Cronologia de la Comuna de París (7)

Del mateix autor

De 7 a 14 de maig de 1871

Seguim publicant setmanalment la cronologia dels principals esdeveniments dels 72 dies de la Comuna de Paris de 1871. [*]

DATAESDEVENIMENT
7 de maig de 1871Rossel i Dombrowski combinen un pla de contra-ofensiva a partir del fort d’ Issy, que encara resisteix en condicions espantoses. Es constitueix una federació de clubs que pretén influir en un sentit netament proletari i socialista. Es produeixen tantes absències a la Comuna que cal aixecar la sessió. Aquesta pràcticament ha estat suplantada pel CSP. S’aprova el decret sobre els desempenyoraments del Mont de Pietat presentat per Lefrançais.
8 de maig de 1871El pla de Rossel-Dombrowski no es pot executar. Els generals no ha pogut reunir els 12.000 homes necessària. Cal evacuar el fort d’Issy.
9 de maig de 1871L’evacuació del fort d’Issy produeix una agitació a la ciutat. Rossel fa enganxar un cartell a les parets de Paris: “La bandera tricolor oneja sobre el fort d’Issy, abandonat per la guarnició”. La Comuna tracta de desmentir i penja un altre cartell que afirma: “Es fals que la bandera tricolor onegi sobre el fort d’Issy. Els versallesos no l’ocupen pas y no l’ocuparan”. Discurs de Delescluze davant la Comuna que decideix reunir-se en secret i renovar el Comitè de Salvació Pública que considera incapaç d’afrontar les seves tasques. Els nous membres del CSP son escollits entre la majoria. Rossel redacta una carta de dimissió: “Ciutadans, membres de la Comuna: encarregat per vosaltres, a títol provisional de la delegació de guerra, em sento incapaç d’assumir la responsabilitat d’un comandament on tot el mon delibera i ningú no obeeix. Tinc dues opcions: o trencar els obstacles que impedeixen la meva acció, o be retirar-me. NO trencarà l’obstacle per que l’obstacle sou vosaltres i la vostra feblesa; no vull atemptar conta la sobirania pública. Em retiro i tinc l’honor de demanar-us una cel·la a la presó de Mazas.- Rossel”. La Comuna carrega Rossel amb totes les culpes. En el mateix moment en que el Comitè Central considera confiar-li la dictadura militar, la Comuna vol detenir-lo. Rossel es defensa davant la Comissió de Guerra: “La comuna no a sabut be, servir-se del Comitè Central o bé, dissoldre’l. Els nostres recursos son suficients i estic apunt per assumir la responsabilitat, però a condició de ser recolzat per un poder fort, homogeni”. Aquest argument convenç Delescluze.
10 de maig de 1871Rossel no espera a la sessió de la Comuna que nomena a Delescluze com a delegat de Guerra (per 42 contra 26). Es fuga. Un cartell escrit sota la inspiració de Pyat ( que odia Rossel) acusa a Rossel d’haver rendit el fort d’Issy: “La traïció s’havia colat a les nostres files. L’abandonament del fort d’Issy, anunciat en un cartell pel miserable que l’havia lliurat a l’enemic, era solament el primer acte del drama”.
11 de maig de 1871Delescluze assumeix la delegació de guerra, sense fer-se masses il·lusions. El CSP decideix la destrucció de la casa de Thiers, a la plaça Saint-Georges ( decisió ratificada l’endemà per la Comuna) Proclamació del Comitè Central en la que afirma que ell serà qui salvarà la revolució del 18 de març i trencarà les resistències. Els versallesos avancen cap a el Pont-du-Jour , quines muralles tenen ja algunes bretxes. La Comuna prohibeix alguns diaris, entre els quals L’Observateur, L’Univers i Le Moniteur universel.
12 de maig de 1871Informe de Frankel davant la Comuna on assenyala que els salaris dels obrers del vestit que treballen per a l’administració comunal han baixat. Proposa que els preus siguin fixats d’acord amb les associacions obreres i que els encàrrecs els hi siguin atorgats preferentment a elles. “Si no fem res per a la classe obrera, no veig cap raó per a l’existència de la Comuna”. L’acord es publica l’endemà 13 de maig.
13 de maig de 1871Complots i conspiracions dins Paris contra la Comuna. Es fan detencions. Els versallesos prenen el fort de Vanves.
14 de maig de 1871Institució per la Comuna d’una document d’identitat anomenat “carte civique”. S’encarrega al CSP l’aplicació d’aquest decret.

[*] La cronologia dels fets està extreta de la següent bibliografia: 1.- Henri Lefebvre, La proclamation de la Commune, 26 mars 1871, Paris, La Fabrique Éditions, 2018. 2.- Jacques Rougerie, Paris Livre 1871, Paris, Éditions du Seuil, 1971. 3.- William Serman, La Commune, Paris, Presses Universitaires de France, 1971. 4.- P.O. Lissagaray, Historia de la Comuna, Barcelona, Editorial Estela, 1971. 5.- Jean Dautry et Lucien Scheler, Le Comité Central des vingt arrondissements de Paris, (Septembre 1870-mau 1871), Paris, Éditions Sociales, 1960. 6. Reclus, Élie (1827-1904). La Commune de Paris au jour le jour, 1871, 19 mars-28 mai / Elie Reclus. 1908. (Baixat de la Biblioteca Nacional de França). 7. La Commune au jour le jour. Le Journal Officiel de la Commune de Paris, 20 mars-24 mai 1871. Textes rassemblés par Patrick Le Tréhondat et Christian Mahieux, introduction de Michèle Audin, Paris, Éditions Syllepse, 2021.

Autoria

Articles relacionats

Darrers articles