200 anys aprenent a ser comunistes (Marx reloaded I)

Autor

Del mateix autor

Aquest 5 de maig, va commemorar-se el segon centenari del naixement de Karl Marx, geni filosòfic i revolucionari, pare fundador, juntament amb Friedrich Engels, del Socialisme Científic o Comunisme. Amb motiu d’aquest aniversari, a la realitat* publicarem una sèrie d’articles i reflexions sobre la vigència del marxisme.

200 anys aprenent a ser comunistes

La commemoració del segon aniversari del natalici de Karl Marx, s’ha presentat com una ocasió perfecta per a reflexionar sobre allò que significa ser comunista. Aquesta és només una humil reflexió militant més.

Ser comunista significa ser conscient de ser una persona treballadora i pertànyer a la Classe Treballadora, la classe de les persones que vivim del nostre treball. Significa saber que no som de la classe propietària perquè no posseïm els mitjans de producció de la riquesa. Significa saber que no som classe mitjana, perquè, senzillament, no existeix fora de la televisió. Ser comunista significa comprendre que existeix una altra classe, la Capitalista, i que entre elles hi ha interessos antagònics. Així que entre les dues classes hi ha una Lluita de Classe, en la qual, totes les persones som ineludiblement part interessada per a garantir-nos una vida digna, a nosaltres i als nostres descendents.

Ser comunista significa també ser conscient que el capitalisme no només és un sistema injust, sinó que també és un sistema criminal. És criminal perquè explota diàriament la majoria treballadora pel benefici d’una minoria. És criminal perquè ens desposseeix capriciosament de l’única cosa que tenim: el nostre treball. És criminal perquè no té escrúpols en desplegar la repressió feixista si ho considera necessari. Això vol dir que comprenem que la Lluita de Classes es manifesta en els àmbits més elementals de la vida quotidiana i que el nostre posicionament, com a comunistes, determina totalment la nostra concepció de la societat.

Ser comunista implica ser conseqüent, perquè els i les comunistes no només constatem el crim capitalista, no només denunciem aquesta falsa democràcia, sinó que estem compromesos en transformar-la per a erradicar d’una vegada per sempre l’explotació de l’ésser humà per l’ésser humà i aconseguir una societat on prevalgui la igualtat d’oportunitats. Ser comunista significa comprendre que els poderosos mai i de cap manera cediran els seus poders i privilegis a la Classe Treballadora. Ser comunista significa comprendre que una Democràcia de la Classe Treballadora comporta, necessàriament, una confrontació amb les minories oligarquies propietàries, perquè només quan siguin desposseïdes del seu poder podrem considerar-nos en igualtat de condicions.

Ser comunista significa ser internacionalista. Això vol dir que els i les comunistes comprenem que cada poble té el seu propi camí al socialisme. Vol dir que la nació és el nostre marc de lluita que delimitem nosaltres, la Classe Treballadora, en l’exercici constant del nostre dret a l’autodeterminació. Vol dir que rebutgem tota forma d’Imperialisme econòmic, polític o militar, que no acceptem la ingerència de forces externes sobre la voluntat de les nacions sobiranes. Definir-se com a Comunistes de Catalunya equival a tenir un projecte socialista d’emancipació per a la Classe Treballadora de Catalunya, solidàriament amb el procés que tinguin la resta de nacions.

Ser comunista comporta prendre partit. Comporta estar organitzat en una organització comunista, és a dir, en una organització que funciona com un organisme, on cadascú assumeix ser una part dins d’una causa comuna. Ser comunista comporta implicar-se, mullar-se, embrutar-se, pel bé comú. Significa ser comunista a totes hores i fins a les darreres conseqüències, no només en els despatxos, no a les sales de conferències, ni tan sols al capdavant de les pancartes: no com qui pertany a un club, sinó a tot arreu i a tota hora, en els nostres centres de treball, en els nostres barris, obertament o clandestinament, despertant consciències, organitzant persones. Ser comunista significa pertànyer a una organització que treballa activament per capgirar un ordre social il·legítim i injust, participar en una organització coordinada mitjançant un ferm centralisme democràtic. Significa comprendre la necessària naturalesa orgànica del Partit i la importància de cadascun dels seus òrgans. Ser comunista significa implicar-se fins a un punt que poques persones estan disposades a assumir i fer-ho per absoluta convicció.

Ser comunista significa ser intel·ligent i aprendre constantment, dialècticament, de la teoria marxista i de la praxi política. Significa ser capaç de comprendre una realitat complexa i en constant transformació, sense caure en la temptació de deixar-se portar per la seva inèrcia. Significa ser capaç de comprendre que no comencem de zero, que tenim un manual, una guia: la que conformen totes i cadascuna de les experiències revolucionàries de la Classe Treballadora mundial. Tenim una guia que ens parla de sectors econòmics estratègics, de l’extracció de recursos naturals, de la indústria, dels transports i les telecomunicacions, un manual que ens parla de mètodes, de tesis, d’antítesis i síntesis. Tenim una guia que no ens diu el camí però que ens ensenya a caminar.

Els i les comunistes sabem que, mentre hi hagi capitalisme, hi haurà comunistes. No tenim cap por de desaparèixer. Perquè tots els qui de manera racional hem intentat combatre el capitalisme hem acabat esdevenint comunistes. Perquè a tot arreu i sempre el comunisme s’ha demostrat l’única ideologia capaç de fer trontollar els fonaments de les estructures d’opressió del capital. Perquè els únics pobles que han aconseguit alliberar-se (només que sigui temporalment o de manera parcial) de l’opressió de la Classe Capitalista ho han fet seguint el vell i gastat manual dels i les comunistes.

PA


Articles relacionats

Darrers articles