector. Aquesta participació diversa és essencial per garantir una atenció equitativa i per considerar les diferents perspectives, abans de cap mena de canvis significatius en el sistema de salut.

En tercer lloc, perquè hi ha la necessitat d’un Acord Nacional. Considerem imperatiu arribar a un acord nacional sobre aquesta qüestió, ja que cap poble ha de quedar sense atenció pediàtrica acordada, i perquè és necessari establir les bases d’un consens ampli que garanteixi la qualitat i l’accessibilitat del servei per a tota la població.

En quart lloc, perquè ens oposem a la generalització dels equips de pediatria. Expressem la nostra oposició a la proposta de generalitzar els equips de pediatria, reduint-los dràsticament al 20% dels actuals equips d’atenció pediàtrica. Cada acord ha de ser establert centre per centre, per assegurar que cap poble, barri o ciutat, quedi sense atenció pediàtrica de manera arbitrària.

Per últim, però no menys important, perquè defensem l’Atenció Pediàtrica Universal i Equitativa. Cal recordar que el 38% dels metges que actualment exerceixen l’atenció pediàtrica a Catalunya no tenen l’especialitat pediàtrica. Defensem un model que sigui universal, equitatiu, de gestió pública al 100%, amb qualitat, amb recursos suficients i amb la participació activa de la ciutadania.

Des de l’Àrea de Salut de Comunistes de Catalunya, instem a una revisió seriosa i participativa d’aquesta proposta per assegurar que les decisions sobre la salut dels nostres infants es prenguin amb la màxima responsabilitat i inclusió possible.

Articles relacionats

Darrers articles