El Tudeh davant la revolta de les dones a l’Iran

Autor

Del mateix autor

Arran de l’assassinat de Mahsa Amini per part de la policia a l’Iran, s’ha aixecat un moviment de protesta massiu a tot l’Iran. Des de la redacció de la Realitat hem cregut convenient i interessant traduir aquests dos comunicats del Partit de les Masses de l’Iran (Tudeh). El Partit de les Masses de l’Iran és el principal partit comunista del país, així com un dels principals partits de l’oposició real del país. El Tudeh porta quasi quaranta anys lluitant en clandestinitat per la democràcia i el socialisme.

Comunicat del Partit de les Masses de l’Iran: L’aixecament generalitzat i valent del poble contra l’opressió i la tirania

Partit de les Masses de l’Iran

20 de setembre de 2022

Després de l’assassinat de la Sra. Mahsa Amini per part dels matons mercenaris del règim del Líder Suprem, les protestes populars generalitzades s’han estès com la pólvora per les ciutats del Kurdistan iranià i per tot l’Iran. S’han rebut informes fiables que indiquen una intensificació de les protestes de la gent de les ciutats de Sanandaj, Mahabad, Oshnoye, Saqqez, Marivan, Bukan, Piranshahr, Kamyaran, Teheran, Isfahan, Rasht, Mashhad, Hamedan, Kermanshah, Tabriz, Shiraz, Qom, Kerman, Zanjan, Qazvin, Arak, Urmia, Gohardasht, entre altres localitats del país. A moltes ciutats del Kurdistan iranià, els botiguers i els comerciants del basar també han tancat. Aquestes protestes també s’han estès als campus universitaris, com ara la Universitat de Teheran, Tarbiat Moalem, Allameh Tabatabai, Amir Kabir i Kharazmi, així com la Facultat de Ciències Mèdiques de la Universitat de Tabriz.

La direcció del règim i les seves organitzacions de seguretat inicialment van afirmar que Mahsa Amini no havia estat assassinada a mans dels mercenaris de la “Patrulla de Guia”, sinó que havia mort per una aturada cardíaca. 

S’ha tornat a demostrar que el règim iranià és la principal causa de repressió, violència i terror al nostre país, després de dies d’atacs brutals i sagnants contra les multituds de manifestants, així com un gran nombre de detencions. 

Segons els informes, almenys quatre compatriotes han mort i 75 manifestants han resultat ferits després que les forces de seguretat del règim obrissin foc. El règim té por de la propagació d’aquestes protestes i com ha fet anteriorment, ha interromput totes les connexions d’Internet i de telefonia mòbil, i ha instaurat la llei marcial a moltes ciutats del Kurdistan iranià.

El nostre Partit, en la seva declaració del 17 de setembre de 2022, va subratllar que la tràgica mort de Mahsa Amini a mans dels delinqüents del govern de la República Islàmica, ha demostrat una vegada més la clara realitat que amb l’actual règim no hi ha cap esperança d’acabar amb la repressió i la supressió violenta i sagnant de drets i llibertats.

L’any passat vam ser testimonis de les protestes valentes de diferents estaments socials: treballadors, professorat, jubilats, dones, joves i estudiants universitaris contra aquest règim ignorant i criminal. Protestes que s’han anat estenent dia a dia amb consignes més clares que reflecteixen els autèntics desitjos del poble. Aquestes consignes han sigut: “A baix el dictador!”, “A baix la institució del lideratge religiós suprem!”, “Khamenei és un assassí, el seu govern és il·legítim!”, “Mort a l’opressor, sigui rei o líder suprem!”, “Del Kurdistan a Tabriz; la nostra paciència s’ha acabat!”, “Si no ens mantenim junts, morirem un a un!” i “Aquest és el nostre missatge final; el nostre objectiu és el mateix règim!”. El protagonisme de les dones en aquestes recents protestes populars i el seu eslògan, “Dones, vida, llibertat!”, té especial importància.

Tot i que expressa la seva solidaritat amb la lluita valenta del poble del nostre país contra el règim teocràtic del ‘líder religiós suprem’, el Partit de les Masses de l’Iran torna a emfatitzar que el camí per a superar l’actual règim autoritari passa per l’acció conjunta i una lluita cohesionada d’un ampli espectre d’estrats socials i de totes les forces progressistes i amants de la llibertat, per posar fi a la tirania actual i obrir el camí cap a l’establiment d’un govern nacional democràtic. Tots els membres, partidaris i simpatitzants del Partit de les Masses de l’Iran, juntament amb tota la gent amant de la llibertat de la nostra pàtria, estem fermament i decididament al costat del nostre poble oprimit i desesperat en aquesta difícil lluita contra la dictadura governant.

El Partit de les Masses de l’Iran fa una crida a totes les forces que defensen la pau, la llibertat i el socialisme al món perquè donin suport a la lluita justa i legítima del poble iranià. Una lluita per la pau, la llibertat, la democràcia, la sobirania nacional i la justícia social, contra la dictadura i contra la discriminació basada en la raça, la religió i el gènere.

Avancem cap a un front unit contra la dictadura! Per a la llibertat, la pau, la independència, la justícia social i l’establiment de la república democràtica nacional!

Comunicat del Comitè Central del Partit de les Masses de l’Iran: Continuem i intensifiquem el moviment de protesta popular tot mobilitzant a les masses

Comitè Central del Partit de les Masses de l’Iran

24 de setembre de 2022

Avançant cap a l’organització d’una vaga general de masses i coordinant protestes populars al voltant de reivindicacions bàsiques comunes, el règim dictatorial, tirànic i corrupte, així com els seus òrgans repressius, es poden posar de genolls! 

Benvolguts compatriotes!

Després de l’odiós assassinat de Mahsa Amini per part dels mercenaris de la “Patrulla d’Orientació Moral” del règim teocràtic del Líder Religiós Suprem, per primera vegada en els darrers anys, el poble oprimit de més de 80 ciutats del país s’ha embarcat en un procés sense precedents de protesta. Una protesta política, social i econòmica en repulsió per aquest terrible crim comès pel règim cada cop més impopular de la República Islàmica. Aixecant-se i desafiant seriosament la repressió continuada dels drets de les dones al nostre país i l’aplicació del hijab obligatori. És important subratllar que les protestes públiques generalitzades el 2018 i el novembre de 2019 es devien principalment a l’augment de les pressions econòmiques, inclosa l’augment sobtat dels preus de la benzina el novembre de 2019.

Abans d’això, les protestes populars el 2018 van començar per primera vegada a Mashhad i en diverses ciutats de la província de Khorasan, sota el lema: “Estan utilitzant l’Islam com a eina per aixafar el poble!” Això va iniciar una onada de protestes que es va estendre per tot el món. Ciutats de tot l’Iran en l’espai d’una setmana. En aquelles protestes, la gent va cridar l’atenció sobre els problemes de les polítiques del règim mitjançant l’adopció de consignes específiques i va declarar que la solució a aquests problemes seria canviar els alts càrrecs del govern i les seves polítiques.

Les protestes populars del 15 al 21 de novembre de 2019, que es van dur a terme a més de 100 ciutats, van demostrar clarament la ira de la gent davant més de quaranta anys d’opressió, repressió, discriminació, saqueig i assassinats. Aquesta ira es va desencadenar per la sobtada triplicació dels preus de la benzina. Una pujada de preus que va pertorbar seriosament la vida de més del 80% de la nostra gent.

El Partit de les Masses de l’Iran ha subratllat, en els últims anys, que malgrat la presència de les condicions objectives per a una transformació social a l’Iran, les condicions subjectives necessàries per a aquestes transformacions, malauradament, actualment no existeixen a causa de la contínua repressió exercida per aquest règim criminal. 

Això vol dir essencialment que no hi ha forces social-polítiques organitzades que puguin aglutinar les protestes populars fins al punt crític d’una vaga general a tot el país i la presentació d’un programa polític específic per generar una alternativa popular i així treure el règim islàmic del país. 

Sense intentar coordinar els esforços dels treballadors i els oprimits al voltant de consignes mínimes, agradables i realitzables entre les seves files; sense vincular les heroiques lluites dels treballadors i treballadores, amb les de les dones, els joves i els estudiants; sense la participació de tots els diferents estaments de la societat que cerquen un canvi fonamental, el règim del Líder Religiós Suprem continuarà vigent malgrat totes les crisis.

A hores d’ara desenes de milers de joves, dones i estudiants s’han aixecat arreu del país per lluitar contra el règim en més de 80 ciutats, amb desenes de  morts i centenars de ferits. Tot i això, els treballadors i  treballadores, que els darrers anys es van estar al capdavant en les lluites crucials contra el règim, no hi tenen una forta presència. La participació de la classe obrera en aquestes protestes, amb la seva capacitat i voluntat de paralitzar el règim i les seves organitzacions econòmiques, podria tenir un paper clau per inclinar la balança de poder a favor del moviment de protesta de masses. 

Benvolguts compatriotes!

En desconnectar Internet i les xarxes de comunicació, el règim està clarament planejant una supressió violenta, generalitzada i sagnant de les protestes, com ja va dur a terme el 2018 i el 2019. En els darrers dies, la gent i els joves protestants han demostrat que, amb la resistència conjunta, poden obligar els mercenaris del règim a retirar-se i fugir. En aquests moments crítics i decisius, la solució és una acció conjunta i coordinada amb una àmplia participació de tots els estaments i classes de persones, especialment obrers i treballadors, per fer front als atacs repressius del règim. No s’ha de permetre que aquest règim criminal i ignorant neutralitzi l’extensió del moviment de protesta de masses mitjançant l’opressió brutal i el tancament de les xarxes de comunicació.

El règim de la República Islàmica és totalment irreformable i la seva existència només pot portar a terribles desastres per a l’evolució del nostre país cap a la llibertat, la pau, la seguretat i la justícia social. La continuïtat del règim actual és la causa última de la inseguretat al nostre país. Els diferents òrgans repressius del règim, des de la milícia Sepah (IRGC) i Basij fins al Ministeri d’Intel·ligència i la “policia de la moral”, han robat la seguretat i qualsevol semblança d’una vida normal a la majoria de la gent del nostre país. L’objectiu principal del poble, tal com ha afirmat clarament en els seus eslògans, és la transició de l’actual dictadura a un Iran lliure i independent, emancipat dels grillons del règim teocràtic i de l’amenaça d’intervencions estrangeres, també les fetes per agències de propaganda estrangeres.

El Partit de les Masses de l’Iran condemna una vegada més la sagnant i brutal repressió del règim teocràtic contra la gent del nostre país i fa una crida a totes les forces progressistes de l’Iran, i del món en general, a donar suport a les manifestacions.

  • De la mà, avançarem junts cap a l’ampliació de la lluita popular coordinada contra la dictadura dominant!
  • La victòria serà de la gent del nostre país, tard o d’hora!
  • Saludem les dones i els homes lliures que han desafiat amb tanta valentia el règim criminal i ignorant al camp de batalla!

Articles relacionats

Darrers articles