Drets, llibertats i garanties en quarantena

Authors

Del mateix autor

 

António Filipe, membre del Comitè Central del PCP.
Intervenció en el XXI Congrés del PCP. 27 de novembre de 2020.
Traducció del Consell de Redacció de la Realitat.
Estimats camarades,
Realitzem aquest Congrés en condicions molt particulars. En democràcia, és la primera vegada que realitzem un congrés sota la declaració de l’estat d’emergència al país i és la primera vegada que realitzem un congrés sota la influència d’una epidèmia amb conseqüències molt greus en l’àmbit sanitari, social, polític i econòmic.
El nostre Partit s’ha enfrontat a aquesta epidèmia amb el major sentit de responsabilitat. Qualsevol idea que hi ha una subestimació per part nostra de la gravetat de la situació sanitària per la qual travessem o qualsevol negació de la necessitat de prendre les mesures més rigoroses de protecció individual o col·lectiva no és més que una acusació sense fonament.
No són els comunistes els que estan difonent teories de la conspiració anticientífiques o campanyes contra l’ús de les mascaretes. No són els comunistes els qui promouen reunions de gent sense distància ni seguretat sanitària. No són els comunistes els que aproven els estats d’emergència i després passen a criticar les conseqüències socials de les mesures que han acceptat.
Dit això, el que el PCP no accepta és que aquesta epidèmia s’utilitzi com a pretext per a imposar limitacions desproporcionades, i que la Constitució no permet, als drets dels treballadors i als drets, llibertats i garanties dels ciutadans.
Combatre l’epidèmia requereix mesures d’emergència, sí, per a enfortir l’SNS [1], fer costat als treballadors i activitats perjudicades, però no requereix declaracions d’estat d’emergència que obrin la porta a limitacions injustificades de drets i que serveixin de pretext per a qüestionar drets i llibertats tan durament guanyats per la lluita del poble portuguès.
Quan, amb el pretext de problemes de salut, vam assistir a una forta campanya contra les celebracions del 25 d’abril [2] i l’1 de maig i a una campanya indecent contra la Festa do Avante [3] i el Congrés del PCP, ens vam adonar que per als grans El capital i per a les forces reaccionàries que el serveixen, l’enemic a combatre no és la COVID 19. Els enemics són els comunistes, són els treballadors, són tots els que es neguen a acceptar que aquesta epidèmia serveixi per a liquidar drets democràtics conquistats tan durament pel poble portuguès.
El PCP no accepta que la democràcia sigui suspesa per a combatre l’epidèmia o que la lluita contra l’epidèmia s’utilitzi per a combatre la democràcia i liquidar els drets dels treballadors.
Els drets fonamentals consagrats en la Constitució són un bé preciós del poble portuguès. Vinculen a entitats públiques i privades. Fins i tot en estats d’excepció, només poden sofrir les restriccions estrictament indispensables per a salvaguardar altres drets protegits constitucionalment i hi ha drets que no poden, sota cap circumstància, ser afectats. I entre aquestes, es troben les reunions dels òrgans estatutaris dels partits polítics, sindicats i col·legis professionals que, en cap cas, poden ser prohibides, dissoltes o sotmeses a cap autorització.
Les successives declaracions d’estat d’emergència no són la resposta necessària als problemes plantejats per l’epidèmia. La inconsistència i desproporció de les mesures adoptades, els justos malentesos que susciten i les gravíssimes conseqüències en les quals es tradueixen, deixen clar que aquest no és el camí que cal seguir per a acabar amb la malaltia sense morir de la cura.
La solució no és deixar de viure per a evitar el contagi. És prendre les mesures de seguretat necessàries per a continuar vivint, evitant el contagi.
El PCP ha donat l’exemple que això és possible i no accepta estar confinat quan tota la solidaritat és necessària per a defensar els drets dels treballadors, quan és necessari lluitar per l’enfortiment del SNS, quan és necessari reclamar el suport a les activitats econòmiques, culturals i esportives, quan és necessari lluitar contra les amenaces antidemocràtiques i feixistitzants que aprofiten la falta de resposta als problemes nacionals per a perdre la vergonya i augmentar la seva influència social i política.
És en temps de crisi quan cal defensar amb més fermesa els drets fonamentals perquè és en aquests moments quan es veuen més greument amenaçats.
En aquest difícil moment, el PCP està i estarà a l’altura de les seves responsabilitats envers el poble portuguès, amb total coherència entre les paraules i els fets, en la lluita contra l’epidèmia que és necessari vèncer, però sempre en la primera línia de la lluita per la llibertat i democràcia.
Visca el PCP!
Notes
1. SNS són les sigles del Sistema Nacional de Salut portuguès.
2. El 25 d’abril es celebra la Revolució dels Clavells amb mobilitzacions populars.
3. La Festa do Avante és la festa del periòdic del Partit Comunista Portuguès, i el major esdeveniment político-cultural de Portugal, en el que acostumen a assistir unes 500.000 persones.


Articles relacionats

Darrers articles