Nuet: “ha estat un honor, m’emporto els errors que he comès i també la feina feta”

Autor

Del mateix autorRedacció

El matí del Congrés de Comunistes de Catalunya ha estat marcat per l’informe del secretari general sortint, Joan Josep Nuet, que ha fet un repàs dels darrers anys del partit i del seu lideratge. La segona jornada, però, ha començat amb l’explicació sobre la llista per al Comitè Central realitzada per Nora Sánchez, la secretària d’organització, que ha detallat com es composa la llista presentada. És una llista de consens i rejovenida, que persegueix l’equitat de gènere i l’equilibri territorial, compon per unes setanta persones, fugint d’un model sobredimensionat, per tal de tenir una direcció cohesionada, que lideri el partit i faci de corretja de transmissió entre les cèl·lules i el dia a dia en l’àmbit més executiu. 

Això ha estat acompanyat de la salutació del Cònsul General de la República de Cuba de Barcelona, l’Alain González, que ha animat el debat del congrés i el futur del Partit per afrontar els nous reptes. 
Tot seguit, en Joan Josep Nuet, des del local de Montcada i Reixac, ha fet la seva “darrera intervenció en el marc del Partit com a secretari general, on no amago cap dels debats que hi ha hagut”. Després d’una introducció sobre el context polític i recomanar la lectura de l’entrevista que li vàrem fer la redacció de La Realitat fa uns dies, ha parlat dels darrers tres anys i mig fins ara i també algunes de les tesis polítiques del congrés d’unitat de l’any 2014. Per Nuet, “els darrers sis anys han sigut molt intensos, han passat moltes coses en pocs anys, han passat tantes coses a Catalunya i a Espanya com en els trenta anys anteriors”, “hi ha hagut canvis molt profunds, però el Partit els ha analitzat i ha proposat”. “El Partit Comunista ha pres decisions, ha sigut un actor per intervenir en aquests canvis, no podíem tenir una postura contemplativa”. Ha conclòs que “el Partit està més ben preparat per a la Catalunya de 2020, podem connectar amb fenòmens nous que hi ha la societat catalana”. 
La intervenció de Nuet ha continuat constatant que “a partir de 2010 es comença a fer una anàlisi de la crisi del 2008 i considerem que és una crisi de règim, que està en un interregne entre el passat i el futur, un interregne que s’allarga, la resistència de l’oligarquia perquè no hi hagi un canvi és més forta del que ens havíem pensat”. Diu Nuet que “nosaltres estàvem al mig del procés de canvi, de l’èxit de l’espai del canvi i de les mobilitzacions”. Així mateix, ha conclòs que s’està tancant el cicle i “les divisions són fruit de la gestió de la derrota”. 
L’aposta pel canvi, basada en la idea de nou espai i la creació de les confluències a partir de l’impuls del 15M que varen realitzar els comunistes catalans, va fer que “alguns companys no ho compartissin i ens deixessin”. Més endavant, d’altres companys que no compartien la idea fraternal de República Catalana i la política que es feia al voltant del lideratge de Xavi Domènech, van preferir intentar aïllar el Partit. Pel secretari general sortint, ni l’entorn de Domènech, ni Comunistes, ni Anticapitalistes estan a Catalunya en Comú, havent de buscar alternatives per continuar amb la política de canvi per confrontar amb el règim, com seria la creació de Sobiranistes. “Estem parlant d’una derrota davant de la recomposició del règim, que comporta ruptures i trencaments”, afirma Nuet. 
Per Nuet, el “Partit és un instrument diferent que juga el seu rol”, “l’hem de preservar i continuar amb la política del Partit primer”. Ha posat sobre la taula el fet que els darrers “10 anys han marxat molts militants, però també s’ha incorporat molta gent al Partit, centenars”. Per acabar, ha manifestat que “deixo la secretaria general perquè crec que cal un canvi al lideratge, el Partit ha d’estar present davant de la crisi econòmica, la crisi de l’espai del canvi i la fi del procés sobiranista tal com l’hem entès fins ara”. Ha finalitzat amb les paraules “el partit sempre, ha estat un honor, m’emporto els errors que comès i també la feina feta, la nova direcció tindrà noves oportunitats per equivocar-se, però sobretot per encertar”. Ha acabat dient a totes les camarades “em teniu al Partit, en mi teniu un amic i un camarada”. 
Nora Sánchez, la secretària d’organització, ha exposat l’informe de gestió a l’àmbit organitzatiu fent un repàs a totes les tasques desenvolupades els darrers dos anys des que ella i el seu equip van prendre aquesta responsabilitat. Ha sigut un període de posar ordre, tot fent un salt qualitatiu en organització i “enfortint les estructures del Partit perquè les persones que s’incorporin al projecte revolucionari puguin participar i seguir impulsant el creixement”. En el mateix sentit, Òscar Gil, responsable de finances, ha fet el seu informe sobre la situació econòmica de Comunistes. 
Per finalitzar l’anàlisi de la tasca desenvolupada pel Partit els darrers tres anys, han intervingut les diferents cèl·lules resumint quines actuacions han portat a terme a través de 20 vídeos que han enviat els darrers dies, on s’explica com s’estructura i s’organitza la militància i la participació en els fronts socials i polítics.


Articles relacionats

Darrers articles