La ultradreta dels Estats Units exporta odi antigai a Uganda

Autor

Del mateix autor

El 2 de maig, el parlament d’Uganda va aprovar un dels projectes de llei anti-LGBTQ més estrictes del món. La Llei contra l’homosexualitat de 2023 inclou llargues penes de presó i la pena de mort per a les persones atrapades exercint l’”homosexualitat agreujada” i altres delictes equivalents.

Contràriament al que diuen molts dels mitjans de comunicació, les lleis anti-LGBTQ no són necessàriament parts arrelades de la cultura dels antics països colonials com Uganda i altres nacions de l’Àfrica oriental. Aquestes lleis van ser portades no només als països africans, sinó a llocs com l’Índia, Malàisia i Singapur, pels colonialistes britànics. Les lleis antigai que s’acaben de derogar a Singapur, per exemple, van ser introduïdes allí pels britànics quan tenien el control.

Pel que sembla, els extremistes de la dreta a Occident han reprès ara on ho van deixar els colonialistes, ja que s’han convertit en els principals proveïdors d’odi a tot el món.

La legislació anti-LGBTQ d’Uganda torna ara a través del president Yoweri Museveni, que ha dit que l’homosexualitat és un “perill per a la procreació de la raça humana” – per signar-la, vetar-la o tornar-la al parlament per a més esmenes. Aquest projecte de llei recent contra els gais fa anys que està en procés a Uganda i té vincles directes amb la criminalització de la comunitat LGBTQ als Estats Units i a tot el món.

El març d’aquest any es va aprovar una versió anterior del projecte de llei que pretenia castigar les persones per simplement identificar-se com a LGBTQ. Tot i que aquesta darrera iteració del projecte de llei ja no inclou càstigs per això, sí que inclou altres dures persecucions.

Algunes de les parts principals de la legislació són les següents:

  • Aquells que siguin declarats culpables de l’anomenada “homosexualitat agreujada”, que es defineix com les relacions sexuals entre persones del mateix sexe amb algú que és seropositiu o menor de 18 anys, poden rebre la pena de mort.
  • Els menors de 18 anys que siguin declarats culpables d’homosexualitat poden ser empresonats per un màxim de tres anys.
  • Les persones poden ser condemnades a cadena perpètua si són condemnades per participar en actes d’homosexualitat.
  • La “promoció” de l’homosexualitat és un delicte castigat amb una pena de presó de fins a 20 anys.
  • És il·legal llogar locals amb coneixement de causa a persones que vulguin participar en actes homosexuals en aquests locals, sota pena de presó fins a 7 anys.
  • Aquells que siguin condemnats per intent d’homosexualitat, poden ser empresonats fins a 10 anys.

L’any 2014, el govern d’Uganda va aprovar un projecte de llei similar amb el mateix nom, que finalment va anul·lar el Tribunal Suprem. Aquesta retractació es va produir després de l’empenta d’arreu del món, inclòs el llavors president Barack Obama, que va condemnar la llei i va amenaçar amb sancions econòmiques al país. Malgrat aquesta anul·lació, els actes homosexuals continuaven sent il·legals a Uganda. Aquest, malauradament, no és una situació anormal al continent d’Àfrica, ja que l’homosexualitat està criminalitzada en més de 30 dels 54 països d’Àfrica.

Després de la votació al Parlament del 2 de maig, la presidenta Anita Among va pronunciar un discurs en què va instar els legisladors a mantenir-se ferms malgrat les crítiques internacionals. Després d’afirmar que havien de “protegir els ugandesos, protegir els nostres valors, les nostres virtuts”, Among va assegurar que “el món occidental no vindrà a governar Uganda”.

Museveni va seguir aquesta línia quan el president d’Uganda va elogiar el Parlament pel projecte de llei, afirmant que les nacions occidentals “estaven intentant imposar les seves pràctiques [d’acceptació LGBTQ] a altres persones”.

No obstant això, sembla que Among, Museveni i altres que pensen de la mateixa manera estan malinterpretant la història (i la realitat actual), ja que la legislació antihomosexual és una idea fomentada pels extrems dretans a Occident, especialment per alguns dels mateixos grups als quals el govern d’Uganda demana ajuda.

L’escriptora Leah Buckle fa una anàlisi exhaustiva de la història de la fluïdesa i la sexualitat de gènere a Àfrica en un assaig de 2020 titulat “La sexualitat africana i el llegat de l’homofòbia importada”. En ella, Buckle explica:

“Durant segles, a tot el continent africà hi va haver una actitud completament diferent cap a les identitats sexuals i de gènere. Molts països africans no van veure el gènere com una cosa binària, com sí que ho van fer els seus colonitzadors europeus, ni correlacionaven l’anatomia amb la identitat de gènere. En cap país africà abans de la colonització no veiem cap persecució de persones LGBT a causa de la seva sexualitat, ni cap llei anti-LGBT”.

Buckle continua descrivint quan es va començar a aplicar la legislació LGBTQ, i aquesta aplicació coincideix precisament amb la introducció de les actituds cristianes i el domini britànic. Buckle escriu que “La colonització i la propagació d’actituds cristianes fonamentalistes dels britànics van significar que gran part d’Àfrica va perdre la seva actitud cultural anterior cap a l’orientació sexual… L’homofòbia va ser legalment aplicada pels administradors colonials i missioners cristians. El 1910, els cristians representaven al voltant del 9 % de la població de l’Àfrica subsahariana; el 2010, la xifra havia augmentat fins al 63 %. Les lleis anti-LGBT no només es van escriure a les constitucions, sinó també a la ment de molts africans, i després del pas de diverses generacions, això s’ha convertit en dogma”.

Sota el domini britànic, l’homosexualitat es va convertir en il·legal a Uganda el 1902. Sembla, doncs, que Among i Museveni estan prenent decisions tenint en compte els ideals occidentals. No obstant això, aquesta connexió és molt més recent que remetre’s a principis de segle XX.

Actualment, als Estats Units, 13 estats (Alabama, Arkansas, Arizona, Florida, Geòrgia, Idaho, Iowa, Kentucky, Mississipí, Missouri, Dakota del Sud, Tennessee i Utah) han aprovat lleis o polítiques que restringeixen o prohibeixen completament l’atenció a l’afirmació de gènere per a la joventut. Segons GLAAD (Aliança Gai i Lesbiana contra la Difamació) i l’Institut de la Victòria LGBTQ+, s’han introduït més de 500 lleis anti-LGBTQ a les legislacions estatals dels Estats Units fins al 2023. Això inclou el governador de Florida, Ron DeSantis, sempre perillós, qui ha realitzat una ampliació del projecte de llei “Don’t Say Gay”.

Sembla que hi ha un esforç concertat dels conservadors republicans de dretes per fer una guerra cultural amb tàctiques feixistes, i que pretenen aprovar una legislació extremadament opressiva que no només deslegitimi les idees, sinó als éssers humans contraris a les seves opinions ideològiques. I no només intenten fer-ho als EUA, sinó que estan finançant iniciatives a l’estranger per fer-ho. Aquí és on entra en joc la connexió directa amb Àfrica, i Uganda en particular.

Segons un informe exclusiu de 2020 de Lydia Namubiru i Khatondi Soita Wepukhulu a openDemocracy, més de 20 grups cristians conservadors nord-americans coneguts per ser antiLGBTQ i antielecció han gastat almenys 54 milions de dòlars a l’Àfrica des del 2007. L’informe va assenyalar que la Fellowship Foundation, un “grup religiós secret dels Estats Units” el soci d’Uganda del qual, David Bahati, va escriure el famós projecte de llei d’Uganda “Kill the Gays”, va ser el que més gastava a l’Àfrica. Segons els informes, el grup va enviar més de 20 milions de dòlars entre 2008 i 2018 només a Uganda.

Tal com va assenyalar la comentarista de notícies Rachel Maddow en una de les seves recents emissions nocturnes, els funcionaris ugandesos tenen estrets vincles amb una agència d’Arizona anomenada Family Watch International. El Southern Poverty Law Center (SPLC) ha designat l’agència com a grup d’odi, descrivint-los com que estan treballant “dins de les Nacions Unides i amb països d’arreu del món per fomentar les postures antiLGBT i antielecció”. SPLC també descriu la fundadora Sharon Slater com algú que promou la pseudociència antiLGBTQ, inclosa la idea que l’anomenada “teràpia de conversió” pot eliminar l’homosexualitat.

Family Watch International, segons Maddow, va ser un dels organitzadors clau d’una gran conferència a Uganda que va acollir un gran nombre de legisladors i funcionaris.

El 3 d’abril, Janet K. Museveni, dona del president Museveni, va tuitejar una foto de grup d’ella mateixa, Slater i altres, amb el títol: “Recentment vaig tenir l’honor de reunir-me amb la Sra. Sharon Slater, presidenta de Family Watch International, i amb el seu equip, qui van assistir a la primera conferència interparlamentària regional africana a Uganda, centrada en els reptes globals que amenacen les famílies i els valors africans”.

Cal tenir en compte que a l’abril es va informar que el president Museveni volia una esmena afegida a la Llei contra l’homosexualitat perquè “les persones LGBTIQ+ psicològicament desorientades fossin rehabilitades”, és a dir, teràpia de conversió. La qual cosa sona molt semblant al que defensa Slater.

Aquest esforç per exportar odi arreu del món, sens dubte, tindrà conseqüències nefastes sobre les comunitats marginades afectades per aquestes lleis. El director executiu de Minories Sexuals d’Uganda, Frank Mugisha, va assenyalar en una entrevista recent que el llenguatge de la legislació ugandesa és “similar al que estem veient als Estats Units i altres països de grups extrems antigai i evangèlics”. L’activista va assegurar que el projecte de llei podria “suposar un risc de genocidi contra la comunitat LGBTQ+” si se signa.

Activistes i defensors de la comunitat LGBTQ continuen condemnant el projecte de llei i altres lleis antigai a tot el món. No obstant això, en connectar aquesta lluita amb l’assalt més gran als drets dels humans a tot el planeta, és evident que caldrà un moviment unificat de tots els qui donen suport als drets civils per combatre aquest atac creixent d’ideologies d’extrema dreta.

Imatge de portada: Rebecca Vassie, NTB.

Articles relacionats

Darrers articles