Editorial de juliol: orgull!

Dimarts va ser el dia de l’orgull LGTBI+, una jornada de lluita i reivindicació molt necessària en un moment on l’avenç en els drets...

Irene Ortiz: “El conflicte de les cambreres de pisos serveix de guia per a la lluita sindical”

La teva trajectòria organitzativa dins de Comissions Obreres és molt llarga i reconeguda, tot i ser una persona molt jove. Com descriuries el teu...

La política de l’amor i del soc perquè som

La política de l'amor és una de les idees-força de Gustavo Petro. El soc perquè som és el contingut i el nom del moviment...

El Tribunal Suprem acaba amb el dret a l’avortament i situa una diana sobre la igualtat matrimonial i l’anticoncepció

Com era d'esperar, la Cort Suprema dels Estats Units ha votat a favor de l’anul·lació de la  “Roe contra Wade”, la sentència històrica que...

La maledicció de la resiliència

Aquest mes de juny, el Govern central ha aprovat un paquet de 110 milions d'euros destinat a la resiliència turística de les regions extrapeninsulars,...

Dretans i nazis… units!

U. A Brussel·les, un tribunal va dictar el veredicte final sobre Antony Givoine, el qual va tractar de calar foc a la porta de...

Consulta sobre la monarquia: una valoració

Del mateix autor

El dia 14 de maig de 2022 es va poder celebrar la consulta sobre monarquia o república. Un esdeveniment que la Plataforma Consulta Popular Estatal havia previst fer l’any 2020 i que es va retardar per causa de la pandèmia de la covid-19. 

A partir de l’organització popular, a tot l’Estat espanyol es van col·locar taules per recollir les respostes de la ciutadania a la pregunta de quina és la forma de govern que vol, si prefereix una monarquia o una república. Efectivament, no es tractava de parlar de quin tipus de república voldríem, sinó d’obrir un debat entorn de la forma d’estat i el que comporta; plantejar-nos si volem, en ple any 2022, continuar amb una forma monàrquica d’Estat, encapçalada per un rei, o bé si seria hora de tenir una república, per escollir democràticament al cap de l’estat. 

L’Estat espanyol mai ha fet un referèndum per preguntar-nos si volem una república o continuar amb una monarquia, argumentant que aquesta figura ja es va aprovar en el referèndum de la Constitució. Els autoanomenats “constitucionalistes” defensen que quan es va votar la carta magna el 6 de desembre de 1978 es va apostar per la monarquia amb claredat, ja que en el seu article 1.3 fa referència al fet que la forma d’estat és la monarquia parlamentària. Entre moltes altres coses, l’argument en qüestió obvia, però, que en cap moment s’ha tingut en compte a totes les persones que no tenien 18 anys el dia del referèndum constitucional, és a dir, totes les persones nascudes després del 6 de desembre de 1960. Totes elles mai han pogut manifestar si estan a favor, ja no de la monarquia parlamentària sinó d’aquesta constitució. Per això s’ha d’organitzar el debat i que les persones que no estat escoltades puguin decidir. 

Així doncs, el balanç de la jornada de la consulta ha de ser forçosament positiu per l’exercici democràtic i d’empoderament popular que suposar. Pel que fa a Catalunya, cal tenir en compte que va ser l’última zona que es va afegir a la campanya i, malgrat això, és on hi ha hagut més taules, 159, distribuïdes en 40 poblacions diferents. Si ens fixem en el conjunt de l’Estat, trobem 724 taules, més de 4.000 voluntaris i 81.617 votants. El resultat ha estat 76.106 per la república (93,25%) i 4.731 vots a favor de la monarquia (5,81%); en l’àmbit català, van votar 15.599 persones i 15.029 ho van fer a favor de la república (96,34%) i la resta per es pronunciaren per la Monarquia o en blanc. 

S’ha de destacar, a més, que la campanya, la col·locació de taules, el material informatiu i les paperetes han estat auto finançades pels mateixos companys i companyes implicats en l’organització de la consulta.  No s’ha comptat amb cap ajut econòmic de cap mena i ha tirat endavant malgrat el silenci de les institucions i dels mitjans de “comunicació”. L’èxit organitzatiu i l’esforç que s’ha dedicat per aconseguir-ho són més que un bri esperança, són la constatació que hi ha moltes persones disposades a lluitar perquè un dia es pugui convocar un referèndum vinculant sobre monarquia o república.   

Abans d’acabar s’ha de destacar que el dia va ser festiu i pacífic i gairebé va transcórrer sense incidències, però en tres municipis va produir-se la intervenció de la policia local, obeint un mandat dels Ajuntaments de retirar taules. Aquests consistoris són Salou, Martorell i L’Hospitalet de Llobregat, donant una pobra imatge, que els apropa als contraris a la democràcia i al dret que tenim tots i totes, com a éssers humans, a donar la nostra opinió. Com a ciutadans que complim amb les nostres obligacions, tenim dret a decidir quina és la forma d’estat que volem. 

Per últim, valorem molt positivament la implicació en l’organització i la presència de la militància comunista en l’organització i el desenvolupament de la jornada de la consulta, demostrant un cop més que el nostre Partit i la seva gent ens guien els valors republicans i la voluntat de ruptura amb el règim del 78.

Article anteriorPer un Pirineu viu!
Article següentL’acaparament de terres

Articles relacionats

Darrers articles