El XIX Congrés del Partit Comunista impulsa el socialisme a la Xina

Autor

Del mateix autor

96 anys després de la seva fundació, el Partit Comunista de la Xina ha celebrat el seu XIX Congrés i ha posat en marxa una nova etapa de desenvolupament del socialisme.

Reafirmació del socialisme

En el Gran Palau del Poble, més de 2300 delegats i delegades van aprovar l’informe del Comitè Central i van acordar el rumb de la Xina per als 5 anys vinents. Es va acordar unànimement la inclusió en els estatuts del PCX “del pensament de Xi Jinping sobre el socialisme amb característiques xineses de la nova època com a guia d’acció al costat del marxisme-leninisme, el pensament de Mao Zedong, la teoria de Deng Xiaoping, l’important pensament de la triple representativitat i la concepció científica del desenvolupament”.

Amb aquest acte, el mandatari xinès es consolida així com l’exponent principal del PCX en l’actualitat. La inclusió del seu nom i la seva filosofia en la Constitució del Partit Comunista era, fins ahir, un honor que només posseïen Mao Zedong, fundador i “gran timoner” de la nova Xina, i Deng Xiaoping, propulsor de les polítiques de reforma i obertura que van convertir el país en una potència econòmica.

Reelecció de Xi Jinping

Xi Jinping, de 64 anys, va ser reelegit com a Secretari General del renovat Comitè Central del Partit. En el discurs de clausura del Congrés, Xi Jinping va demanar als delegats i les delegades que segueixin marcant el camí amb el seu exemple.

«Tots els camarades del Partit hem de compartir sempre amb el poble el mateix alè, la mateixa destinació, hem d’emancipar la ment i marxar a passos de gegant cap al futur prometedor sobre la base de la grandiosa empresa històrica que han creat els comunistes xinesos en unió amb el poble i al seu capdavant, de generació en generació».

Xi Jinping

Erradicació de la pobresa

El PCX s’ha marcat en aquest congrés com a objectiu erradicar la pobresa a la Xina en el 2021. És una fita assolible per un país que ja ha tret de la misèria a més 800 milions de persones en unes dècades. El repte pendent suposa treure de la pobresa a 50 milions de persones més en 5 anys i així assolir la prosperitat de tota la nació.

Aspiració de lideratge mundial a través del creixement compartit

El PCX aspira tabé a consolidar la Xina com a potència mundial però a fer-ho des dels principis de la cooperació i el creixement compartit. “El congrés va acordar esmenar els Estatuts per incloure el concepte de seguir el principi d’aconseguir el creixement compartit a través de la discussió i la col·laboració, i promoure la Iniciativa de la Franja i la Ruta”. També es va reafirmar en la seva voluntat de “persistir en una diplomàcia més activa i en la promoció de relacions internacionals més justes i inclusives”.

La Ruta de la Seda

El Congrés del PCX també va donar un impuls decisiu a la Franja i la Ruta de la Seda, propostes de Xi Jinping el 2013, per establir una xarxa de comerç i infraestructures que connecti Àsia amb Europa i Àfrica.

PA


Articles relacionats

Darrers articles