Els aspectes geopolítics i legals de Sheikh Jarrah

Autor

  • Fouad Baker

    Jutge palestí representant davant la Cort Penal Internacional (CPI) i cap del Departament Jurídic del Front Democràtic per l'Alliberament de Palestina.

Del mateix autor

El 6 de maig de 2021, el Tribunal Suprem israelià decideix desnonar les llars dels palestins del barri Sheikh Jarrah en el Jerusalem ocupat, acompanyat de detencions arbitràries de palestins amb l’objectiu d’ampliar la zona d’assentaments il·legals i judaitzar la Jerusalem ocupada. Aquesta decisió no ha estat la primera ni l’última. Més aviat, el Tribunal Suprem israelià ha dictat moltes decisions destinades a desnonar els palestins de casa seva abans.

El cas de Sheikh Jarrah va començar el 1956, sota el domini jordà sobre Cisjordània, quan 28 famílies refugiades es van traslladar al barri Sheikh Jarrah, després de perdre les seves llars durant la Nakba el 1948, quan el 1956 es va celebrar el Ministeri de Construcció i Desenvolupament jordà, amb l’Agència de Socors i Obres per als Refugiats Palestins “UNRWA” per proporcionar-los habitatge al barri de Sheikh Jarrah, de manera que el govern jordà va proporcionar el terreny i l’UNRWA va donar els costos de la construcció de 28 cases. Una de les condicions més importants d’aquest acord era que els residents paguessin una quota nominal per delegar la propietat als residents, tres anys després de finalitzar la construcció. Tres anys després de la finalització de la construcció i després de la guerra de juny de 1967, la devolució de la terra no es va continuar a causa de l’ocupació israeliana a Cisjordània.

El sofriment dels residents del barri Sheikh Jarrah va començar l’any 1972, quan els colons de la comunitat jueva sefardita, el Comitè Knesset d’Israel (el Comitè de Jueus Ashkenazi) i la reivindicació de la propietat de la terra es van construir cases el 1885 i el 1972 les dues associacions israelianes van exigir al tribunal que abandonés (4) les famílies de les seves cases, acusades d’agredir il·legalment els béns d’altres, i el 1976 el tribunal israelià va dictar una sentència favorable a les quatre famílies, i aquesta sentència establia que l’existència d’aquestes famílies en aquest terreny és legal.

El 1970 es va publicar la Llei d’assumptes legals i administratius a l’estat d’ocupació israelià, que estipulava que els jueus que van perdre la seva propietat a Jerusalem Est el 1948 la poden restaurar i, fent referència a la llei israeliana sobre propietats en absència de 1950, els palestins que van perdre la seva propietat la propietat el 1948 no està autoritzada a restaurar-la, i les autoritats israelianes la transfereixen a l’estat.

Amb referència al fet que el govern d’ocupació israelià va concedir una indemnització a tots els jueus que van perdre la seva propietat el 1948 i els va donar un substitut a les terres del 1948, i tenen dret a una indemnització doble per la pèrdua segons la Llei d’afers legals i administratius israelians. .

Als anys noranta, els residents del xeic Jarrah van ser enganyats per un advocat israelià i van ser acusats de defensar-los. El 1982, associacions d’assentaments israelians van presentar una demanda contra 24 famílies i 17 famílies palestines van contractar l’advocat israelià “Tosia Cohen” per defensar-les i, el 1991, l’advocat va aprofitar el poder de les famílies que posseïen les famílies palestines. ell, i sense que ho sàpiguen, va signar la propietat d’aquesta terra a les associacions d’assentaments i es va atorgar a la família del xeic Jarrah la condició d’inquilins.

Després de conèixer aquest engany, algunes famílies van presentar actes de propietat i documents que demostraven la seva propietat del tabú otomà a Turquia, i van ser presentats al Tribunal Central israelià el 1997, però es va negar a reconèixer (el 2005) els documents que se li van presentar, i el 2006, el Tribunal Suprem israelià va anul·lar l’apel·lació presentada per les famílies.

El 2003, les forces d’ocupació israelianes van tancar la seu de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina, situada al barri del xeic Jarrah, a més del Teatre Nacional, i moltes de les seus de les missions diplomàtiques. Aquesta ciutat és una fita arqueològica important i compta amb un gran centre estratègic des del punt de vista geogràfic de l’estat d’ocupació israelià, que des de 1967 tenia ganes de reforçar la presència jueva i establir-hi assentaments jueus.

L’estat d’ocupació israelià també va intentar assolir el mateix objectiu limitant el nombre de població palestina i establint plans sistemàtics per desplaçar-los a la força, impedint el desenvolupament de la societat palestina, i aquestes polítiques il·legals inclouen la política de separació espacial, com va passar en el cas del mur de separació, que va ser condemnat pel Tribunal Internacional de Justícia. El 2004, va plantar llocs avançats a zones estratègiques dins dels barris palestins, i va donar suport al control de la propietat palestina i la seva confiscació de diversos mètodes, inclosa la obligació de les famílies palestines a evacuar les seves cases per la força, a altes hores de la nit, amb l’objectiu de desplaçar-les i despullant-los de casa, per escampar terror entre ells.

El 1973 les autoritats d’ocupació israelianes van plantar l’assentament de “Givat Hamatos” a Sheikh Jarrah a la carretera Jerusalem-Ramallah, i el seu control en va arribar a (3500) dunums, i el nombre d’unitats d’habitatge il·legals va augmentar fins a (500) fins a l’any del 1990, i a mitjan 1990, s’han convertit (4.200) en habitatges il·legals, on viuen (13) mil colons.

Els assentaments israelians als territoris palestins ocupats són un dels crims comesos que es van classificar com a delicte de guerra, ja que l’Estatut de Roma garanteix greus incompliments de les lleis i normes internacionals, ja que l’article de la llei (8/2 / B / 8) estableix la criminalització de l’ocupació, directa o indirectament, mitjançant la transferència de parts de la seva població civil a les terres que ocupa o la deportació o trasllat de tota la seva població civil a la terra que ocupa o parts de la seva població a les terres que ocupa i la transferència de la població indígena al lloc on es troben els assentaments. Per tant, Israel es va oposar a l’Estatut de Roma, inclòs qualsevol text basat en el Quart Conveni de Ginebra.

I basat en les resolucions internacionals 242 del 1976 de les Nacions Unides, 338 el 1973, 1515 el 2003 i 2334 el 2016 emeses pel Consell de Seguretat, a més de l’opinió consultiva del Tribunal Internacional de Justícia sobre el mur de separació dels paràgrafs 73-74 i l’acord dels estats en el Conveni de Ginebra i altres decisions que confirmen l’ocupació d’Israel pels territoris palestins el 1967, inclosa la de Jerusalem Oriental.

El terme transferència s’ha d’interpretar a l’article 8/2 / B / 8 de l’Estatut de Roma, segons el qual es va produir absolutament i, com a norma general, s’ha de generalitzar l’absolut. Tot plegat fa que els assentaments siguin il·legals, contràriament al que afirma l’altra part, o mitjançant la venda de les terres palestines als israelians en aquest article, i des que el govern d’Israel ha fet una transferència directa i indirecta a través de la legalitat i facilitats materials i privilegis que atorga als seus residents que viuen en assentaments israelians ubicats a les terres palestines ocupades, cosa que demostra la seva responsabilitat penal, començant per la Llei de nacionalitat jueva i la Llei d’assentament d’organitzacions a “Judea i Samaria”, que significa el palestí. Cisjordània núm. 5777, que va ser aprovada per la Knesset israeliana el 2016.

Per tant, la comunitat internacional ha d’actuar immediatament per aturar la política de neteja ètnica seguida per l’estat d’ocupació israelià i l’Autoritat Palestina ha de fer un seguiment del fitxer d’acord presentat al Tribunal Penal Internacional, per tal de posar fi a tota mena de persones humanes. crims comesos per l’estat d’ocupació israelià, representats pels delictes de persecució i apartheid. I crims de guerra, assentaments, presoners i la judaització de Jerusalem.

Article publicat originalment per AL-Hourriah.

Articles relacionats

Darrers articles