Línia vermella

Del mateix autor

La nova estrella de les greus amenaces a l’ordre del món occidental és una monarquia constitucional amb assemblea legislativa, en un arxipèlag que va ser protectorat britànic fins a 1978 i amb una població que fa dos anys no superava els 686.878 habitants. Per a qui no li agradin les endevinalles, us avisem que es tracta de les Illes Salomó, un microscòpic país d’Oceania (una àrea de 28.450 km²) situat en el sud-oest de l’Oceà Pacífic, veí d’Austràlia, que en aquests dies d’abril va tenir l’atreviment de signar un acord de seguretat amb la Xina.

«Controvertit», «polèmic», «pot afectar la seguretat de tota la regió», està provocant una «ona de xoc», van ser algunes de les expressions utilitzades avla premsa, inclosa la portuguesa, per a adonar-se que sonen les campanes en els centres de presa de decisions de l’imperialisme estatunidenc i similars.

El divendres, el ministre d’Exteriors japonès, Yoshimasa Hayashi, va dir que la seguretat de la regió d’Àsia-Pacífic podria veure’s amenaçada i, per tant, el Japó segueix “amb preocupació” el desenvolupament de la situació. El diumenge li va tocar al primer ministre d’Austràlia, Scott Morrison, advertir que la possible construcció d’una base militar per part de la Xina a les Illes Salomó seria una “línia vermella” per a diversos països de la regió i també per als Estats Units.

Es recorda, de pas, que Austràlia és, juntament amb els EUA i el Regne Unit, un dels subscriptors de l’AUKUS, l’aliança polític-militar que té com a objectiu, entre altres coses, dotar a Austràlia d’armament nuclear per a fer front a la Xina, ara considerat com una “amenaça sistèmica” a l’hegemonia estatunidenca.

Més directament, els EUA va enviar una delegació d’alt nivell a Salomó amb un missatge clar, segons un comunicat de la presidència dels EUA: si el govern dels EUA autoritza a Pequín a “establir una presència militar de facto”, això generarà “serioses preocupacions” als Estats Units, que “prendrà represàlies en conseqüència”.

L’advertiment – amenaça? – especifica que el dret a prendre represàlies també s’aplica en cas que s’estableixi qualsevol “instal·lació militar” o “capacitat de projecció de força” que permeti un desplegament xinès a la regió, i emfatitza que els EUA “supervisarà de prop els desenvolupaments en consulta amb els seus socis regionals’.

Que ningú confongui a Biden amb Putin, la Casa Blanca garanteix “respectar el dret” d’Illes Salomó a prendre les seves “decisions sobiranes”.

Si s’ha de jutjar per l’absència de comentaris crítics, sembla que tots els que estan ben (in)formats consideren legítimes les preocupacions de Washington sobre aquest perill potencial… a 11.895 km de distància. Qualsevol semblança amb les afirmacions de Moscou, amb l’OTAN a la porta, és, per descomptat, pura coincidència.

Publicat originalment en portuguès a Avante

Autoria

Articles relacionats

Darrers articles