Editorial de juliol: orgull!

Dimarts va ser el dia de l’orgull LGTBI+, una jornada de lluita i reivindicació molt necessària en un moment on l’avenç en els drets...

Irene Ortiz: “El conflicte de les cambreres de pisos serveix de guia per a la lluita sindical”

La teva trajectòria organitzativa dins de Comissions Obreres és molt llarga i reconeguda, tot i ser una persona molt jove. Com descriuries el teu...

La política de l’amor i del soc perquè som

La política de l'amor és una de les idees-força de Gustavo Petro. El soc perquè som és el contingut i el nom del moviment...

El Tribunal Suprem acaba amb el dret a l’avortament i situa una diana sobre la igualtat matrimonial i l’anticoncepció

Com era d'esperar, la Cort Suprema dels Estats Units ha votat a favor de l’anul·lació de la  “Roe contra Wade”, la sentència històrica que...

La maledicció de la resiliència

Aquest mes de juny, el Govern central ha aprovat un paquet de 110 milions d'euros destinat a la resiliència turística de les regions extrapeninsulars,...

Dretans i nazis… units!

U. A Brussel·les, un tribunal va dictar el veredicte final sobre Antony Givoine, el qual va tractar de calar foc a la porta de...

No hi ha 4a revolució industrial sense les dones

Del mateix autor

Es tracta d’eliminar les barreres d’accés als estudis industrials o de tipus tecnològics que té la societat masclista. El 54% del total de persones que cursen estudis universitaris avui dia són dones, però en camps com l’arquitectura o les enginyeries hi ha una presència masculina de gairebé un 75%.

Amb l’avenç del que avui dia coneixem com la 4a revolució industrial i amb les diverses transformacions que està patint el model productiu, tenim diferents reptes des del punt de vista social. Un dels debats de major ressò aquests dies és el de la possible reducció de la demanda d’ocupació per l’automatització de tasques físiques, repetitives o intel·lectuals, que podrien ser substituïdes per màquines o algoritmes. Sobre aquest tema s’ha teoritzat en profunditat i hi ha opinions de tot tipus, però gairebé ningú no parla de la indústria 4.0 des de la perspectiva de gènere, i és, sens dubte, un element que ha de ser al capdavant de l’agenda en la transició d’un model productiu a l’altre.

Avui dia les dones representen el 28,5% del total de l’ocupació en el sector industrial, que és, després de la construcció i l’agricultura, el tercer sector menys feminitzat (de fet la presència de les dones en aquest sector només ha crescut un 0,4% en el període 2008-2016). Si tenim en compte que som en un procés de canvi de model productiu, en el qual la major part dels llocs de treball que es crearan tindran un fort component tecnològic, la incorporació de la dona als sectors industrialitzats i de la tecnologia resulta imprescindible com a element de lluita contra les desigualtats de gènere i la bretxa salarial. I és que, històricament, els mercats amb un bon teixit industrial presenten ocupació de major qualitat, més estable i amb millors salaris.

Aquest, però, és un repte que requereix un canvi cultural profund, que ha de començar fent polítiques de gènere als estudis primaris, que han de continuar als secundaris, consolidar-se en els superiors i fer, així, que el canvi pugui arribar al mercat de treball. Es tracta d’eliminar les barreres d’accés als estudis industrials o de tipus tecnològics que té la societat masclista. El 54% del total de persones que cursen estudis universitaris avui dia són dones, però en camps com l’arquitectura o les enginyeries hi ha una presència masculina de gairebé un 75%. Si anem a la FP de grau mitjà o superior trobem que en els estudis de caràcter tecnològic o industrial, la presència de dones amb prou feines arriba al 35%, a excepció dels de la indústria alimentària. Necessitem, per tant, eliminar els biaixos culturals i de gènere, que dificulten la formació d’una part que representa més del 50% de la població, en les matèries necessàries per satisfer el treball del futur i aconseguir una transició justa d’un model productiu a l’altre.

Sense les dones, no hi ha 4a revolució industrial.

Carlos Del Barrio

Article publicat originalment al Diari del Treball

Articles relacionats

Darrers articles