Les lluites socials per una sanitat realment pública i de qualitat

Autor

Del mateix autor

El 7 d’abril vàrem celebrar el Dia Mundial de la Salut en reconeixement de la salut com a dret bàsic i universal, així com per fomentar l’accés a l’atenció sanitària de qualitat a totes les regions del món, especialment a la població amb escassos recursos. L’any 1948 l’Assemblea Mundial de la Salut va proclamar el 7 d’abril com a Dia Mundial de la Salut. Aquesta data va ser escollida en commemoració la fundació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), per generar consciència sobre les malalties mortals mundials i fomentar hàbits sans en les persones. 

Quina és la situació a Catalunya?

Des d’aquell llunyà 1948, a Espanya i Catalunya, s’ha anat avançant. Però des de l’any 2008 amb la crisi econòmica, el neoliberalisme a Catalunya (representat pel president Artur Mas i el conseller de salut Boí Ruiz) va aprofitar l’ocasió per retrocedir en drets del personal sanitari i va permetre perdre part de la qualitat de la sanitat pública catalana, per a benefici de les empreses privades. Molts i moltes professionals van deixar el país per anar-se’n a altres indrets buscant millors condicions laborals, obrint un dèficit de personal sanitari important que, a hores d’ara, les administracions competents no poder revertir, i ho justifiquen argumentant que no hi ha personal sanitari disponible per contractar.

Des d’aleshores, han crescut les crítiques i els moviments a favor d’una sanitat pública de qualitat, també s’han multiplicat per tots els racons del país, com les vagues de metges i metgesses, personal d’infermeria i d’altres treballadors de l’àmbit sanitari. El que posa en evidència que les coses no van massa bé.

L’atenció primària: la base sense recursos

Professionals i usuaris coincideixen amb l’OMS que cal reforçar l’Assistència Primària, aportant el 25% del total del pressupost de Salut. Davant d’aquesta demanda, la realitat és una altra de ben diferent: estem convençudes que les diferents conselleries de Salut, des de les retallades convergents, han anat en la direcció de precaritzar l’àmbit sanitari per forçar a la ciutadania a fer ús de la sanitat privada.

D’altra banda, el 12 d’abril es va celebrar el dia mundial per a l’Atenció Primària, la porta d’entrada al sistema públic de salut. Des de Comunistes de Catalunya la defensem i creiem substancial que s’arribi al 25% del pressupost en salut de la conselleria de Salut. S’ha aconseguit ampliar del 15% fins al 18% després de l’acord del Govern amb PSC i Comuns, molt lluny del que és necessari com planteja l’OMS i moviments socials com la Marea Blanca de Catalunya, sindicats i ONGs.

Per acabar, no podem oblidar que les privatitzacions, la manca de professionals, els recursos insuficients, etc. fan les llistes d’espera desesperants. És urgent una mobilització massiva per canviar la tendència i poder gaudir d’una atenció sanitària més justa i més necessària que mai. Comunistes de Catalunya desplega els seus esforços en la defensa de la sanitat pública de qualitat i universal. I any rere any anem sumant més gent en aquesta gran lluita, fins a la gran mobilització que trastoqui als retalladors i aconsegueixi trencar amb l’estructura de domini i especulació que els regeix, que no és altra que el capitalisme.

Articles relacionats

Darrers articles