La República Catalana és compatible amb el federalisme de lliure adhesió

Autor

Del mateix autor

El 6 de desembre vinent es compliran 38 anys de l’aprovació de la constitució del 78 en referèndum, per la majoria de la ciutadania de l’estat espanyol.

Després de 38 anys és necessari un nou procés constituent per a Catalunya i l’estat on es pugui aconseguir la ruptura democràtica que no es va poder fer durant la transició, pel pacte constitucional i la impossibilitat d’imposar-la per part de les forces democràtiques. El franquisme, a la mort del dictador, encara tenia força suficient per avortar la ruptura i va imposar una constitució monàrquica que atorgà un paper antidemocràtic a l’exèrcit, com a garant de la unitat indivisible de l’estat espanyol.

L’abdicació de l’anterior cap de l’estat en favor del seu fill, després que la monarquia s’hagi vist involucrada en diferents episodis de corrupció (NOOS, Botswana, Corina, amistats perilloses amb la dictadura d’Aràbia Saudita), deixa encara més clar que la institució monàrquica és antidemocràtica, il·legítima i anacrònica, només una altra herència del franquisme.

Herència del franquisme com els poders econòmics i reaccionaris que estan promovent una segona transició, per a donar oxigen al règim per uns altres 40 anys, sense que res canviï, amb la col·laboració dels partits del sistema (PP, PSOE i C’S). Així s’explica el cop d’estat intern al PSOE que s’ha negat a vertebrar un govern del canvi amb la resta de forces i ha donat suport al partit popular amb la seva abstenció.

És més necessari que mai un nou subjecte polític a Catalunya i a l’estat espanyol que representi a les classes populars treballadores, que acabi amb la podridura, la corrupció sistèmica, l’austeritat criminal i que treballi per construir un nou model de societat, capaç de garantir sanitat, educació i serveis públics gratuïts i de qualitat, treball, pensions i habitatge digne per a tothom.

Des de Catalunya, l’esgotament de l’etapa autonòmica és molt evident i s’imposa la necessitat d’un procés constituent català cap a una nova realitat. Des del punt de vista dels i les comunistes, aquest procés constituent només pot conduir a la constitució d’una República Catalana, legitimada per la voluntat expressada democràticament en un referèndum d’autodeterminació. L’autodeterminació és per a nosaltres inseparable del procés constituent i el procés constituent és inseparable de l’autodeterminació.

La constitució d’una República Catalana no és contrària ni incompatible amb la nostra voluntat de federació amb la resta de pobles d’Espanya, amb els qui compartim la lluita fraternal per un model federal i republicà que reconegui i respecti les diferents nacions que conviuen a la península Ibèrica. Al revés, l’autodeterminació i la plena sobirania són passos necessaris per a la lliure federació dels pobles. No hi pot haver federalisme sense sobirania, no hi pot haver sobirania sense autodeterminació.

Antonio López
Responsable d’Acció Republicana de Comunistes de Catalunya


Articles relacionats

Darrers articles