II Trobada del Grup Interparlamentari per la pau a Colòmbia

Autor

Del mateix autor

El pròxim 24 de novembre es complirà el 6è aniversari de la signatura de l’Acord de Pau signat a Bogotà el 2016 entre el Govern de Colòmbia i les Forces Armades Revolucionàries (FARC), que suposava un pas imprescindible per a posar fi a un conflicte armat intern que feia més de 50 anys que havia començat i que havia provocat al voltant de nou milions de víctimes. Aquest acord de pau va omplir d’esperança al país i al món sencer perquè posava les bases per a una nova societat democràtica basada en els principis de pau i justícia social.

Però les expectatives aviat es van veure frustrades perquè, mentre les FARC van entregar les armes, els governs de dretes i les forces latifundistes del país, acostumades a utilitzar la llei o grups armats (els és indiferent), al servei dels seus interessos, no estaven gens interessades en què els acords de pau es desenvolupessin. Durant anys han estat edificant un estat a partir de l’exclusió de la majoria de la població i això els ha proporcionat grans beneficis que no tenen interès a reduir-los. Això ha comportat que al llarg d’aquests anys, s’ha avançat poc o gens en els compromisos signats: reforma agrària, restitució de terres a la població camperola indígena i afro descendent desplaçada forçosament, alternatives sostenibles per a la substitució de cultius il·lícits, suport als projectes dirigits a la reincorporació d’excombatents a la vida social, es van ignorar tots els aspectes sobre justícia de gènere i col·lectius LGTBI…  

Ho vaig poder escoltar directament en moltes i diverses entrevistes  (organitzacions de drets humans, sindicalistes, associacions de dones, forces polítiques de l’oposició) quan vaig estar al país, formant part d’una delegació de Justice For Colombia el febrer del 2020, o més concretament com explica en una entrevista al Realitat del 21 d’octubre María Cardona Mejía (activista en favor dels drets humans i militant colombiana, de la regió de Caldas, vinculada al Partit Comunista Colombià i a Unió Patriòtica) “L’acord de pau a Colòmbia s’ha incomplert en un 90% pels governs de la dreta que es van proposar fer-lo miques”. Des de la signatura dels acords de pau és alt el nombre de signants assassinats.

Però, l’esperança persisteix i més en aquest moment en què hi ha un nou Congrés per la República i un nou govern amb la Presidència de Gustavo Petro i la Vicepresidència de Francia Márquez. El nou govern té el ferm compromís de complir i implantar els acords de pau íntegrament, però a més vol establir negociacions amb l’ELN. Però cal tenir present, com explica María Cardona Mejía, que “ és un gran repte vèncer les estructures de poder de la dreta uribista que s’alimenten amb la campanya desinformativa dels mitjans de comunicació d’aquesta dreta que no es resigna a la pèrdua del govern. El gran repte enmig de tota l’andanada dretana és enfortir el procés i generar confiança en el poble colombià

I en aquest context i per reafirmar el compromís amb el procés de pau, el  9 de setembre es va organitzar el II Encuentro de El Grupo Interparlamentario por la Paz en Colombia, impulsat per les plataformes solidàries amb Colòmbia de l’estat i del País Basc, en la seu del Parlament Basc a Vitoria-Gasteiz, en el que vaig participar, com a senadora, i que va reafirmar el Compromís amb la implementació dels acords de Pau i va saludar les negociacions amb l’ELN i altres grups armats.

Aquest grup Interparlamentari està format per càrrecs electes de les diverses cambres legislatives (Parlaments autonòmics, Congrés, Senat, Parlament Europeu) I hi estan representats un ventall polític molt ampli. La trobada va començar amb la benvinguda per representants del Parlament Basc,i vam escoltar per videoconferència a l’Alto Comisionado para la Paz,  Danilo Rueda, nomenat pel nou govern.  

Després en la taula rodona “Legado y futuro de la Paz en Colombia”, vam poder escoltar la situació actual; hi van participar Carlos Martín Beristain, comissionat en la Comisión de la Verdad, Alejandra Miller Restrepo, integrant de la Comisión de la Verdad de Colombia para el género y diversidad sexual i líder del moviment feminista de Colòmbia i Luz Mary Osorio, defensora dels Drets Humans, protegida en el País Basc. També per videoconferència ens va dirigir unes paraules David Racero, president de la Cambra de Representants.  

I va continuar amb una reunió de treball entre les persones participants

En aquesta trobada vam aprovar una declaració que va ser llegida per diverses representants polítiques, amb la idea que es pugui debatre en les diferents cambres i adaptada a les diverses especificitats. Així, al Senat ja hem presentat una moció per a la Comissió d’Afers Iberoamericans.

La declaració reclama:

FER UN CRIDA PÚBLICA, als sis anys de la seva signatura, per a la Implementació integral de tots els aspectes del Acuerdo para  la Terminación Definitiva del Conflicto, per tal de fer possible una pau justa i sostenible al país.

REITERAR el nostre suport inequívoc al procés de pau i, en particular, al Sistema Integral de Veritat, Justícia, Reparació i Garanties de No Repetició conformat per la Comissió per a l’Aclariment de la Veritat (CEV) i en aquest moment particular de la fi del treball al seu llegat, la Jurisdicció Especial de Pau (JEP) i la Unitat de Cerca de Persones donades per Desaparegudes (UBPD).

SALUDAR l’objectiu de la pau total a Colòmbia anunciat pel nou Govern de Colòmbia.
INSTAR al Govern espanyol i a la Unió Europea perquè continuïn i incrementin la seva posició proactiva i emprin tota la seva capacitat diplomàtica davant el Govern colombià per eliminar els obstacles al Procés de Pau.

INSTAR les Comunitats Autònomes, el Govern d’Espanya i la Unió Europea que a través dels mecanismes de cooperació internacional i diplomàtics afavoreixin la implementació de l’Acord de Pau, la nova agenda de pau i la lluita contra les desigualtats estructurals amb enfocament territorial ( com és el cas de les Meses Humanitàries territorials), ètnic i de gènere.

SALUDAR, en línia amb les Nacions Unides, el procés de represa de les converses amb l’Exèrcit d’Alliberament Nacional amb la base del DIH amb l’objectiu d’assolir una sortida negociada i definitiva del conflicte amb una resposta integral a les causes estructurals. De la mateixa manera SALUDAR la crida del Govern a totes les estructures armades al marge de la llei per a un procés que culmini amb la desaparició de les mateixes.

INSTAR el Govern Espanyol i la Unió Europea que continuïn i millorin una política d’asil que protegeixi les persones refugiades colombianes que sol·liciten protecció internacional, així com a enfortir els programes i iniciatives de protecció per a persones defensores de drets humans en situació de risc i les polítiques de cooperació internacional que acompanyen en terreny els col·lectius i comunitats que defensen els drets humans.

MOSTRAR el nostre compromís de col·laboració i intercanvi amb el Congrés de Colòmbia, i en especial amb la seva Comissió de Pau, en tot allò que sigui necessari en la construcció de la Pau Total a Colòmbia ia seguir coordinant accions conjuntes en els nostres respectius àmbits de representació.

Articles relacionats

Darrers articles