Annie Ernaux, Premi Nobel de Literatura 2022: el dret a “facturar” per estar trist

Autor

Del mateix autor

Annie Ernaux és una escriptora francesa, catedràtica i professora de lletres modernes, molt en voga aquest últim any per ser la guanyadora del Premi Nobel de Literatura en 2022. L’Acadèmia sueca assenyala com a raons per a tan estimat guardó «el coratge i l’agudesa clínica amb la qual descobreix les arrels, els estranyaments i les traves col·lectives de la memòria personal». Ernaux té publicades més d’una vintena d’obres en els gairebé cinquanta anys que porta activa com a escriptora. El seu treball és fonamentalment autobiogràfic, relatant episodis de la seva vida, històries de la seva família, una experiència d’avortament, els seus vaivens sentimentals, el seu càncer de mama o fins i tot diaris quotidians escrits en diferents èpoques de la seva trajectòria personal.

L’atenció posada a l’obra d’Ernaux en aquests últims mesos, i les constants noves edicions que es fan dels seus llibres a causa del focus mediàtic que ara els il·lumina, és una mostra més del molt que ens interessa al públic la connexió emocional amb la persona que escriu els textos que ens entretenen. Ernaux no té pudor a l’hora de compartir amb milions de lectors i lectors els aspectes més íntims de la seva psique i de les seves vivències personals, i això porta al fet que moltes de nosaltres puguem sentir-nos identificades, d’una manera o una altra, amb ella. En temps en els quals sembla que cal demanar perdó per ser dona i parlar obertament dels nostres sentiments, perquè sempre hi haurà algú que ens titllarà de “boja”, “despechada” o “fer-ho per cridar l’atenció”, o se’ns censurarà per no parlar sempre des de la postura més correcta, moderada i meditada possible, és tot una alenada d’aire fresc l’interès mediàtic que aquesta autora està acumulant.

Ella considera que la seva obra és una mescla de literatura, sociologia i història. Al final, les seves vivències ressonen en l’universal, amb la qual cosa llegint sobre la seva vida en títols tan venuts ara mateix com L’évément (L’esdeveniment), L’occupation (L’ocupació) o Es perdre (Perdre’s), podem introduir-nos de ple en el que pot afectar-nos en el nostre dia a dia, per exemple, sofrir ansietat, tenir un trastorn depressiu, passar per un càncer o viure els estralls que l’Alzheimer d’un progenitor, coses que li van passar a Ernaux i a una gran part de la població. Qui renegui de tot això per considerar-ho “massa sentimental” i poc vàlid per a l’experiència literària suposadament universal que hauria de representar, en aquest cas, una guanyadora del Premi Nobel, està ignorant que la humanitat passa pel mateix una vegada i una altra. No hi ha res de dolent a mostrar les entranyes d’una mateixa i que això agradi i generi atenció mediàtica i porti reconeixement professional i prestigi: el món de l’art porta sent així sempre; que això foti quan ho faci una dona, parlant de temes més o menys privats o “incòmodes” en la conversa pública, deixa veure que encara tenim molt camí per recórrer. El bo és que estem en la senda correcta.

Imatge de portada: Annie Ernaux a la 30a Fira del llibre de Brive-la-Gaillarde. Lucas_Destrem, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons.

Articles relacionats

Darrers articles