La presidenta de la Fundació l’Alternativa constata, de visita a Palestina, la situació d’”apartheid” que pateix la població

Autor

Del mateix autor

Fawzía Abu Jáled

Roque Dalton

Vladimir Maiakovski

Adelina Escandell, presidenta de la Fundació l’Alternativa, destaca la importància de pressionar els governs català i espanyol perquè impulsin sancions contra els governs d’Israel.

La població palestina als territoris ocupats de Cisjordància pateix, a més de l’ocupació i la violència explícita i latent, una situació d’”apartheid”. Així ho ha denunciat la presidenta de la Fundació l’Alternativa, vinculada a EUiA, Adelina Escandell, després de visitar la setmana passada aquests territoris. Escandell ha format part d’una delegació integrada per membres de les forces d’esquerres catalanes i organitzada per la Comunitat Palestina a Catalunya i per la Coalició Prou Complicitat amb Israel que, des de dilluns passat fins dissabte, va visitar nombroses ciutats de Cisjordània i Jerusalem Est i es va reunir amb responsables polítics i activistes per la pau palestins i israelians. Per acabar amb aquesta situació d’ocupació i apartheid, aquests polítics i activistes van demanar a Escandell i la resta de membres de l’expedició que pressionin els governs català i estatal perquè donin suport a sancions a l’Estat d’Israel.

Els i les activistes catalanes van visitar diversos indrets de Cisjordània, començant per Ramalla, així com Hebron, Betlem i altres indrets, com el poble de Bil’in i la vall del Jordà. També van visitar el camp de refugiats de Deiseh. I el primer i el darrer dia també van ser a Jerusalem Est.

Durant el viatge, van mantenir reunions amb membres de les forces polítiques palestines i de l’Autoritat Nacional Palestina, així com amb activistes. Els i les expedicionàries catalanes es van trobar, per exemple, amb Mohammed Barghouti, de la campanya pel boicot, les desinversions i les sancions a Israel, amb membres del Comitè Tècnic d’Assumptes de la Dona, o també amb Meir Margalit, membre israelià del Centre per l’Avenç de les Iniciatives de Pau.

A l’expedició van participar, a més d’Escandell, Lluís Camprubí, responsable de política internacional d’ICV; i membres d’ERC, del PSC i de la CUP. Els acompanyaven el president de la comunitat Palestina a Catalunya, Ibrahim Bersani; Davide Tonen, de la fundació Nexes; i Ariadna Gálvez, de la Coalició Prou Complicitat amb Israel.

“A més de l’ocupació, hi ha una situació d’apartheid total”

Escandell ha relatat el clima de violència explícita, però també latent que van poder observar de primera mà els i les expedicionàries, i ha denunciat la situació d’”apartheid” que han pogut constatar. “A més de l’ocupació, hi ha una situació d’apartheid total”, ha denunciat la presidenta de la Fundació l’Alternativa, que ha relatat que no és tracta només de fets com el mur que separa territoris, sinó també d’exemples com l’existència de carreteres separades per on circular.

Pel que fa a les trobades amb responsables polítics i activistes, Escandell ha destacat que moltes veus van lamentar als expedicionaris catalans que “Catalunya és un dels països amb més llaços comercials, econòmics i diplomàtics amb el govern sionista” d’Israel. En aquest sentit, la presidenta de la Fundació l’Alternativa va destacar la importància de “fer tota la pressió política que es pugui perquè els parlaments tant català com estatal denunciïn que hi ha unes resolucions internacional que l’Estat d’Israel no compleix”, tal i com van demanar els responsables polítics i activistes amb els quals s’ha reunit.

“Ens hem compromès a seguir treballant per veure quin tipus d’iniciatives polítiques podem desenvolupar per forçar el nostre govern i el de l’estat a forçar el govern d’Israel a respectar les resolucions i aturar els atacs als Drets Humans, així com a estudiar iniciatives de solidaritat i cooperació des de l’àmbit municipal”, ha conclòs Escandell.

Font: EUiA


Articles relacionats

Darrers articles

Què pot la poesia?

Joana Raspall i Juanola

Gabriel Celaya

Àmal Yarrah