La COVID-19 avui: anàlisi i propostes

Autor

Del mateix autor

Fawzía Abu Jáled

Roque Dalton

Vladimir Maiakovski

El 28 de desembre de 2020, Comunistes de Catalunya acordava l’exigència de mesures més contundents contra la pandèmia [1]. Alertàvem que la tercera onada provocaria ‘milers de víctimes mortals a partir del gener’, i dèiem que”‘davant l’estratègia d’erradicació del virus que han aplicat països com la Xina, Vietnam, Austràlia o Nova Zelanda, la major part d’Europa ha aplicat una estratègia erràtica de mitigació”. Vam denunciar que “la segona onada tampoc s’ha combatut amb mesures preventives adequades, generant milers de víctimes mortals evitables”. Finalment, demanàvem “un debat obert i transparent, que s’escolti la comunitat científica i es prenguin mesures radicals contra la Covid-19, ja que la salut de les persones està per sobre de qualsevol altra consideració”.

El 8 febrer de 2021, plantejàvem un seguit de propostes contra la tercera onada que havíem previst [2]. Com el reforç del personal d’infermeria, la creació d’un comitè d’experts multidisciplinari, la realització de tests d’antígens massius, la possibilitat de confinaments curts i contundents, l’aposta pel teletreball, els cribratges a les escoles, l’atenció específica dels col·lectius més vulnerables, el reforçament del sistema públic de salut, el canvi radical en la gestió de les residències geriàtriques i l’increment de la inversió en R+D.

Finalment, el 25 de març de 2022 criticàvem un dels punts més polèmics del procés de gripalització, com és el no confinament dels positius asimptomàtics [3]. Però aquest procés ha anat molt més enllà, i a hores d’ara podem dir que ha estat un gran fracàs en la gestió de la pandèmia, a part que està sustentat en principis com l’individualisme i la priorització dels interessos econòmics de les classes dominants. Concretament, els quatre pilars que han sustentat aquest procés de gripalització són els següents:

  1. El no confinament dels positius asimptomàtics. Tal com dèiem al comunicat del 25 de març, “aquesta mesura ens sembla totalment irresponsable, ja que sabem perfectament que les persones positives asimptomàtiques poden contagiar el virus. La intenció darrera de tot això sembla que sigui evitar les baixes laborals, tot i que sigui a costa de la salut de la població, en especial de les persones vulnerables”.
  1. La prematura retirada de les mascaretes a interiors i el canvi radical de discurs respecte a les mateixes. A principis de la pandèmia, quan s’afirmava que tots i totes sortiríem “millors persones” de la mateixa, les mascaretes no eren només un element de protecció individual, sinó sobretot una mesura preventiva per tal d’evitar una transmissió comunitària que afectava especialment als col·lectius més vulnerables. En aquests moments, la majoria de governs occidentals han dimitit de la seva funció de vetllar per la salut col·lectiva i han deixat en mans individuals la utilització de les mascaretes, tot fent servir un discurs ultraliberal i individualista.
  1. La censura i manipulació de les dades. El govern espanyol ha deixat de subministrar les estadístiques dels menors de 60 anys, fet que té dues derivades. En primer lloc, es trenca l’homogeneïtat de la sèrie estadística i no es permet realitzar estudis científics a partir de dades rigoroses. En segon lloc, es considera que les dades són propietat del govern, quan en realitat en qualsevol democràcia han d’estar al servei de tota la ciutadania.

A més, “The Lancet” publicava un estudi [4] on estimava l’excés de mortalitat a Espanya al voltant de les 162.000 persones, quan les morts oficials no arribaven a 100.000. És evident que això no és degut només a la covid, sinó als seus efectes indirectes sobre un sistema de salut molt debilitat, però en tot cas les xifres són escandaloses.

A tot això hem de sumar una manipulació totalment grollera i surrealista de les dades d’algunes Comunitats Autònomes. Per exemple, Madrid [5] ha arribat a publicar que a 12 d’agost tenia menys morts que a finals de juliol, i aquestes xifres han estat recollides pel govern central. Això no només és un disbarat impresentable des del punt de vista científic, sinó un absolut menyspreu cap a les víctimes.

  1. El fals discurs del fi de la pandèmia, que s’ha establert per part de l’establishment polític i mediàtic. Hem arribat a sentir com algunes autoritats polítiques i mitjans de comunicació parlen de la pandèmia en passat, quan el juliol de 2022 hem tingut 2.608 morts oficials, davant els 663 del mateix mes de 2021 i els 91 del 2020.

En conclusió, la ideologia individualista s’imposa sobre el benestar col·lectiu, a partir de l’ocultació de dades i del fals discurs anticientífic del fi de la pandèmia. Els interessos econòmics d’una minoria passen per sobre de la salut pública i imposen una política criminal on el cost en vides humanes és tràgic. Si analitzem les dades de mortalitat per cent mil habitants [6], Espanya dobla a països com el Canadà, Dinamarca o Finlàndia; triplica les dades de Noruega o Cuba; multiplica per més de cinc les estadístiques d’Austràlia, Corea del Sud, Nova Zelanda o Vietnam; i multiplica per més de 200 la xifra de la tan criticada Xina.

En conseqüència, l’Àrea de Salut de Comunistes de Catalunya denunciem una tràgica realitat en què es podrien haver evitat desenes de milers de víctimes mortals, sobretot en els col·lectius socials de la gent gran i de les persones més vulnerables. 

De cara a la tardor de 2022, però també pensant en el llarg termini, plantegem aquest seguit de propostes:

  1. Tornar a oferir totes les dades disponibles, amb la recuperació estadística dels buits que ha deixat la política d’ocultació actual.
  1. El confinament dels positius, com a mesura essencial per tal de protegir la salut pública, en especial dels més vulnerables.
  1. Creació d’un Comitè Científic Assessor multidisciplinari en l’àmbit espanyol, que plantegi amb total transparència propostes amb antelació davant els possibles escenaris futurs d’aquesta i altres pandèmies.
  1. Debatre la recuperació de la mascareta a interiors segons l’evolució de diferents indicadors de la pandèmia definits de manera transparent per la comunitat científica.
  1. Millorar la qualitat de l’aire en els interiors (mesura que va més enllà de la covid i que afecta qualsevol virus de transmissió aèria i al benestar de les persones),  tot recollint com a mínim les propostes del CCAC (Comitè Científic Assessor de Catalunya): 
  • Optimitzar la ventilació d’espais.
  • Ventilació dels espais interiors (obertura de portes i finestres, o ventilació mecànica) amb sistemes de renovació de l’aire.
  • Comprovar el bon funcionament de sistemes de ventilació mecànica i climatització i establir rangs acceptables considerant el tipus d’establiment (incloent-hi el transport públic) i l’aforament permès.
  • Revisar la normativa sobre la ventilació i la filtració d’aire d’establiments en què no està regulat (per exemple, bars, restaurants, centres educatius, …).
  • Facilitar la instal·lació de mesuradors de CO2 com a “proxy” de la qualitat de l’aire en establiments com centres educatius, centres assistencials, centres de l’administració pública, i residències, entre d’altres, així com establir protocols amb accions realistes en cas que se sobrepassi el rang acceptable.
  • Fomentar activitats a l’aire lliure a tots els àmbits on sigui possible
  1. Destinar més recursos a la investigació del covid persistent, amb la creació de més unitats hospitalàries i el reconeixement de la malaltia a tots els nivells, inclòs el laboral.
  1. Auditoria de la gestió de la pandèmia, tant en l’àmbit espanyol com català. En aquest últim cas, s’ha d’avaluar el grau d’assoliment de les propostes que va realitzar el CCAC el 23 de febrer de 2022 [7].

Notes

[1] Bloc de Comunistes de Catalunya: Comunistes de Catalunya exigeix mesures contundents contra la pandèmia http://bloc.comunistes.cat/2020/12/comunistes-de-catalunya-exigeix-mesures.html

[2] Bloc de Comunistes de Catalunya: Propostes davant la tercera onada de la Covid-19 http://bloc.comunistes.cat/2021/02/propostes-davant-la-tercera-onada-de-la.html

[3] Bloc de Comunistes de Catalunya: Comunicat de l’àrea de salut de Comunistes de Catalunya http://bloc.comunistes.cat/2022/03/comunicat-de-larea-de-salut-de.html

[4] Estimating excess mortality due to the COVID-19 pandemic: a systematic analysis of COVID-19-related mortality, 2020–21 https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S0140-6736%2821%2902796-3

[5] ¿Están falseados los datos de fallecidos por Covid-19 en Madrid? La cifra total de agosto es menor que la de julio https://www.elplural.com/autonomias/madrid/estan-falseados-datos-fallecidos-por-covid-19-en-madrid-cifra-total-agosto-es-menor-julio_295726102

[6] Análisis de mortalidad – Johns Hopkins Coronavirus Resource Center https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality

[7] Proposta per respondre proactivament a potencials futurs escenaris de Covid-19 a Catalunya https://salutpublica.gencat.cat/web/.content/minisite/aspcat/sobre_lagencia/comite_assessor_covid19/Document-Resposta-escenaris-Covid-19-Catalunya.pdf

Articles relacionats

Darrers articles

Què pot la poesia?

Joana Raspall i Juanola

Gabriel Celaya

Àmal Yarrah