Construïm una França i un món en comú

Autor

Del mateix autor

Partit Comunista Francès
Des de fa uns quants mesos, tot el món ha estat afectat per una pandèmia que ha provocat simultàniament una important crisi sanitària (més d’un milió de morts i prop de 30 milions de persones ja infectades pel virus) i ha subratllat la crisi estructural del capitalisme ruïnós. les seves estratègies explotadores i depredadores a nivell econòmic, social i ambiental que han empitjorat considerablement la injustícia i la desigualtat a tot el món, dins de les nacions i a escala regional.
La crisi financera del 2007-2008, caracteritzada per la intervenció massiva dels estats per preservar els interessos del capital, va ser un moment important en l’ofensiva de les potències capitalistes dominants per imposar els seus dogmes destructius: màxima rendibilitat del capital en detriment de treball, cada vegada més reduït i restringit; disminució constant de la despesa pública i privatització dels serveis públics; erosió de la protecció social; reducció dels salaris; creixent desigualtat entre dones i homes sota un patriarcat reforçat.
Així, la crisi sistèmica va establir les bases per a una acceleració dels factors que van originar l’actual crisi sanitària, però no només això.
A França, la crisi de la pandèmia va posar de manifest els fracassos d’un sistema sanitari inadequat pel desmantellament dels serveis públics i la falta de respecte al dret a un treball digne i ben remunerat. Els principals avenços socials que el poble francès va heretar del moviment de la resistència, la seguretat social i el sistema de pensions, ara estan en perill.
Al mateix temps, altres característiques de la crisi que afronta el sistema actual són el resultat de les agudes contradiccions entre les potències imperialistes sota l’ègida dels Estats Units: esclat de noves guerres d’agressió, multiplicació de zones de conflicte, qüestionament dels principis de la carta de les Nacions Unides i del dret internacional. Això fa que sigui encara més urgent donar un nou impuls a la nostra lluita pel multilateralisme basat en la cooperació i la solidaritat entre els pobles, fundada en pau.
Com podem actuar per promoure una globalització diferent que doni prioritat a la sobirania de les nacions i els pobles, els drets dels treballadors, el progrés social i democràtic, els canvis necessaris en els modes de producció i desenvolupament per a la transició ecològica i la cooperació en solidaritat entre les persones que són derrotades per les potències imperialistes que controlen les palanques dels mercats financers? Per la nostra banda, la sobirania econòmica i democràtica dels estats i dels pobles és indispensable per fomentar el compromís del nostre país en l’esforç de crear un nou ordre mundial basat en la cooperació i la solidaritat, recolzat per institucions veritablement democràtiques i multilaterals. El nostre programa Construisons  la  France  en  commun (Construïm França en comú) inclou una sèrie de propostes que s’implementaran immediatament o a mitjà termini i que expressen la nostra voluntat de donar al nostre país una veu forta i independent per a l’internacionalisme actual:
  • Actuar per a l’establiment de polítiques de salut pública, en coordinació i amb el suport de l’OMS, amb un objectiu principal de “descomercialitzar” els sectors de la medicina, la salut i la protecció social i aconseguir un dret universal a l’atenció sanitària.
  • Emprendre una forta iniciativa a favor de la reducció massiva dels pressupostos militars i l’eliminació total de les armes nuclears i les armes de destrucció massiva; posar fi a la carrera armamentística sense sentit; alliberar un finançament generós per a la salut, l’educació i l’ocupació; França ha de signar el Tractat de Prohibició d’Armes Nuclears; França ha d’abandonar l’OTAN, una aliança polític-militar inclinada a la voluntat dels Estats Units; contribuir a la creació de marcs compartits per a la cooperació i la seguretat humana col·lectiva, així com tractats sobre la supervisió d’intercanvis per al desenvolupament d’infrastructures, els béns comuns i els serveis públics, per substituir els actuals acords de lliure comerç que empobreixen les persones i malbaraten els planeta.
  • Convocar una COP (Conferència de la Convenció sobre el Canvi Climàtic) sobre justícia social i fiscal sota l’ègida de les Nacions Unides: per fer front als estralls causats pel  saqueig dels recursos de la Terra, aquesta Conferència permetria una lluita efectiva i coordinada contra paradisos fiscals, evasió i optimització fiscal.
  • Promoure la construcció d’una Europa diferent: s’ha de derogar definitivament el pacte d’austeritat pressupostària o l’anomenat pacte “d’estabilitat i creixement”. És imprescindible substituir els tractats europeus actuals per un nou pacte social i democràtic que establirà les bases d’una Unió de pobles i nacions lliures, sobirana i associada.
L’oferta de les forces del capital i de l’imperialisme ha dificultat l’expressió de les forces de resistència a cadascun dels nostres països ia escala internacional.
Tot i això, aquestes lluites continuen amb tota la seva diversitat, en contra de totes les formes d’explotació i discriminació.
La lluita continua en el moviment més admirable de Black Lives Matter: el seu fort missatge d’emancipació té significat i repercussions molt més enllà dels Estats Units.
La lluita continua on les dones intenten alliberar-se de l’opressió patriarcal en totes les seves formes, que el capitalisme ha afavorit i estructurat en gran mesura.
Continuen les lluites per l’alliberament nacional: lliurades per kurds, sahrauís i a través de la resistència heroica del poble palestí per a la defensa del seu dret a un Estat sobirà dins de les fronteres del 1967 i amb Jerusalem Oriental com a capital.
La lluita continua a Amèrica Llatina i el Carib, on la gent combat el nou imperialisme que posa en perill la seva sobirania i els avenços socials i democràtics.
La lluita continua a l’Àfrica, sacsejant les cadenes del neocolonialisme depredador i opressiu, aixecant-se contra els dèspotes que van de la mà dels depredadors a gran escala.
La lluita continua en el moviment popular i planetari per les polítiques públiques per combatre l’escalfament global i preservar la biodiversitat i els ecosistemes, combinats amb avenços socioeconòmics, humans i democràtics, el desenvolupament i la transició ecològics, amb aspiracions a un món de pau i solidaritat.
La lluita continua en els moviments contra la desigualtat econòmica i social, la corrupció i l’autoritarisme que van començar el 2019 i continuen arreu del món, des de Xile fins al Líban, passant per Algèria.
Hem de trobar formes d’acció que ens uneixin contra les exacerbades polítiques imperialistes de Trump, ja que incompleix totes les resolucions basades en el dret internacional i tracta de destruir el multilateralisme augmentant les estratègies d’embargament, sancions i aïllament (dirigides actualment a la Xina), provocant una militarització desenfrenada de l’àmbit internacional. relacions i una nova cursa d’armaments.
No ens resignarem al suport continuat de França d’aquestes polítiques ni a la participació en la cursa d’armaments ni en les operacions bèl·liques celebrades sota el comandament de l’OTAN.
La crisi del capitalisme, l’absència imperialista i els seus efectes devastadors requereixen el reforç de les solidaritats internacionalistes i les contribucions a la cooperació, acció unificada de les forces progressistes, en què els comunistes aspiren a tenir un paper important.
La necessària conflictivitat de lluites i experiències diferents és fonamental. Provindrà de la cooperació i la unitat d’acció compartida a nivell multilateral: fronts o fòrums regionals, als quals pretenem participar.
Creiem que les nostres reunions de partits comunistes i obrers poden formar part d’aquesta convergència si trobem les maneres adequades d’intercanviar en profunditat, respectant les diferències i estimulant les solidaritats necessàries contra l’enemic comú, intensificant-se per afrontar els reptes que enfronta la humanitat avui.
El 2020 és l’any del Centenari del Partit Comunista Francès. Volem celebrar-ho girant decididament la nostra mirada cap al futur. Amb els nostres peus ferms a terra, durant els darrers mesos, fins i tot durant el període de bloqueig, els nostres activistes han desenvolupat moltes accions i iniciatives diàries per mitigar els efectes de les desigualtats agreujades per la crisi multidimensional mitjançant la solidaritat: distribució de màscares i menjar, excursions d’un dia a la vora del mar; els nostres parlamentaris van parlar davant l’Assemblea Nacional i el Senat per defensar els treballadors i la població en general, les condicions laborals i de vida de les quals han estat greument degradades per la crisi, donant suport a les seves demandes i sumant-se a la batalla contra les nombroses retallades de llocs de treball que s’estan anunciant. A tot el país, portem aquest missatge a través de la nostra campanya nacional per obtenir oportunitats de formació i seguretat laboral, en la perspectiva de la transformació immediata i a llarg termini de l’ordre existent.
Hem decidit ampliar les nostres iniciatives del Centenari fins al 2021, un any que es destacarà per la desastrosa situació social i econòmica, les eleccions i pel nostre partit, el 39è Congrés, amb només un any d’antelació a les eleccions presidencials i legislatives previstes per a 2022. És vital que reunim les forces de l’esquerra; si ens cauen al parany de la desunió, podem ser exclosos del camp presidencial. I creiem que és indispensable que una unió d’aquest tipus proporcioni la possibilitat d’un canvi genuí i una ruptura amb les dècades de la política d’austeritat neoliberal, mobilitzant ciutadans que serien servits per aquests canvis profunds, però que ara s’abstenen de votar xifres, només per veure el poder que els han pres les forces neoconservadores, hipernacionalistes i neoliberals.
A tots els participants a la reunió internacional, expressem els nostres més cordials salutacions solidàries.

Aquest article ha sigut publicat en el marc de la Trobada de Partits Comunistes i Obrers, que aquest any s’ha hagut de posposar degut a la pandèmia, podeu consultar els articles dels altres partits en aquest enllaç.


Articles relacionats

Darrers articles