60 anys després de la seva mort, Elizabeth Gurley Flynn continua espantant a la dreta

Autor

Del mateix autor

Encara que porta morta gairebé sis dècades, sembla que Elizabeth Gurley Flynn continua ficant-se en la pell dels dretans. A penes dues setmanes després de la seva instal·lació, una placa històrica que commemorava el seu naixement a Concord, N.H., ha estat demolida per ordre de funcionaris republicans de l’estat.

La placa de ferro colat verd i blanc -del tipus de les quals es veuen als costats de les autopistes o en llocs públics assenyalant on van ocórrer esdeveniments significatius o van viure persones famoses- va ser erigida el Primer de Maig en el centre de Concord, on Flynn va néixer en 1890.

A penes es va cargolar el cartell en el seu lloc quan els conservadors van exigir la seva retirada, avergonyits pel que sembla que l’Estat reconegués a algú que va dedicar la seva vida a lluitar pels drets dels treballadors, el dret de vot de les dones, el control de la natalitat, les llibertats civils i la igualtat econòmica. Però va ser el lideratge de Flynn en el Partit Comunista USA el que realment els va fer bullir la sang.

“És una comunista devota”, es va queixar Joseph Kenney, membre republicà del Consell Executiu, l’òrgan de cinc persones que aprova els contractes estatals, els nomenaments judicials i altres càrrecs. “Com és possible que promoguem la seva propaganda, que continua existint ara a través d’aquest cartell en el centre de Concord?”.

Però en un estat el lema del qual és “Viu lliure o mor”, hi ha realment alguna figura millor per a representar aquest esperit rebel que la mateixa “noia rebel”?

Agitadora tota la seva vida

Flynn es va guanyar el seu sobrenom de Rebel Girl lluitant contra el mateix tipus de política reaccionària expressada per Kenney. Va debutar com a activista als 15 anys, pronunciant el seu primer discurs públic, “Tot allò que el socialisme farà per les dones”, al Harlem Socialist Club de Nova York.

Dos anys després, amb només 17, ja era organitzadora a temps complet dels Wobblies, els Treballadors Industrials del Món (IWW, per les seves sigles en anglès), un grup obrer revolucionari que pretenia organitzar a tots els treballadors en “Un Gran Sindicat”. Va viatjar d’un extrem a un altre del país, organitzant a treballadors de restaurants a Nova York, treballadors de la confecció a Pennsilvània, teixidors en Nova Jersey, miners a Minnesota, Montana i l’estat de Washington.

Per les seves gestes, va ser immortalitzada en una cançó pel famós compositor Joe Hill, que va escriure “The Rebel Girl” en 1915, donant a Flynn el sobrenom que la seguiria la resta de la seva vida.

La IWW es va enfrontar a moltes lluites per la llibertat d’expressió, ja que els patrons i els seus pistolers a sou en els departaments de policia locals estaven decidits a emmordassar a qualsevol que exigís drets per als treballadors. La patronal va pressionar als ajuntaments perquè prohibissin als organitzadors parlar als carrers.

Durant una d’aquestes batalles en Spokane, Washington, Flynn es va encadenar a un fanal perquè la policia no pogués arrossegar-la a la presó amb tanta facilitat. Allí va pronunciar un encès discurs exigint la llibertat dels treballadors per a organitzar-se i publicar les seves opinions. Acabaria entre reixes més de deu vegades durant els seus anys en la IWW.

Amb el primer Terror Vermell, en ple apogeu després de la Revolució Russa, les llibertats constitucionals com la d’expressió, premsa i reunió estaven sent atacades en tot els Estats Units. Els treballadors i les seves organitzacions eren els principals objectius, i els treballadors immigrants nascuts a l’estranger s’enfrontaven a deportacions massives. Això va impulsar a Flynn i a uns altres a fundar la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU) per a defensar la democràcia enfront dels reaccionaris de dretes.

També va impulsar a la ACLU a exercir un paper actiu en la lluita pels drets de la dona, en particular l’accés al control de la natalitat i el dret al vot.

Quan els anarquistes italians Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti van ser acusats d’assassinat en 1920, Flynn es va convertir en líder de la seva campanya de defensa i va ajudar a convertir el seu cas en una causa cèlebre internacional.

Encara que els dos van ser finalment assassinats per l’Estat, l’esforç per salvar-los va ajudar a llançar la International Labor Defense, que va lluitar per salvar als Nou de Scottsboro, va combatre el terror del Ku Klux Klan i va defensar als treballadors en els tribunals cada vegada que eren atacats. Flynn va presidir l’organització durant diversos anys.

A mitjan anys 30, enmig del sofriment de la Gran Depressió, el radicalisme de Flynn la va portar a afiliar-se al Partit Comunista (CPUSA, en les seves sigles en anglès). Gairebé immediatament, va començar a escriure una columna sobre temes femenins per al periòdic Daily Worker, predecessor de l’actual People’s World. Aquesta columna es publicaria setmanalment durant els 26 anys següents. En poc temps va ser triada membre del Comitè Nacional del CPUSA.

Durant la lluita global contra el feixisme hitlerià i l’imperialisme japonès en la Segona Guerra Mundial, Flynn va exercir un paper clau en el front intern. Va liderar la lluita per la igualtat salarial de les dones que substituïen als homes en les cadenes de muntatge i va advocar per la creació de guarderies per a aquestes mares treballadores.

En 1942, es va presentar com a candidata al Congrés per Nova York, fent de la unitat en la lluita contra el feixisme i la batalla per la igualtat en la llar els eixos principals de la seva campanya. Va obtenir 50.000 vots.

Després de la guerra, va tornar la repressió del Terror Vermell. Una dotzena d’alts dirigents del CPUSA van ser arrestats en 1948 i acusats de violar la Llei Smith sota el fals càrrec de “conspirar per a propugnar el derrocament del govern per la força i la violència.” La Rebel Girl va ser una líder central en el moviment per a defensar no sols als líders comunistes sinó també la Primera Esmena d’aquells que volien veure-la destruïda.

Quan en 1951 es va iniciar una segona onada de detencions anticomunistes, Flynn va ser empresonada amb altres 16 membres del Partit. En l’obertura del seu judici federal, va declarar:

“No som una conspiració criminal, sinó un partit polític de la classe treballadora dedicat a les necessitats i aspiracions immediates del poble estatunidenc, al progrés dels treballadors, els agricultors i el poble negre, a la preservació de la democràcia i la cultura, i a la defensa del socialisme”.

Encara que els membres del jurat no estiguessin d’acord amb la política del Partit Comunista, els va instar a recordar que, en una societat democràtica, el mer fet de pensar mai hauria de convertir-se en un delicte.

“Que cap de nosaltres oblidi, especialment en aquest judici en el qual es tracten noves idees i propostes de canvi social”, va dir, “les sàvies paraules d’Abraham Lincoln: ‘Aquest país amb les seves institucions pertany al poble que l’habita'”.

Nou mesos després, el tribunal va dictar una declaració de culpabilitat i Flynn va ser enviada a la presó Alderson de Virgínia Occidental durant els dos anys següents, juntament amb Claudia Jones i Betty Gannett, altres dues dones dirigents del Partit acusades en virtut de la Llei Smith.

Com a presonera núm. 11710, Flynn va posar per escrit els detalls de la seva vida en un correccional federal de dones, publicats més tard com My Life as a Political Prisoner: The Alderson Story. No sols va detallar les brutalitats físiques de l’empresonament, sinó també les seves conseqüències psicològiques:

“La pesada ombra de la presó va caure sobre nosaltres en aquests tres dies: la porta tancada i la patrulla nocturna. El gir d’una clau en l’exterior de la porta és una sensació estranya a la qual un mai s’acostuma. Un se sentia com un animal atrapat en una gàbia”.

També va aprofitar l’ocasió per a denunciar la naturalesa classista i racista del complex carcerari-industrial estatunidenc. “En Alderson no hi havia dones riques”, va escriure, subratllant com el sistema penitenciari consumia sobretot a dones pobres i de classe treballadora, en la seva majoria negres i hispanoparlants amb vides passades definides sovint pels abusos, les malalties mentals o la drogoaddicció.

Després de la seva sortida del centre penitenciari, Flynn no va dubtar a tornar al treball polític d’esquerres i a l’activisme comunista. També va tornar a presentar-se com a candidata a regidor de Nova York en 1957.

En 1961, els seus llargs anys de treball van ser reconeguts pels camarades, que la van elegir presidenta del Partit Comunista, la primera dona que ocupava aquest càrrec. Després de recuperar el seu passaport del govern, Flynn va viatjar a la Unió Soviètica en 1964 per a treballar en el seu pròxim llibre. Allí va emmalaltir i va morir als 74 anys.

Més de 25.000 persones van assistir al seu funeral d’estat en la Plaça Vermella de Moscou. Les seves restes van tornar als Estats Units, on van ser enterrats en el cementiri Waldheim de Chicago, al costat dels màrtirs de Haymarket i altres herois obrers.

Flynn es descrivia a si mateixa com una “revolucionària professional, una agitadora” contra les injustícies del capitalisme, el racisme i la misogínia. Com va escriure la professora Mary Anne Trasciatti: “No és exagerat afirmar que Elizabeth Gurley Flynn va participar en gairebé totes les campanyes importants de l’esquerra estatunidenca en els dos primers terços del segle XX”.

I és aquesta vida viscuda en la lluita el que tant irrita als conservadors de Nou Hampshire; senzillament no poden suportar l’erecció d’un marcador històric que pugui recordar a la gent tal figura o incitar-los a aprendre més sobre ella o, Déu no el vulgui, a seguir els seus passos.

Sununu s’encongeix

Així doncs, no és d’estranyar que el governador Chris Sununu s’afanyés a atendre les demandes dels seus companys republicans del Consell Executiu, que afirmaven que el marcador històric de Concord era “inapropiat, donada la implicació comunista de Flynn”. Atès que el marcador estava en propietat estatal, la seva oficina tenia potestat per a ordenar la seva destrucció.

El portaveu de Sununu, Ben Vihstadt, va dir el dilluns: “Es van seguir totes les polítiques i directrius per a retirar aquest polèmic marcador”.

Els partidaris de l’exactitud històrica discrepen de Sununu. Acusen l’estat de violar les seves pròpies normes per als marcadors, normes que diuen que els marcadors només poden ser “retirats” si “contenen errors de fet, estan en un estat de deterioració, o requereixen renovació”. Cap d’elles s’aplica en el cas Flynn.

“Continuem pensant que, segons les directrius del propi departament, la casa natal d’Elizabeth Gurley Flynn a Concord és un lloc adequat per a un marcador històric”, va dir Mary Lee Sargent, antiga professora d’història dels EUA i activista pels drets de la dona i els treballadors.

El senyal va ser aprovat l’any passat per l’Ajuntament de Concord després d’una recomanació del programa estatal de senyalització, gestionat per la Divisió de Recursos Històrics de N.H. i el Departament de Transports.

Un comissionat del Departament de Recursos Naturals i Culturals afirma que el programa de senyalització és popular “perquè s’inicia a nivell local”, sense cap “esforç des de dalt” per a poblar Nou Hampshire de senyalitzacions històriques dels herois polítics dels propis funcionaris electes ni per a netejar l’estat dels seus enemics ideològics.

Amb la intervenció de Sununu i els reaccionaris en els nivells més alts del govern estatal, aquesta tradició s’ha acabat. Pot ser que hagi vençut l’anticomunisme, però potser hi ha una escletxa d’esperança.

Gràcies a tota la cobertura mediàtica que els conservadors han generat amb la seva artificiosa controvèrsia, probablement més gent sabrà d’Elizabeth Gurley Flynn per articles com aquest de la qual mai hauria llegit una placa en el jutjat del centre de Concord.

Article publicat originalment en anglès a People’s World.

Articles relacionats

Darrers articles