Xiula: quan l’oci familiar també pot ser transformador

Del mateix autor

La Festa Realitat sempre ha tingut un espai reservat per a les criatures, ja que entenem la seva criança i educació en comunitat i sempre hem apostat per fer una Festa per a petites i grans.

Aquest any, però, hem decidit fer un pas endavant i equiparar la programació per persones adultes a la programació per la infància. Buscàvem una proposta cultural de primer ordre en el panorama català, però també de caràcter alternatiu i transformador. La resposta immediata al perfil que buscàvem es diu Xiula, un grup musical per a infants, però també per a adults, amb un missatge molt potent i que encaixa com anell al dit en el que buscàvem.

Com ells mateixos es defineixen Xiula és una experiència única d’animació musical. Des dels seus inicis han combinat la seva proposta musical amb l’experiència dels seus membres en el món del lleure (com sabreu dels seus concerts dividits entre escoltes i esplac) per fer una proposta d’espectacle-animació carregada de discurs crític. Són extraordinàriament capaços d’animar a tot el públic assistent mentre deixen caure missatges importants que perduren en les criatures presents.

Tenen cançons sobre els hàbits alimentaris saludables (i divertits) com Sucre o Verdura i Peix, reivindicatives com els drets dels infants o l’escola que volem, de valors alternatius a la ideologia dominant com T’estimo bastant, inclusives com Mirada Estràbica i un llarg etcètera. Però la humil opinió del que escriu és que el que els ha fet connectar amb tots els membres de les famílies catalanes són dos elements: tractar els infants com a persones reals i interpel·lar també en les cançons a mares i pares.

Per exemplificar el tracte genuí que tenen com a grup de música d’animació infantil ens podem fixar en la producció de continguts que van tenir durant el confinament amb un fantàstic videoclip amb la col·laboració de desenes de nenes i nens o amb els missatges centrats en els drets dels infants en aquells dies tan durs.

Per altra banda, des de sempre s’han centrat en interpel·lar al conjunt de la família amb cançons sobre la quotidianitat com Polls o Cantant tu et vas fent gran. Però sense cap dubte ha estat amb el seu últim disc Descontrol MParental on han sabut tocar absolutament totes les tecles per convertir les mares i pares de les personetes que conformen el grup de fans de Xiula en els seus principals seguidors.

En la festa Realitat gaudirem de l’espectacle Big Chicken que és un repàs dels seus principals èxits sense la inevitable dosi de teatralització que li posen el Jan, el Rikki, l’Adrià i el Marc (als qui ara s’hi han afegit la Paula i acompanyament de vents). Tot i això, us recomanem que si teniu l’oportunitat i no ho heu fet aneu al teatre a veure el seu festival MParental! Com ens va dir el Rikki: Contra el capital, Xiula!

Autoria

Articles relacionats

Darrers articles