Cuba Salva: elogi de The Independent a la solidaritat mundial de Cuba

Authors

Del mateix autor

Mentre molts països continuen amb por al col·lapse del seu sistema sanitari pels estralls creixents de la pandèmia i no han trobat una altra sortida que tancar les seves fronteres davant la propagació mundial de la Covid-19, el govern cubà reforça la seva estratègia d’enfrontament, amb l’aspiració de protegir al seu poble, sense oblidar-se del món i obre les seves portes a l’acolliment i l’altruisme. Cuba va rebre en el port d’El Mariel al creuer britànic MS Braemar, per a garantir l’evacuació i repatriació segura dels seus passatgers, en la seva majoria procedents del Regne Unit, que va començar ahir mateix amb els primers vols.

El diari britànic The Independent, en un article en l’edició d’ahir, va qualificar de “veritable senyal de solidaritat global” el gest de Cuba de rebre a un creuer amb diversos casos de Covid-19 a bord. Segons assenyala el periòdic, el govern cubà va actuar de manera altruista davant la petició que li va fer la seva contrapart britànica, després que diversos països, entre ells els Estats Units, es van negar a permetre l’entrada del vaixell que transporta a més d’un miler de persones. Després d’assenyalar que la decisió es va prendre malgrat que l’arribada del MS Braemar podria fins i tot augmentar el nombre de casos de Covid-19 a l’illa del Carib, on fins al moment hi ha només deu contagis, The Independent va ressaltar que no és la primera vegada que Cuba fa costat al món davant una emergència.

La publicació destaca a més que des del triomf de la Revolució, els professionals de la salut cubana han viatjat pel món per a ajudar en casos de crisis i situacions humanitàries, malgrat les pressions econòmiques imposades pels Estats Units. Fins i tot, apunta el periòdic, aquest programa de salut de Cuba està sent amenaçat per l’administració del president Donald Trump, el qual considera que la pandèmia del nou coronavirus ha de servir per a unir al món en la lluita contra la malaltia.

En aquest sentit, el diari compara l’actitud adoptada per la petita illa del Carib amb els intents del sistema de salut privat estatunidenca de beneficiar-se econòmicament amb el brot de Covid-19, i la seva incapacitat d’oferir a la població les proves necessàries per a detectar el virus. En lloc de lluitar per tancar fronteres i alimentar la xenofòbia en referir-se al *coronavirus com el “virus xinès”, el president (Trump) hauria d’aprofitar aquesta oportunitat per a demostrar que és realment capaç de liderar el seu país en aquesta hora greu. D’acord amb l’article, ja no es tracta de fer als EUA gran de nou, una teoria que considera fracassada, sinó de salvar al món de nou, i si Trump la desaprofita, “altres països ja van demostrar que estan disposats a fer el pas al capdavant”, i per descomptat, Cuba està en la primera línia de combat; i al rerefons de les seves accions, aquelles paraules del seu apòstol nacional, José Martí: “Cuba no va de pidolaire pel món, camina de germana, i obra amb l’autoritat de tal. En salvar-se, salva”. D’aquí la campanya amb l’etiqueta #CubaSalva que desenvolupa la cancelleria cubana des d’ahir per les xarxes socials, amb missatges en els quals diu, per exemple, que “…Cuba és aquesta esfera on la vida val més que el capital”**.

Cuba està preparada per a totes les demandes de col·laboració que se li facin a escala internacional, segons ha anunciat el mateix govern, no com un acte d’oportunisme, com digués el reconegut historiador de l’Havana, Eusebio Leal, sinó perquè “la solidaritat és un sentiment de nació”.

Adel Pereira


Articles relacionats

Darrers articles