L’assassinat de Tyre Nichols subratlla la necessitat de noves lleis estrictes

Autor

Del mateix autor

La gent es pregunta per què continuen produint-se assassinats de negres en mans de la policia. Va haver-hi un temps en què els negres no podien menjar en els taulells. Quan tornaven una vegada i una altra, se’ls rebutjava una vegada i una altra. La gent de llavors va deixar de preguntar-se: “Per què continua succeint això?”. Van forçar l’aprovació de lleis que il·legalitzaven aquesta discriminació i castigaven als qui infringien aquestes lleis.

De la mateixa manera, avui necessitem que la Llei George Floyd de Justícia Policial es converteixi en llei perquè no continuï succeint el que li va passar a Tyre Nichols. Els republicans que es van negar a convertir-la en llei són ells mateixos culpables de l’assassinat de Nichols i de qualsevol altra persona que mori a les mans de policies embogits.

El projecte de llei segueix estancat en el Congrés, però, si s’aprova, prohibirà els perfils racials, prohibirà les claus d’escanyament i les ordres de no cridar, limitarà la transferència de material militar als departaments de policia i facilitarà la presentació de càrrecs contra els agents infractors.

El president Joe Biden ha anunciat que va dir a la mare de Nichols que “defensaria” davant del Congrés l’aprovació de la Llei Floyd “per a tenir això sota control”.

El reverend Al Sharpton va dir el diumenge en televisió que el seu panegíric en el funeral de Nichols el dimecres inclourà una crida a favor de noves lleis.

El president de la NAACP, Derrick Johnson, també va arremetre contra el Congrés i va condemnar especialment als membres d’aquest òrgan que han estat bloquejant l’aprovació de la Llei Floyd.

“Al no redactar una llei, estan escrivint un altre obituari”, va dir Johnson. “Diguin-nos què faran per a honrar a Tyre Nichols. … Podem nomenar a totes les víctimes de la violència policial, però no podem nomenar una sola llei que vostè hagi aprovat per a abordar-la”.

Malgrat l’horrible que va ser l’assassinat de Memphis, el que ha succeït des de llavors és més del que els negres podrien haver esperat després d’assassinats similars en el passat. Poc després de l’assassinat, els policies implicats van ser acomiadats. Es van presentar càrrecs penals contra ells i es van difondre vídeos que denunciaven el seu crim. En qüestió de dies, es va obrir una recerca, es van presentar càrrecs i la ciutat de Memphis està prenent mesures perquè els criminals rendeixin comptes.

Després d’una matança policial similar a Chicago, es va trigar més d’un any a arribar a aquest punt.

Als Estats Units, una mitjana de tres persones moren cada dia en mans de la policia. No és d’estranyar que en tot el país es clami per una reforma de la policia? Com pot interpretar-se “protegir i servir” com “colpejar fins a la mort”?

Les oracions, les condolences, més “formació” i les juntes de revisió civil són bones, però sense noves lleis estrictes, no són suficients.

El fatal enfrontament de Nichols amb agents de policia a Memphis, gravat en un vídeo fet públic el divendres a la nit, és un clar recordatori que els esforços per reformar l’actuació policial no han aconseguit evitar més brots de l’epidèmia nacional de brutalitat policial.

Fa tres dècades, la salvatge pallissa que la policia va propinar a Rodney King a Los Angeles va provocar crides en favor del canvi. Almenys Rodney King va viure.

Però l’epidèmia de violència policial contra els negres va continuar esclatant, una vegada i una altra. L’epidèmia es va saldar amb les morts de Amadou Diallo a Nova York, Oscar Grant en Oakland, Michael Brown en Ferguson, Mo. i moltes, moltes altres.

El brutal assassinat de George Floyd a Minneapolis fa gairebé tres anys va ser tan horrible de veure en la televisió nacional i en els telèfons mòbils de tot el país que va desencadenar un moviment nacional que va donar lloc a una legislació federal que porta el nom de Floyd.

Persones de totes les classes socials es van manifestar a favor de la legislació, i de costa a costa es van fer crides a un canvi de la cultura policial als Estats Units. La població negra va liderar la crida a una nova cultura policial que acabés amb la por a la policia, fomentés la confiança en els agents i el respecte a la població per part de la pròpia policia.

“Necessitem seguretat pública, veritat? Necessitem que les forces de l’ordre combatin la delinqüència generalitzada”, va declarar Jason Turner, pastor principal de l’església cristiana Mississipí Boulevard de Memphis després de la matança. “Però no volem que les persones que han jurat protegir-nos i servir-nos”, va subratllar, “ens maltractin per un simple control de trànsit, o per qualsevol delicte”.

Els cinc agents negres estan ara acomiadats i acusats d’assassinat i altres delictes. L’ésser humà al qual van assassinar era un home de 29 anys, pare d’un nen de 4 anys. Era treballador de FedEx i àvid patinador. Tots en la seva família i en el seu veïnat veien a aquest home prim de 160 lliures com un tipus alegre i afectuós. Cinc policies forçuts i sans van colpejar constantment a aquest home durant tres minuts complets, ruixant-lo amb gas pebre i torturant-lo  gairebé fins a la mort. Va morir més tard a l’hospital.

“El món ens observa”, va dir el fiscal del comtat de Shelby, Tennessee, Steve Mulroy. “Si hi ha alguna escletxa d’esperança que treure d’aquest núvol tan fosc, és que potser aquest incident pot obrir una conversa més àmplia sobre la necessitat d’una reforma policial”.

Ha d’haver-hi rendició de comptes

“Perquè es produeixi un canvi real, hem d’exigir responsabilitats quan els funcionaris encarregats de fer complir la llei violin el seu jurament, i hem de crear una confiança duradora entre les forces de l’ordre, la immensa majoria de les quals porten la insígnia honorablement, i les comunitats a les quals han jurat servir i protegir”, va declarar Biden el cap de setmana.

La formació per a reduir la tensió ja és un requisit. Els agents han de limitar l’ús de la força, esgotar totes les alternatives abans de recórrer a la força letal i informar de tot ús de la força. Tennessee també ha pres mesures recentment: La llei estatal obliga ara als agents a intervenir per a posar fi als abusos i a denunciar l’ús excessiu de la força per part dels seus companys.

Res d’això va ocórrer a Memphis aquella nit.

Els homes i dones negres van ser els principals objectius de la violència policial a Memphis cada any entre 2019 i 2021. Van ser objecte de gairebé el 85% de l’ús d’armes de foc, porres, esprai de pebre, cops físics i un altre tipus de força en 2022, el total gairebé es va duplicar aquest any a 1.700 casos. Set usos de la força per part de la policia de Memphis van acabar en mort durant aquests tres anys.

“No sé quanta mort negra acumulada més hauria d’haver de pagar la nostra comunitat per a convèncer als funcionaris electes que el sistema policial no està trencat: està funcionant exactament com va ser dissenyat, a costa de la vida dels negres”, va dir Ash-Lee Woodard Henderson, codirectora executiva del Centre de Recerca i Educació Highlander, una escola de formació de líders en drets civils amb seu a Tennessee.

El cas Nichols -només un dels casos de brutalitat que han estat notícia nacional aquest mes- exposa una veritat incòmoda: més de dos anys després que les morts de Floyd, Breonna Taylor i Rayshard Brooks desencadenessin protestes, les reformes policials no han reduït significativament aquests assassinats. Les reformes manquen de la força de les lleis federals.

Les afirmacions de la dreta que la policia està sofrint a causa de les crides a desfinançar la policia són absurdes. Malgrat les crides a “desfinançar a la policia”, un estudi d’Associated Press sobre el finançament de la policia en tot el país només va trobar retallades modestes, deguts en gran part a la disminució dels ingressos relacionats amb la pandèmia del coronavirus. Els pressupostos van augmentar i es va contractar més agents en alguns grans departaments, com el de Nova York.

Una de les principals raons per les quals es necessita una llei federal com la George Floyd Justice in Policing Act és que les lleis locals i els intents de reforma, que varien molt, no han produït els resultats desitjats de manera coherent. Un altre problema és que les lleis locals de reforma estan subjectes a ser modificades o fins i tot abandonades a conseqüència dels canvis que es produeixen després de les freqüents eleccions locals.

Els cinc agents acusats -Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills, Jr., Emmitt Martin III i Justin Smith- formaven part de la denominada Unitat SCORPION. SCORPION són les sigles de Street Crimes Operations to Restore Peace In Our Neighborhoods (Operacions de Delictes De Carrer per a Restablir la Pau en Els nostres Barris).

El cap de policia de Memphis, Cerelyn “C.J.” Davis, va dissoldre la unitat el dissabte.

“És en el millor interès de tots desactivar permanentment la unitat SCORPION”, va dir en un comunicat.

Els manifestants van acudir el divendres a la nit després que la ciutat de Memphis fes públiques les imatges de vídeo. Les protestes, esteses per ciutats d’un extrem a un altre del país, continuen avui i s’espera que continuïn tota la setmana.

Traducció de Sofía Lorenzo González

Article original publicat a People’s World

Imatge de portada: Ivan Radic, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Articles relacionats

Darrers articles