Demòcrates suecs: els neonazis canvien de nom i empenyen tot el país a la dreta

Autor

Del mateix autor

L’extrema dreta nacionalista i xenòfoba a Suècia està representada principalment per Sverigedemokraterna (Demòcrates suecs, SD). L’SD va millorar els seus resultats fins a convertir-se en el segon partit més gran de Suècia en les eleccions generals de 2022, recollint el 20,5% dels vots. A l’extrema dreta, també hi ha el partit Alternativ per Sverige (Alternativa per Suècia, AfS), format el 2017 a partir d’una escissió d’antics membres de l’SD. AfS va aconseguir només el 0,26% dels vots en les eleccions de 2022.

A diferència de la majoria dels partits populistes i xenòfobs de dreta a Europa, els demòcrates suecs tenen arrels obertament nazis. Reconeguts feixistes es trobaven entre els fundadors quan el partit es va formar el 1988. El primer president del partit, Anders Klarstrom, tenia les seves arrels a Nordiska Rikspartiet (NRP), un partit que abraçava obertament la ideologia nazi. Alguns dels fundadors de l’SD tenien el seu rerefons polític en el moviment skinhead Bevara Sverige Svenskt (Per una Suècia sueca).

A mitjans de la dècada de 1990, l’SD va començar un procés d’allunyament del seu llegat feixista. Però això només va tenir un èxit relatiu. Els membres que expressessin públicament simpatia nazi, serien expulsats. Però en la base profunda del partit, les simpaties nazis eren comunes, sovint mostrades per les interaccions dels membres del partit a les xarxes socials.

Oficialment, l’SD avui es defineix com un “partit social-conservador sobre una base nacionalista”. El que realment caracteritza el partit és la xenofòbia populista de dretes amb forts elements de racisme i islamofòbia.

L’essència mateixa de la política de l’SD és la creença que la immigració massiva de persones de països principalment musulmans ha degenerat Suècia i la nació sueca. Suècia, argumenta el partit, només pot renéixer a través de la repatriació dels estrangers.

En aquesta lluita, només s’hi val a “guanyar o morir”, com va dir el cap ideòleg de l’SD Mattias Karlsson en un post de Facebook fa alguns anys. És un missatge que mostra clarament que les simpaties nazis dels membres de l’SD encara s’amaguen a les ombres.

L’ascens de l’SD va començar lentament en la dècada de 1990. El partit va obtenir el 0,37% dels vots en les eleccions generals de 1998. Quatre anys més tard, va saltar a l’1,4%, i va guanyar 49 escons en els parlaments municipals de Suècia. El suport electoral de l’SD va tenir un fort augment el 2006, assolint el 2,9% dels vots. Quan va arribar al 5,7% el 2010, finalment va obtenir l’entrada del partit al parlament nacional.

Al costat de la immigració, sempre el tema principal de l’agenda de l’SD, es poden identificar altres dos factors per ajudar a explicar el seu augment. El primer és el canvi del sistema neoliberal. A partir de finals dels anys 80, Suècia es va sotmetre a una teràpia de xoc neoliberal, facilitada per la pertinença a la UE el 1995, i impulsada pel capital monopolista suec i els seus representants polítics.

El canvi va comportar un augment dramàtic de la desigualtat de classes, retallades i privatitzacions en el sector públic, pensions reduïdes i edat de jubilació. El canvi de sistema va ser dut a terme pels governs socialdemòcrates, així com pels governs que representaven la burgesia.

Aquest gir econòmic cap a la dreta no tenia cap suport democràtic, al seu torn creava una bretxa de confiança entre l’establishment polític i àmplies seccions de la població. En aquest buit, l’SD ha actuat com a representant del moviment que “temps passats eren millors”, atraient així amplis grups d’antics votants socialdemòcrates.

La segona és l’adhesió a la UE. La pertinença va ser precedida per un referèndum a la tardor de 1994, on el costat del Sí va ser representat per l’establishment polític i les organitzacions empresarials, mentre que el No va ser construït per una àmplia i diversa esquerra popular. En aquesta votació, el sí va obtenir una victòria estreta.

Des que Suècia es va convertir en membre de la UE, els Vansterpartiet (Partit d’Esquerra) i Miljopartiet (Partit Verd), ambdós representats al Parlament suec, han abandonat successivament la seva oposició a la UE. Aquesta traïció ha donat a l’SD l’oportunitat de mostrar-se com un oponent de la UE, combinat amb la crítica a la immigració i la xenofòbia com a principals problemes.

L’SD d’avui té una base electoral transversal. Aproximadament una tercera part consisteix en treballadors, una tercera part en petita burgesia (agricultors, empresaris) i una tercera part de classe alta.

Les enquestes dels últims anys mostren que l’electorat de la classe obrera és aclaparadorament masculí, socialment conservador en matèria cultural i de dretes en assumptes socioeconòmics.

El vot protesta s’ha tornat cada vegada més minoritari: avui els treballadors voten per l’SD perquè comparteixen els valors conservadors del partit.

Des que va entrar al Parlament el 2010, l’SD s’ha esforçat per ser acceptat com a soci dins del que s’anomena “el bloc conservador”. Aquesta ambició va ser coronada amb èxit abans i després de les eleccions de 2022, quan l’SD va ser càlidament acollit pel bloc conservador, compost pels moderats tradicionals de dreta, els demòcrates cristians i el Partit Liberal.

L’SD no és oficialment part del govern de dretes que va assumir el càrrec després de les eleccions, però és el partit més gran de la coalició governamental formalitzada per un acord. Aquesta posició dona a l’SD l’oportunitat de dictar polítiques governamentals, com ara en temes d’immigració i polítiques sobre l’augment de la delinqüència. La violència de gènere és avui un problema important a Suècia. Sobre aquest tema, no només els partits de dreta, sinó també els socialdemòcrates, han copiat la política de l’SD, que té com a conseqüència la repressió. D’aquesta manera, l’SD ha aconseguit empènyer tot el camp polític cap a la dreta.

Però l’adaptació no és unilateral. Per tal de ser acceptat com a soci, l’SD s’ha vist obligat a abandonar la seva oposició a la UE i exigir un “Swexit”, que no és acceptable en els cercles polítics i econòmics de Suècia. S’ha de tenir en compte que l’SD s’ha de presentar com un crític de la UE.

Després de la pressió de l’organització capitalista Confederació de l’Empresa Sueca, l’SD també ha abandonat la seva oposició a l’extracció de beneficis en el sector privat del benestar social, que va aturar, almenys temporalment, el traspàs dels votants dels socialdemòcrates a l’SD.

De ser un partit ‘alternatiu’ al camp polític de Suècia, l’SD està avui incrustat en la coalició governamental de dretes. Aquesta incorporació suposa un perill per als partits populistes com l’SD, així que mitjançant l’organització de fàbriques de trols, l’SD intenta mantenir el seu estatus de marginal a través de comptes anònims a Internet. Que aquest equilibri tingui èxit encara està pendent de comprovar-se.

La història d’èxit de l’SD és el resultat de la retirada de la socialdemocràcia de totes les formes de política d’esquerres. Però també es basa en l’absència d’una àmplia oposició popular a la política de dretes. Per aturar l’extrema dreta, cal la lluita de classes i l’internacionalisme proletari.

Article originalment publicat a People’s World. Disponible a: https://peoplesworld.org/article/sweden-democrats-neo-nazis-rebrand-and-push-the-whole-country-to-the-right/

Imatge de portada: News Oresund.

Articles relacionats

Darrers articles