La moció de censura feixista i la victòria del moviment unitari antifeixista grec

Autor

Del mateix autor

Pere Fernàndez Armengot. Àrea de Moviments Socials de Comunistes de Catalunya i activista d’UCFR-Unitat Contra el Feixisme i el Racisme 

 Quan llegeixes aquest article, estaràs més que fart de les darreres hores de bombardeig mediàtic de discurs d’odi de VOX, des de la tribuna del Congreso, amb la utilització perversa d’una moció de censura feixista sense lògica en clau d’aritmètica parlamentària, però molt ben planificada per l’extrema dreta. I és que cal una constatació prèvia clau: l’extrema dreta té estratègia i té recursos. Les seves jugades tàctiques, el seu relat i la seva acció comunicativa, lluny de la improvisació, són sempre molt estudiades i planificades. 
Ja en les primeres hores, podem assenyalar que la moció de censura feixista, sense cap lògica en clau en clau d’aritmètica parlamentaria, té aquesta planificació: 1. Maximitzar quota de pantalla i amplificar el so dels altaveus mediàtics propagadors de discurs d’odi, tot convertint la seva agenda en el centre de l’agenda política. El perill de la presència institucional de l’extrema dreta, més enllà del seu pes quantitatiu és la seva capacitat de condicionar i contaminar al conjunt de l’agenda política La missió de V0X no era fer caure el Govern espanyol —això encara trigarà una mica— sinó aconseguir marcar l’agenda mediàtica. I un cop més ho han aconseguit perquè els mitjans encara no han entès com funciona l’extrema dreta.
 

La missió de V0X no era fer caure el Govern espanyol —això encara trigarà una mica— sinó aconseguir marcar l’agenda mediàtica. I un cop més ho han aconseguit perquè els mitjans encara no han entès com funciona l’extrema dreta.

— Jordi Borràs (@jordiborras) October 21, 2020

 

2. Disputar al PP (“la derechitacobarde”) no només quota electoral i institucional, sinó l’hegemonia de l’espai polític dreta extrema + extrema dreta. Al futur veurem si les elits (o fraccions de les mateixes) donen per amortitzat al PP o a VOX, quins dels dos actors els hi és més convenient per gestionar i rendibilitzar el discurs “seguritari” de la por, en un escenari 2022 de recuperació de l’austeritat i d’agreujament de la cruesa de la crisi social. Aquesta és l’estratègia de les extremes dretes, rendibilitzar el patiment i la inseguretat. Això pot incloure l’amortització de Santiago Abascal (com amortitzat ha estat Albert Rivera) i l’alça de la tecnòcrata de l’extrema dreta Rocio Monasterio, amb un perfil més idoni per pescar vot, fins i tot en aigües de la dreta liberal. 

3. Catalunya. Les eleccions catalanes del 14 de febrer de 2021, són ara d’altíssima prioritat per VOX. Objectiu: assolir grup parlamentari propi al Parlament de Catalunya i les verinoses resultants del mateix (finançament institucional, quota de pantalla, bronca parlamentària diària i judicialització). El doble paper d’Ignacio Garriga de ponent de la moció de censura al Congreso i cap de llista al Parlament, atorga a la moció de censura fatxa el rol de precampanya pel 14-F. 
D’aquesta prioritat de VOX per Catalunya, hem de prendre bona tota totes les entitats i organitzacions de la xarxa d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, i desplegar la campanya #StopVOX a tots els pobles, viles i ciutats de Catalunya. De forma especial, als que conformen les demarcacions de Barcelona i Tarragona. Amb la poca perspectiva temporal de la cloenda de la moció-pantotxada fatxa, les forces d’esquerres i democràtiques han fet molt bona feina. El manifest conjunt de les esquerres i el sobiranisme, es molt bona notícia.

Hoy 193 diputadas y diputados del @Congreso_Es han dicho que no toleran el estilo machirulo y matón de #Vox, #StopVox pic.twitter.com/QEQ3eQj34V

— NUET (@NUET) October 21, 2020

La interpel·lació a PP i C’s a votar favorablement a la moció de censura de VOX, realitzada per l’amic i diputat de l’esquerra abertzale, Oskar Matute, l’hem d’interpretar com a denuncia dels acords autonòmics i municipals del PP i C’s amb VOX, no pas per la no consciència de la necessitat d’aïllar a l’extrema dreta. Val la pena escoltar la intervenció d’ Oskar Matute, desemmascarant el programa econòmic i social real de l’extrema dreta de VOX.

??️ EN DIRECTO | Réplica del diputado @OskarMatute a Abascal en la moción de censura de Vox.

▶️ ZUZENEAN | @OskarMatute diputatuaren erantzuna eskuin muturrari. https://t.co/5RpNBYR4wC

— EH Bildu Congreso – Senado (@EHBilduCongreso) October 21, 2020

És moment de plantejar-ne si la posició del diputat Aitor Esteban, en representació del GP del PNV, de negar-se al debat amb l’extrema dreta, convé que salti d’experiències municipals d’aïllament de l’extrema dreta a l’acció parlamentària.


82 segundos.
Es el tiempo que ha necesitado @AITOR_ESTEBAN para despachar la patochada de moción de censura de @Vox_es.
82 segundos, ni uno más.
? pic.twitter.com/PuOb4zo0Fv

— EAJ-PNV Congreso (@EAJPNV_Congreso) October 21, 2020

Aquesta reflexió, l’ha entomat Gabriel Rufian, del GP Republicà (ERC-Sobiranistes)

? Ara, @gabrielrufian: “La mejor manera de encarar este debate hubiera sido que Garriga y Abascal se hubieran quedado solos hablando❌. Porque silenciar al fascismo no es censura, es autoprotección ✊. Pero para eso este país necesitaría una derecha completamente democrática” pic.twitter.com/YJhhr3dR7n

— Esquerra Republicana (@Esquerra_ERC) October 21, 2020

I, sens dubte que l’extensió de l’aïllament institucional de l’extrema dreta estarà molt lligada a la capacitat d’organització i mobilització popular del moviment unitari contra el feixisme i el racisme a tots els pobles que conformen l’actual Estat espanyol. El resultat final de la moció de censura de l’extrema dreta és una molt bona notícia.

#ÚLTIMAHORA | El Congreso rechaza la moción de censura de Vox contra el Gobierno de Pedro Sánchez https://t.co/rfaedom5V8

✅ A favor: 52
❌ En contra: 298
Abstenciones: 0 pic.twitter.com/j8aiA7lnzp

— Europa Press (@europapress) October 22, 2020

És la imatge del cordó sanitari d’aïllament institucional de l’extrema dreta, del tot necessari per combatre-la per terra, mar i aire. Dèiem que caldrà analitzar l’impacte polític, mediàtic, social i cultural d’aquesta jugada teatral-parlamentaria. Però veient i escoltant tertúlies, llegint algunes informacions i una primera i rapida navegació per les xarxes socials, dona la preocupant impressió que comencem a combatre el feixisme des de zero. I, ni de bon tros és així. Els interrogants envers el nivell de consciència del perill del feixisme, de que fer pel combatre’l i els desmentit d’afirmacions-mantra ben intencionades, però equivocades (“ignorem l’extrema dreta, perquè si l’assenyalem els hi heu fet una propaganda gratuïta”,….) , troben la resposta en l’acció pràctica i concreta, per tant avaluable i verificable, desenvolupada per moviments unitaris. És, sens dubte, el cas de l’ experiència d’ Unitat Contra el Feixisme i el Racisme), que el quinze d’octubre va complir 10 anys.

Avui #15Oct, @UnitatvsRacisme #UCFR10anys

Reproduïm felicitació II Congrés d @comunistes:

4. Felicitem a UCFR, en el seu Xè. Aniversari, i cridem a la màxima participació a la campanya unitària contra VOX, davant les ben properes eleccions catalanes.https://t.co/T1lN7d2npT https://t.co/mObePCmE12

— Comunistes-Àrea CFR Contra el Feixisme i Racisme (@comunistesCFR) October 15, 2020

Deu anys d’ acció unitària contra el feixisme i el racisme, amb resultats avaluables i verificables, al conjunt de Catalunya i a nivell local. La connexió entre la moció de censura feixista i la lluita d’ UCFR està molt ben explicitada al fil de piulades “just in time”, en viu i en directe, a peu d’escó, de la companya de lluita i diputada d’ERC-Sobiranistes Maria Dantas, màxima referent de l’antifeixisme i antiracisme a l’hemicicle:

Avui és dia de posar en valor la unitat contra el feixisme i el racisme

Hoy es día de posar en valor la unidad contra el fascismo y el racismo

(Fil – Hilo) #MocionDeCensura @Congreso_Es pic.twitter.com/OnUHX8b9sb

— Maria Dantas (@_Maria_Dantas_) October 21, 2020

Dijous 22 d’ octubre, el segon dia de la moció fatxa, arriben molt bones notícies de Grècia. La direcció d’Alba Daurada entrarà a la presó avui. El tribunal rebutja la demanda del fiscal de suspendre la condemna pendent les apel·lacions. La lluita unitària funciona. Ara toca #StopVox Veient-ne reaccions a Grècia:

? Η συγκλονιστική στιγμή που ο κόσμος υποδέχεται πανηγυρικά την απόφαση για ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή στους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη και τα άλλα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής!

Μάθε περισσότερα ? https://t.co/nueUvSYDWG#GDtrial pic.twitter.com/vIY3IW4etf

— NEWS 24/7 (@News247gr) October 22, 2020

Girem la mirada uns dies enrere. El matí de dimecres 7 d’octubre les agències de notícies i els mitjans de comunicació donaven màxima difusió a una noticia: “La Justícia (grega) considera a Alba Daurada una organització criminal. El Tribunal d’Apel·lació sentència que la cúpula del partit neonazi dirigeixen una estructura delictiva culpable dels crims comesos pels seus membres després d’estimar que van ser ordenats jeràrquicament” Agència EFE. El 7 d’octubre, va ser un dia històric per a la lluita contra el feixisme i el racisme. No només per a Grècia, també per al conjunt d’ Europa i del món. Per aquell dia, KEERFA(Moviment Units contra el Racisme i la Amenaça Feixista) de Grècia, moviment germà d’ UCFR Catalunya, havia convocat una jornada de mobilitzacions al carrer. En paral·lel, sindicats grecs, molt importants dins el moviment unitari, havien convocat vagues. I el dimecres 7 d’octubre, també va ser una jornada internacional. Unitat Contra el Feixisme i el Racisme,va convocar una concentració a Plaça Sant Jaume, en el marc de la jornada internacional de mobilitzacions en suport a la jornada de vagues i lluites convocades a Grècia, en la jornada final del judici contra la cúpula del partit neonazi grec Alba Daurada. A més dels canals de comunicació d’ UCFR, diferents organitzacions de la xarxa d’ Unitat vàrem difondre la convocatòria i fer una crida a la participació a la mateixa

Solidaritat amb Grècia: Alba Daurada a la presó!
Dimecres 7-O 19.30h
Plaça Sant Jaume, #Barcelona@PereNouBarris per @Comunistes @ComunistesCFR

“Aquest 7-O participarem a l’acció d’UCFR en solidaritat amb KEERFA, el moviment unitari a Grècia.”#NoPassaran#StopVOX #UCFR10anys pic.twitter.com/pcgWT8KoVU

— UCFR #ElRacismeÉsUnVirus #StopVOX (@UnitatvsRacisme) October 5, 2020

El dimecres 7 d’octubre va ser un dia històric per a la lluita contra el feixisme i el racisme a Grècia i més enllà. La justícia grega va condemnar a tota la cúpula del partit neonazi Alba Daurada, amb l’acusació de constituir una organització criminal. Encara que el judici fa durar gairebé sis anys, per a una gran part dels mitjans de comunicació, l’atenció periodística es va limitar a un sol dia, el 7 d’octubre. A l’endemà ja no era noticia. 

Tanmateix, costarà trobar informació “El tribunal rebutja la demanda del fiscal de suspendre la condemna pendent les apel·lacions” (22/10/20) Aquesta connivència entre extrema dreta i el món judicial i policial, us sonarà. Es una constant arreu. El 7 d’octubre, els carrers davant i a l’entorn de la seu del tribunal a Atenes, estaven plenes de desenes de milers de persones. S’estava mobilitzant gairebé tota l’esquerra, els sindicats, col·lectius de persones migrades i refugiades, col·lectius LGTBI+, organitzacions juvenils, estudiantils, feministes, ecologistes…. expressió de la xarxa unitària de KEERFA. 
Però, la condemna judicial a la cúpula del partit neo-nazi grec, és fruit d’un molt bon equip de juristes antifeixistes i antifeixistes, que de forma voluntària i no remunerada, han estat durant molts anys treballant molt i molt bé ? O hi ha molt més? Com es caracteritza Alba Daurada? I el conjunt mutant de l’extrema dreta grega ? Com es caracteritza el moviment unitari i la lluita unitària de KEERFA ? La victòria del moviment unitari antifeixista grec, el coneixement de la seva experiència, poden ser una guia útil , per a les esquerres ibèriques per tal de derrotar unitàriament a VOX ? 

La victòria del moviment unitari antifeixista grec: una guia per a les esquerres ibèriques per tal de derrotar unitàriament a VOX” 

Aprofundirem en propers articles sobre aquest anàlisi. I intentarem conèixer les claus interpretatives de dos realitats: Andalusia i Madrid. 
Sobre Andalusia, intentarem conèixer les claus interpretatives de per que a quasi dos anys de l’emergència institucional de VOX i el seu acord amb PP i C’s condicionador del govern andalús i contaminador diari de la política andalusa, no s’han fet passos endavant ni esforços, amb poques excepcions locals, per constituir un moviment unitari ampli i plural que combati i derroti a l’extrema dreta. I òbviament, tenim molt present, que Andalusia es frontera sud, d’extraordinària importància en les politiques de migració i refugi. 
Sobre Andalusia, intentarem conèixer les claus interpretatives del descontrol de la comunitat i de la capital i de l’hegemonia asfixiant que practiquen la dreta extrema i l’extrema dreta. “A Catalunya ni us ho imagineu”. I, també entendre les claus del per que no s’han fet passos endavant ni esforços, amb poques excepcions locals, per constituir un moviment unitari ampli i plural que combati i derroti a l’extrema dreta madrilenya-espanyola-molt espanyola. 
Entendre les claus pròpies de Madrid i Andalusia és necessari per poder recolzar, mai aterrar/substituir, el naixement d’experiències des de la base i el Km 0, de moviment unitari contra el feixisme i el racisme. Dos pobles germans claus per derrotar, fraternalment, a l’extrema dreta. Aprofundirem també, properament, sobre l’ experiència grega, però de ben segur entendreu moltes coses llegint aquests articles / informacions, que us donem en forma de referències: 
  1. Cómo han vencido al fascismo en Grecia, per Hibai Arbide 
  2.  Anàlisi de les diferents organitzacions de l’extrema dreta grega (de la caiguda de LAOS, l’equivalent grec de VOX i el creixement del partit neo-nazi Alba Daurada i la seva caiguda posterior) 
  3.  La extrema derecha en Grecia después de Amanecer Dorado, per Hibai Arbide 
  4.  Golden Dawn: the rise and fall of Greece’s neo-Nazis (Alba Daurada, ascens i caiguda dels neonazis de Grècia), per Daniel Trilling 
  5.  Pàgina web de KEERFA, per conèixer que la lluita contra el feixisme i el racisme, no s’atura a Grècia 


Articles relacionats

Darrers articles