Torna La Realitat! La festa de Comunistes de Catalunya

Del mateix autor

Les festes dels partits comunistes

Un cop l’any, els comunistes d’arreu del món es troben per celebrar la festa del seu partit. Aquestes festes són força especials per nosaltres, perquè permeten que ens retrobem tots, juntament amb família, amics i les persones més properes. És un moment de compartir, debatre, gaudir i celebrar que hi som, que hi serem i que lluitem cada dia per un món més just per tothom. 

I, per ser coherents, per descomptat, és la mateixa militància la que les munta perquè, ja se sap, no som com altres partits polítics: no es tracta de què pot fer el Partit per nosaltres, sinó què podem fer nosaltres pel Partit. I, un cop l’any, ens organitzem per poder fer una festa on pugui venir tothom, però que també sigui per nosaltres. Es busca trobar l’equilibri entre allò combatiu i allò festiu, organitzant una jornada on hi tinguin cabuda petits, grans i més grans; xerrades que ens facin pensar i aprendre; música que ens representi i que ens faci ballar; i menjar, per suposat, popular. És un dels moments on ens retrobem amb els i les camarades, on desenvolupem noves connexions i afinitats. En definitiva, representa l’obertura del partit comunista a la societat i el diàleg dins de la classe obrera.

El nom de la nostra festa ve del nostre òrgan d’expressió, la revista Realitat. Aquesta és la tradició: molts partits d’arreu del món li posen nom a la seva festa per aquest motiu. A Europa podem trobar grans referents de festes de Partits Comunistes, com ara la Festa de l’Humanité, que organitza el Partit Comunista Francès -que va ser la primera festa d’un partit comunista, l’any 1930-, o la Festa do Avante, que organitza el Partit Comunista Portuguès i que dura tres dies i a on hi assisteixen milers de persones. Si mirem enrere, a Catalunya, tenim com a referent la Festa del Treball del PSUC, que se celebrà entre 1977 i 1990. Nosaltres la celebrem al Parc Josep Serra i Martí de Nou Barris, a Barcelona, un barri treballador amb una història combativa i de classe que ha marcat, sovint, la trajectòria de les lluites obreres a Barcelona i a Catalunya. Enguany se celebra el 28 de maig.

Debat, cultura i política 

Un esdeveniment com aquest és alegria, festa i celebració, però naturalment la festa d’un Partit Comunista no pot estar buida de contingut. De fet, n’ha d’estar ben farcida! Per això, novament aquest any la festa inclourà exposicions i actes de petit format durant tot el matí, com la presentació del llibre “A contracorriente: las disidencias ortodoxas en el comunismo español” o taules rodones i xerrades amb temes com l’educació, els plans d’igualtat, el context polític al Marroc o l’impacte de Thomas Sankara als moviments socials africans.

Aquests dos últims temes venen de la mà d’entitats internacionals que tindran presència enguany a la festa. I és que, en un moment en què la solidaritat internacionalista és tan important, hem volgut convidar a una quinzena d’entitats, partits comunistes de diferents països i organitzacions de solidaritat que tindran un espai propi a la festa i hi participaran amb xerrades, informació i actuacions musicals.

Mantenint el sentit de donar la importància que es mereix a la solidaritat i la justícia, a la tarda els dos grans actes amb contingut polític de la festa ens brindaran una oportunitat d’escoltar, pensar i discutir sobre aquestes qüestions. A primera hora de la tarda podrem assistir a un acte sobre el conflicte del Sàhara, amb presència del Front Polisario i d’entitats sahrauís. Després, a les 18:30, a l’acte central de la festa, parlarem de Pau, Justicia Social i Solidaritat amb persones com Marta Rosigue (diputada per ERC al Congreso), Tania Sanchez (diputada per Más País a Madrid) i Hector Sanchez (el Secretari General de Comunistes de Catalunya).

Una festa per a tothom

Alhora, una festa com aquesta, que convida a tothom a que s’hi apropi, ha d’incloure també activitats per als més petits, mantenint alhora la voluntat d’oferir oci alternatiu i amb contingut. La festa començarà a les 11h, amb batucades actuades per petits i grans, de les AFAs dels barris propers al parc a on se celebra la festa, i continuarà amb el concert de 2princesesbarbudes. A la tarda hi haurà contacontes —deconstruint els contes tradicionals— i jocs gegants, i durant tot el dia tindrem jocs d’orientació.

Per als adults també hi ha entreteniment amb contingut: hi haurà música i menjar i, sobretot, l’actuació de les Oye Polo a darrera hora de la tarda, abans de passar a la festa de la nit.

A la nit, passem a la festa organitzada per la Joventut Comunista de Catalunya. Una festa com aquesta (durant el dia i durant la nit) suposa un esforç militant perquè tot surti bé i tant la militància com tothom que s’hi apropi en gaudeixi i pugui confraternitzar, debatre i generar companyonia. En aquest sentit, la Joventut Comunista s’encarrega enguany plenament de la part nocturna, més festiva, a més de contribuir a l’organització i el contingut de la festa durant tot el dia.

Com sempre, aquest 28 de maig la Festa Realitat vol recuperar el fil dels aplecs obrers als barris, als camps o als parcs i generar aquest espai de trobada i celebració per a tothom que vulgui compartir la festa, la reflexió i la lluita.

Autoria

Articles relacionats

Darrers articles