Arxiu Josep Serradell “Roman”, una nova fase de l’arxiu de Comunistes

Authors

Del mateix autorJoan Tafalla, Alicia Valencia, Miquel Àngel Sòria, Manolo Moreno, Pancho Gallardo, Jordi López, i Albert Fajula.
Comunistes de Catalunya ha anat prenent decisions polítiques pel que fa a la preservació del patrimoni històric i la memòria de la lluita que prové fonamentalment del període 1982-2014, etapa en la qual el Partit dels i les Comunistes de Catalunya (PCC) va tenir activitat. Però també de l’herència rebuda dels temps de la clandestinitat i la lluita contra la dictadura franquista, la transició, l’exili i els primers temps de la democràcia, quan la nostra referència era el PSUC.
Ha estat a partir de l’últim congrés, el juny del 2017 a Badalona, que el partit va encarregar a un grup de camarades la gestió del procés de preparació del patrimoni documental comunista per a la seva difusió. Aquest patrimoni és propietat de Comunistes de Catalunya, però també és la història de molta més gent que potser ara és a altres organitzacions polítiques. No fem una gestió privada del patrimoni comú, i tot i que la gestió és nostra i la propietat és nostra, concebem l’arxiu com un Espai de Trobada, amb l’objectiu de posar aquest patrimoni a disposició d’estudiosos i del públic en general.
Recollíem una herència de patrimoni documental, sobretot a través de camarades que havien anant confiant-nos els seus documents, llibres, col·leccions de revistes, etc.,  i de tasques prèvies que s’havien dut a terme, sobretot en la dècada dels anys 2000, en què el PCC a través de la Fundació Pere Ardiaca, va encarregar a un grup de camarades organitzar l’arxiu fotogràfic de l’Avant, la col·lecció de l’Avant i el fons donat per Josep Serradell “Roman”.
Tota la documentació que s’havia preservat del que havia anat generant el PCC, la Fundació Pere Ardiaca, el setmanari Avant, la revista Realitat, la CJC, i òrgans centrals i intermedis  de direcció del partit, així com de les cèl·lules i de la Festa d’Avant, entre d’altres, es van emmagatzemar en un primer moment en el local del Liuva, d’on van haver de ser traslladats al local de Mollet.
En aquesta última etapa, hem traslladat des del local de Mollet tota la documentació d’arxiu, i la major part de la biblioteca especialitzada, a l’espai que s’ha preparat específicament com arxiu dins del local de Montcada. S’ha dotat l’espai de mobiliari adequat i d’eines per  poder anar treballant en la creació dels instruments de descripció amb la finalitat de  posar a la consulta pública tota la documentació. Aquesta feina és ingent, i s’ha decidit abordar-la per etapes. De moment, però, hem aconseguit unificar en un sòl espai l’arxiu de Comunistes. També hem ingressat la documentació provinent de Portal de l’Angel, i la que havia estat emmagatzemada al local de Sant Adrià, que inclou la documentació del fons d’EUiA d’aquesta localitat.
Així que ja tenim local per l’arxiu, tenim una biblioteca especialitzada amb milers d’exemplars, tenim una col·lecció de cartelleria, amb milers de cartells, tenim una col·lecció de fotografies del fons de l’Avant de més de 12.000 fotografies en paper i digitalitzades, tenim una hemeroteca amb la col·lecció completa del setmanari Avant, del qual ja hem digitalitzat els primers 25 números, tenim la col·lecció sencera de la revista Realitat, tenim una amplíssima  col·lecció de revistes, algunes dels temps de la clandestinitat editades a l’exili, revistes del moviment comunista internacional, etc. També tenim nom: Arxiu Josep Serradell “Roman”. Centre de Documentació del Moviment Obrer i Comunista.
I avui us presentem la web de l’Arxiu Josep Serradell “Roman”. Ara ja tenim web. Aquesta web ens permetrà oferir al món el nostre patrimoni històric de lluita, la lluita de les dones i dels homes comunistes, que han enarborat aquesta bandera en tots aquells fronts de lluita per la igualtat, la fraternitat, la llibertat, la pau, la justícia social, el feminisme, els drets laborals, l’antifeixisme i en general la lluita per la vida digna. Dones i homes, que en diferents moments han estat organitzades i organitzats al partit.
Són històries de lluita, de solidaritat, de com hem estat capaces d’organitzar-nos, i de com un poble organitzat li ha plantat cara al feixisme en plena dictadura, de com la solidaritat obrera ha propiciat que la classe treballadora protagonitzés moments històrics i definitius en la conquesta dels nostres drets, de la lluita contra la injustícia, de com en el nostre país, la joventut organitzada en el moviment estudiantil, en les assemblees d’aturats, en la lluita per la pau, en la lluita contra la precarietat laboral, en la solidaritat internacionalista, etc., ha conquerit drets i ha aconseguit parar-li els paus al neoliberalisme. De com les dones sempre hem estat en la lluita, i encara que ho hem tingut difícil per a què se’ns tingués en compte, hem lluitat també a dins dels fronts de lluita per a conquerir la consideració i respecte dels nostres camarades i companys.
Totes aquestes històries, que fins ara han romes ocultes i silenciades, aniran sortint a la llum, perquè són un patrimoni col·lectiu, perquè és necessari exercir un contrapoder també a la història amb majúscules, a la història oficial que és interessadament esbiaixada. Fem un treball de formiguetes per tal que la nostra història, el nostre patrimoni de lluita, el nostre fil roig, pugui ser conegut i estudiat, i també per a que les lluites d’avui tinguin un espai per a ser preservades i difoses en el futur.
Agraïments als i les Camarades: Josep Serradell Roman, Manola Rodríguez, Carola Ribaudí, Salvador Martorell, Ignasi Fina i Margarida Abril. Són camarades que van fer donació dels seus fons documentals personals i polítics i que ens ajuden moltíssim a reconstruir la nostra història de Comunistes. No són els únics, a hores d’ara tenim moltes més donacions de fons ingressats en l’arxiu, i també molts més pendents d’ingressar que a mesura que anem avançant en el tractament de la documentació que ja tenim ingressada, anirem incorporant a l’arxiu.


Articles relacionats

Darrers articles