La veu de Caitlin Moran: feminisme, justícia, actualitat, el nostre dia a dia

Autor

Del mateix autor

En una era on cada vegada més veus s’alcen per a desafiar les estructures de poder patriarcals i capitalistes establertes, Caitlin Moran és una figura destacada que combina la perspectiva feminista i de classe en la seva prolífica carrera com a escriptora i periodista, fortament caracteritzada per la seva defensa apassionada de la igualtat de gènere i la justícia social.

Nascuda en 1975 a Brighton i criada a Wolverhampton, totes dues ciutats d’Anglaterra, en el si d’una família obrera amb nombroses dificultats per a tirar endavant, des de l’adolescència va estar molt interessada a desenvolupar una trajectòria com a escriptora i, més endavant, periodista musical i guionista. Actualment col·labora en qualitat de columnista de política, feminisme i actualitat en diversos prestigiosos mitjans, entre ells The Times. L’impacte de Moran en la literatura contemporània i l’activisme feminista és innegable. El seu estil d’escriptura audaç i sense embuts resulta molt atractiu per a qui busca una lectura didàctica, però alhora lleugera i oberta al diàleg amb les pròpies opinions de la lectora.

Una de les obres més influents de Moran és Com es fa una noia (How to Build a Girl), una novel·la semi autobiogràfica que narra la vida d’una jove que busca trobar la seva identitat i propòsit en un món que molt sovint sembla estar en contra de les dones. A través d’aquesta obra, aborda temes com la sexualitat, la identitat i l’autoacceptació.

Un altre dels seus llibres destacats és How to Be a Woman, on planteja qüestions feministes de una manera franca i humorística que resulta molt habitual en tota la seva producció escrita. En aquesta obra, critica les normes socials que dicten com ha de comportar-se una dona i advoca per la igualtat de gènere d’una manera accessible i entretinguda, basant-se en experiències de la seva pròpia infància i joventut que li resulten a vegades molt doloroses, però també tendres, i per descomptat molt donades a generar reflexions profundament necessàries avui dia.

La seva publicació més recent és l’assaig What About Men?, encara sense traducció al català o al castellà, en el qual se centra en el paper que els homes exerceixen en aquesta societat actual que està vivint un despertar feminista ja imparable.

Caitlin Moran representa, en definitiva, una veu quotidiana amb la qual moltes podem sentir-nos identificades, una veïna més del nostre barri, una companya de treball, la qual cosa precisament subratlla la importància de la seva creació periodística i literària. Les veus obreres i feministes no sempre són benvingudes en determinats ambients lectors, i més que mai necessitem les seves reflexions mordaces que semblen no prendre’s de debò a si mateixes, al mateix temps que es prenen totalment de debò. La societat està canviant i oposar-se a això és reaccionari: Caitlin Moran ens parla de la seva família, les seves amistats, les seves aficions i el clima sociopolític que l’embolica tenint en compte que estem surfejant una onada que ja no deixarà la marea igual mai més.

Articles relacionats

Darrers articles